Author Topic: PRAVILA!!!  (Read 918 times)

Offline brzi_pas

• View Profile
PRAVILA!!!
« on: June 07, 2009, 09:42:15 PM »
E sad, vise puta smo neki od nas pitali za pravila... sta kako i koSto se tice licence vozaca to sam donekle svatio, mene vise interesuje ovo oko klasa automobila...1. Koja je klasa i sta je dozvoljeno na ova kola kao ovaj GSI Astra, kadet, Golf 2... znaci sta kako i do kad?2. Dal i pod kojim uslovima bi dizel mogao da se pojavi na trci?3.Kakve papire auto mora da posjeduje da bi se takmicilo, konkretno mislim na automobile koji se "prave" za neke od ovih Hobi klasa il kako li se vec zovu?4 Koliko ima klasa kod nas u prvenstvu i koje su??  (Za ove "standardne" znam, ST, SP, Hibrid, Mali N, vise me interesuju ove nestandardne klase)Ovo sve pitam iz razloga sto sam poceo ozbiljno da razmisljam da se "ukljucim" u neku klasu samostalno, a posto mi je "trip" da sam (mislim sa svojom "elipom iz kraja") napravim jednu spravicu, cisto eto da se zadovolji neki moj "NFS"pozdrav
Nobody move, nobody get hurt!

Offline eto tako

• Administrator
    • View Profile
PRAVILA!!!
« Reply #1 on: June 07, 2009, 09:46:07 PM »
Posto moj komsilak umije zamo da vozi bmw koji je van konkurencije mene zanima also da li je moguce nastupati sa kabrioletom,pa makar ''nezvanicno'' ili ''reklamno''

Majka mi je rekla da moze ...

Offline tuningmaniak

• View Profile
PRAVILA!!!
« Reply #2 on: June 07, 2009, 09:49:05 PM »
Eto, Brzi postavio si pitanja koja sam se kanio da pitam odje na forumu, al nikako da se toga sjetim.I dodao bih jos 2komata pitanja.1. Da li auto mora bit redovno registrovano, tj. mogu li nac nekog stranca pa ga prepraviti i takvog ga vozit na trkama i u koju klasi bi uskocio ako je odgovor potvrdan?2. Kakva je situacija kada bi iz inostranstva doveo auto trkacko - spremljeno za sezonu, da li bi mora placat Carinu i slicne gluposti i kako bi isla dalja papirologija?Zafaljujem  na odgovor-e! cheers1P.S. Pokusao sam da izguglam nesto o FIA pravilima za neke (nama smrtnicima) pristupacnije klase al nista korisno ne nadjoh.
TDI nije trkacki motor, al umije bit djavolje brz!

Offline nikola HN

• View Profile
PRAVILA!!!
« Reply #3 on: June 07, 2009, 10:05:59 PM »
za brdski autoslalom je vazno da auto upada u klasu po kubikazi, po meni je jos vaznija sigurnosna oprema, tj. dobar roll bar, kaciga, pojas, pp aparat.. radi sopstvene sigurnosti.. a neregistrovan auto je malo nezgodan zbog transporta.. za licence i osiguranje tu je  trifke racing...
amsk PODI HERCEG NOVI

Offline Bole

• View Profile
PRAVILA!!!
« Reply #4 on: June 07, 2009, 10:12:20 PM »
trifke brate aj pojasni ti to malo taman oko licenci i osiguranja ... ako ti nije tesko

Offline nikola HN

• View Profile
PRAVILA!!!
« Reply #5 on: June 07, 2009, 10:21:50 PM »
vljalo bi i taj pravilnik da se objavi..
amsk PODI HERCEG NOVI

Offline brzi_pas

• View Profile
PRAVILA!!!
« Reply #6 on: June 08, 2009, 11:56:03 AM »
Stali smo...Moze ovako...Alfa 145 ova sa CT, koja je klasa??

mery

• Guest
PRAVILA!!!
« Reply #7 on: June 08, 2009, 12:20:26 PM »
Stali smo...Moze ovako...Alfa 145 ova sa CT, koja je klasa??
VI 1600 Hobi

Offline mili

• View Profile
PRAVILA!!!
« Reply #8 on: June 08, 2009, 12:25:53 PM »
Mnogo pitanja, ali da pocnemo ovako:Prije svega vozila se dijele na kategorije, a to su kategotija 1 u kojoj su turisticki automobili i kategorija 2 u kojoj su Formule, jednosjedi, prototipovi i slicno.Sva takmicarska vozila su u aktuelnom šampionatu razvrstana u 3 GRUPE: N, A i H. Idemo redom:- grupa N - vozila koja se od fabricke sprecifikacije razlikuju veoma malo. Dozvoljeno je da se skinu tepisi iz vozila, elektricni podizaci stakala, maglenke, i slicno.... Ako je u homologaciju ušlo da vozilo ima i rezervni tocak onda i on mora da stoji u sportskom vozilu. Propisana je sigurnosna oprema koja se koristi, ona mora biti HOMOLOGIRANA sa rokom važnosti koji se unese u pravilnik. Homolgacija može biti prihvacena i kao istekla ako tako udje u pravilnik (kao što je pisalo u prošlogodišnjem pravilniku AFCG za vozila u KUP takmicenju da moraju posjedovati sjedište i pojaseve koji su ikada imali homologaciju). Tacno je odredjena visina glave motora, pprecnik i hod klipa, težna klipa, vrsta bregaste, prenosi, auspuh, ....- grupa A - vozila koja se doradjuju u odnosu na vozila iz grupe N, mnogo su jaca ali su i ona limitirana odredjenim tehnickim karakteristikama. Tako se za ovu grupšu kaže da je i najskuplja a FIA razmišlja o tome da se grupa A u potpunosti ukine za 2010. godinu.- grupa H (ili E) - vozila za koja je ogranicenje vezano za kubikažu motora, i jedino što nije dozvoljeno je ubacivanje turbo punjaca, nitro pogona i slicno. Cak je dozvoljeno i korišcenje sekvencijalnog mjenjaca što za prve dvije grupe nije moguce.
« Last Edit: June 08, 2009, 12:33:30 PM by mili »

