Montezemolo ponovo preti odvajanjem timova od F1Prema re?ima di Montezemola još postoji mogu?nost da nekoliko timova napusti F1 i formira novi šampionat nakon 2012.Politi?ke nesuglasice sa FIA-om, koje su bile prisutne tokom predsednikovanja Maxa Mosleyja, su izglašene nakon njegovog odlaska.Me?utim, Concorde ugovor, koji je trenutno na snazi, isti?e pre 2013. godine, i Ferrarijev predsednik nagoveštava da ?e timovi ponovo tražiti više novca, od unosnih prihoda koje Formula 1 ostvaruje.Prema pisanju Telegrapha, Montežemolo poredi trenutno stanje u Formuli 1 sa zatvorom.„Nalazimo se na raskrš?u“, izjavio je Montezemolo.On je dodao da su trenutno mogu?a tri scenarija: status kvo, novi vlasnici sporta sa Bernijem Eclestoneom na ?elu, ili model kao u NBA ligi.Naime, Ameri?ka košarkaška liga je u vlasništvu timova.„Na kraju, uvek možemo da na?emo razli?itog promotera. Ovaj biznis i nije tako komplikovan kao što se ?ini“, rekao je di Montezemolo.Još uvek je rano re?i da li ?e najnovija pretnja, oko odvajanja pojedinih timova, propasti kao i sve prethodne, ali uticaj Ferrarija je ja?i nego ikada. Pored toga, Montezemolo je, tokom Ferrarijeve boži?ne proslave, naglasio mu se ne svi?a koncept ?etvorocilindri?nih motora koji bi trebalo da budu uvedeni 2013.„Ne smemo da preterujemo u štednji. Ferrari nikada ne bi napravio automobil, koji ima motor sa ?etiri cilindra.“„Ovo što FIA radi, kako bi navodno smanjila troškove, samo ih pove?ava ako se pravila menjaju svakih pet minuta. Ovo je Formula 1 i ona bi trebalo da predstavlja vrh tehni?kog razvoja."Montezemolo je tako?e odbacio glasine, prema kojima ?e do?i do otpuštanja usled gubitka titule ove sezone.„Mi u Ferrariju verujemo u stabilnost. Ali to naravno ne zna?i da smo potpuno zatvoreni. S vremena na vreme, moramo da otvorimo prozor kako bi smo udahnuli malo svežeg vazduha“, izjavio je Montezemolo za španski list Marca.Po pitanju legalizovanih timskih naredbi, Montezemolo je po prvi put priznao da je Ferrari preterao u Austriji 2002.„Mislim da je ono što smo napravili u Austriji bilo prerano (u sezoni), ali to ipak nije bilo isto kao ono što se dogodilo u Nema?koj ove godine. Fernando je bio brži od Felipea.“„Ono što ne valja je, ukoliko se timske naredbe izdaju na samom po?etku sezone.“On je dodao da ?e Massa po?eti novu sezonu sa jednakim statusom kao i Alonso.„Ho?u dvojicu voza?a koji ?e se boriti za titulu, a ne nekog ko ?e da ostane frustriran nakon prve trke. Ovo je jako bitno, ali ?e u drugoj polovini sezone voza?i biti svesni šta treba da urade, ukoliko postoji potreba za time.“Montezemolo je obe?ao da ?e, u bududu?e, timske naredbe u Ferrariju biti izvršavane na bezbolniji na?in, zbog gledalaca.Predsednik Ferrarija se, tokom prazni?ne proslave u Maranellu, osvrnuo i na glasine, prema kojima namerava da se posveti politi?kom životu.„Imam važno obaveštenje za sve“, našalio se. „Rešio sam da osnujem svoju partiju!“„Razgovarao sam sa svima u Ferrariju, i mogu da kažem da je moja budu?nost ovde. Ovaj posao je moj život i tako ?e i ostati.“