evo ja sam bio vrijedan par dana (dok me nije bilo na forumu),pa sam u ono malo slobodnog vremena presavio tabak i razmisljao sto bi se sve moglo radit sa tvojim golfom...nesto mi je jako interesantan auto,pa reko ajde...e ovako,ja sam razmotrio 2 verzije tuninga,jedna je skuplja a druga jeftinija...pa ovako da pocnemo od jeftine...da,zaboravio sam da kazem da je uslov 1.8T motor i ako je moguce syncro model (4x4),ali ako vec to syncro ne moze,nema veze...1.jeftino...s obzirom da je u pitanju turbo motor jasno je da ce doci do promjene turbine,ali idemo redom.. prvo,skines svoju fabricku turbinu i zamijenis je garrett T3/T4,koja radi na pritisak od 1.6 Bar,intercooler od (dragog nam) G60,brizgaljke od audija S4 sa 440ccm...sve to za sobom povlaci poliranje usisa i prosirivanje i poliranje izduva,a izduvni sistem komplet od inoxa sto bi mu znacilo jako puno...i naravno da mu sve to regulise Autronic kompjuter sa ower boost controler-om i jos mnogobrojnim dodatcima za regulaciju rada tubrine,kolicine goriva itd...2.skuplja varijanta znaci podloga je ista,1.8T...turbina garrett GT35BB sa duplim kuglicnim lezajevima koja radi na 2.6Bar sto je dovoljno za agregate od 2l na 7k rpm,smjestena tacno iznad glave motora,veci intercooler nego na G60,po izboru (ja predlazem Greedy),i to hladjen pomocu CO2,jer sto je hladniji vazduh,on je gusci i time je explozivnost povecana.Promjena pumpe goriva,umjesto koje se stavlja nova protocnosti 260l/h,brizgaljke od 66ccm,poliranje radilice,prepravka glave motora,da ne radi na standardnih 9.5:1,vec 8.5:1 (smanjen pritisak),to zahtijeva promjenu klipova i klipnjaca,pa za klipove ti ja predlazem JE pistons,a klipnjace Aero,koje su prilagodjene tom pritisku...takodje se glava moze obrusiti i time se malo smanjiti zapremina agregata,ali se poecava znatno broj obrtaja na kojima radi agregat...ako je u pitanju 4x4 prenos,mozes tacno da uknapujes prenos sa audija TT quatro,sa kardanom i zadnjim blokirajucim diferencijalom,kuplung od audija s2 i kombinacijom VR6,kvacilo da bude bez federa,tako da ce auto malo teze kretati fino i lagano,ali ce i na 6k rpm kretati bez problema za lamelu,koja je,usput,zajedno sa koprom od audija s2...e sad da bi se sa takvim matorom srzao na asfalt,umjesto selen bloka na vilice stavis uniball i drzi kao zalijepljen...da,i za skuplju varijantu se koristi isti racunar,samo sa povecanim brojem komandi,kao i sa regulacijom nitra,ako se ikad nadje u tvom autu...eto,ja mislim da je to dobra ideja za tuning auta,u prvom slucaju bi imao oko 350ks,a u drugom oko 500ks...hvala...