Offline brzi_pas

• View Profile
PRAVILA!!!
« Reply #9 on: June 08, 2009, 12:31:12 PM »
Dal' DIZEL ili tacnije TURBO DIZEL moze da se takmici kod nas, posto eto svudje po svijetu upadaju u neku klasu, ima li kod nas mjsta za ''stedishe'' da ih tako nazovem  ::msn-wink::

Offline mili

• View Profile
PRAVILA!!!
« Reply #10 on: June 08, 2009, 12:32:09 PM »
Idemo dalje:U okviru grupa voze se KLASE. FIA je propisal da te klase mogu biti do 500 ccm, 500-600, 600-700, 700-800, 800-900, 900-1000, 100-1200, 1200-1400, 1400-1600, 1600-1800, 1800-2000, 2000-3000 i +3000. Na savetzima je da za svoje šampionate iz ove klasifikacije ''izvuku'' klase koje ce se u odredjenoj godini voziti. Mnogi savezi u svoje pravilnike unose i odrednicu da ce klasa za narednu godinu biti ukinuta ukoliko u tekucoj za nju ne bude interesovanja. Tako se u šampionatu u CG voze sledece klase u okviru grupa:N: do 1400, do 2000A: do 1400, do 2000H: do 1400, do 1600, do 2000, Super Production, Super Turismomali N - specifikum, jer u ovu klasu po FIA mogu uci i npr.Toyota, Honda, VW... ali je kod nas zatvorena za vozila Yugohibrid - isto kao za mali N

Offline mili

• View Profile
PRAVILA!!!
« Reply #11 on: June 08, 2009, 12:35:33 PM »
Dizel vozila nijesu definisana pravilnikom za CG šampionat ali ukoliko se za njih pojavi inetersovanje (u šta sumnjam jer su skuplji kao klasa nego ST i SP zajedno) mogla bi se pred sledecu sezonu uvesti ta klasa za narednu godinu (dakle po pravilniku tek 2010 da se uvede za 2011. godinu). Isto važi i za ukidanje klasa, ako se ukida ukida se ove godine za narednu

Offline mili

• View Profile
PRAVILA!!!
« Reply #13 on: June 08, 2009, 12:49:59 PM »
Jedin o da se pravi kup, a onda je boje ici na mnogo jeftinije varijante (npr. Polo za kup može da se nadje za 5-6 hiljada)

Offline brzi_pas

• View Profile
PRAVILA!!!
« Reply #14 on: June 08, 2009, 12:56:34 PM »
ovo je bilo cisto informativno pitanje, jer kad bi dizel isao u klasu sa Civicom kao Masanovicevim, onda bi i imalo nekog smisla da se "pravi" neka dizel trkalica, ovako kup i te fore.... Uglavnom, imam josh pitanja, i zahvaljujem se na ogovore, al izgleda da je najprimamljivija ova siromasna klasa dje su ovi GSI-GTI 2.0 bez nekih prepravki....E sad sto se tice opreme...Znam da se masovno prave, smije li se to pravit i ko to radi, ili se narucuju i kupuju neki markirani???

Offline nikola HN

• View Profile
PRAVILA!!!
« Reply #15 on: June 08, 2009, 12:57:55 PM »
kupovi su najljepsa takmicenja, sva vozila su ista.. bilo je pokusaja, ali to nesto nije bas zazivjelo kod nas...
amsk PODI HERCEG NOVI

Offline brzi_pas

• View Profile
PRAVILA!!!
« Reply #16 on: June 08, 2009, 01:00:47 PM »
Sjecam se Octavia Cup takmicenja, pa za ocekivat je da nije upalilo kod nas, mislim da je iz razloga sto onaj ko ima para nema namjeru da ima identican auto sa onim koji ima manje para  ::msn-wink::

Offline nikola HN

• View Profile
PRAVILA!!!
« Reply #17 on: June 08, 2009, 01:05:43 PM »
tako nekako..
amsk PODI HERCEG NOVI

Offline TROPHY

• View Profile
PRAVILA!!!
« Reply #18 on: June 08, 2009, 08:36:25 PM »
Bash me neshto interesuje ovo... Jeli moguce takmichiti se sa npr. Renault meganom R26.R, koji ima rol bar,sjedishta trkachka....? Ako da, koja bi to bila klasa i sa kojim autima-konkurentima?  heh hysterical :)

Offline mili

• View Profile
PRAVILA!!!
« Reply #19 on: June 08, 2009, 09:03:33 PM »
Ponavljam, da bi se vozilo takmicilo treba da ima homologaciju. Taj auto može definitivno da se uradi za grupu H, a za A i N treba se pogledati u FIA pravilnicima.