Author Topic: Odnos goriva i vazduha, usis, promjer izduva...  (Read 2431 times)

Offline vuki

• View Profile
Odnos goriva i vazduha, usis, promjer izduva...
« Reply #20 on: October 16, 2008, 03:23:44 PM »
eto ja bi mogao prije nego sto vratim rezonator da provjerim potrosnjukas smo kod promjera cijeviPovratni pritisak i brzina izduvnih gasovaPrvi mit: motoru je potreban povratni pritisak.Jedan od najvecih mitova u prici o izduvnom sistemu je povratni pritisak ljudi vole da govore o njemu a da pritom ne razumeju u potpunosti sta je i koje su njegove posledice. Verujem da ste svi culi frazu: “ motoru je potrebno malo povratnog pritiska” kada se raspravlja o prepravkama izduvnog sistema iako je ona potpuno netacna.Kako je ovaj mit nastaoLako je uvideti kako je ovaj nesporazum nasto. Pretpostavimo da je Pera stavio 3 inca cev na atmosferski motor. Ubrzo shvata da je izgubio snagu na svim obrtajima i kroz njegov zbunjeni mozak prolazi razmisljanje:Stavio 3 inca cev = izgubio povratni pritisak = izgubio snagu motoraPera pogresno zakljucuje da bi zadrzavanjem povratnog pritiska zadrzao i performanse i zanemaruje cinjenice o brzini izduvnih gasova i efektu izvlacenjaDrgi mit: motorima gore ventili od nedostastka povratnog pritiskaKako je ovaj mit nastaoDrugi razlog zbog koga ljudi govore da je “povratni pritisak dobar” je zbog toga sto su culi da se na kolima sa izduvnim sistemima za pobojsanje performansi desavalo da im kasnije izgore izduvni ventili. Cinjenica je da su se takve stvari dogadjale, ali ne direktno zbog gubitka povratnog pritiska.Motor sa unutrasnjim sagorevanjem je slozen dinamican skup razlicitih sistema sa zajednickim ciljem da prevedu energiju sadrzanu u benzinu u mehanicku silu koja ce pokretati auto niz put. Svaki put kada se jedan deo tog sistema promeni to indirektno utice i na ostale delove, takodje.Izgoreli ventili se javljaju kod motora koji sagorevaju jako siromasnu smesu. Da bi postigao teoretski optimalno sagorevanje motoru je potrebno 14.7 delova kiseonika po masi na 1 deo goriva, opet po masi. Ovo je stehiometriska (hemiski korektna) mesavina i cesto se naziva 14.7:1 mix. Ako motor sagoreva sa manje kiseonika (14:1, 13:1,…) kaze se da sagoreva bogatu smesu, a ako sagoreva sa vise kiseonika (15:1, 16:1,…) kaze se da sagoreva siromasnu smesu. Danasnji motori su pravljeni da koriste 14.7:1 dok se normalno krecu, sa bogatom smesom dok ubrzavaju i siromasnom smesom dok koce.Da se vratimo na temu, ti motori imaju izgorele ventile zato sto sagorevaju siromasnu smesu. Normalni motori ce trpeti da sagorevaju siromasnu smesu neko vreme, ali ne i stalno. Razlog za slabu smesu je sto nedostatak povratnog pritiska dozvoljava da u cilindar bude uvuceno vise vazduha nego ranije. Stariji automobili sa karburatorima nisu mogli ovo da kompenzuju.Jednom kada bi na ovakvim vozilima bila izvrsena modifikacija izduvnog sistema koja smanjuje povratni pritisak oni bi sagorevali ventile zato sto bi stalno radili na siromasnoj smesi. To slucajno objasnjava i gubitak obrtnog momenta jer sto je smesa siromasnija to je sagorevanje losije pa motor proizvodi manje mehanicke snage koja se prevodi u obrtni moment.Osnovna teorija o izduvnim sistemimaVas izduvni sistem je napraljen da izvuce gasove iz komore za sagorevanje brzo i efikasno. Izduvni gasovi ne nastaju u kontinuitetu vec u pulsevima. Cetvorocilindricni motor ce imati 4 ovojena pulsa po punom obrtaju, sestocilindricni 6 i tako dalje. Sto se proizvede vise pulseva gasovi ujednacenije teku. Povratni pritisak moze otprilike biti definisan kao otpor pozitivnom toku, u ovom slucaju pozitivnom toku izduvnih gasova.Povratni pritisak i brzinaNeki ljudi rade pod pogresnom pretpostavkom da su sire cevi efikasnije u uklanjanju izduvnih gasova iz komore za sagorevanje od uzih cevi. Nije tskuo uvideti kako je ova pogresna pretpostavka zaceta, sire cevi mogu da prima evci protok od uzih cevi. Pa ako imaju mogucnost da prime veci protok zasto “sto vece - to bolje” nije dobro pravilo za pobojsanje izduvnog sistema? Jednom recju – BRZINA. Siguran sam da ste svi ponekad koristili bastensko crevo. Ako pustite vodu da neometano tece kroz cevo, ona ce teci polako. Medjutim ako pokrijete prstom deo otvora ona ce teci mnogo, mnogo brze.Dobar dizajner izduvnog sistema zna da mora balansirati izmedju velikog protoka i odgovarajuce brzine. Potrebno je da gasovi iz komore za sagorevanje izadju brzo i da se brzo krecu kroz sistem, potreban vanm je BRZ sistem. Ako imate dva odvojena pulsa iste zapremine, jedan u cevi precnika 50mm, a drugi u cevi od 75mm onaj u cevi od 50mm ce ici znatno BRZE od onog u cevi od 75mm. Iako uze cevi znace brze kretanje izduvnih gasova, potrebno je da je cev dovoljno siroka tako da se odrzi sto manji povratni pritisak, zadrzavajuci sto vecu brzinu izduvnih gasova.Povratni pritisak u svom najtezem obliku moze dovesti do obrtanja toka izduvnih gasova – to bi zancilo da izduvni gasovi idu u nazad sto nije dobro. Poenta je imati najuzu mogucu cev, ali sa sto manjim povratnim pritiskom u onom opsegu obrtaja u kome zelimo da isporucimo snagu. Razliciti promeri izduvnih cevi odgovaraju razlicitim opsezima obrtaja motora. Cevi manjeg prometa ce stvoriti vece brzine izduvnih gasova pri nizim obrtajima, ali ce stvati ogromnu kolicinu povratnog pritiska pri vecim. Tako da ako vam je opseg snage izmedju 2 i 3000 obrtaja, trebace vam uze cevi nego ako je izmedju 8 i 9000.Mnogi inzenjri pokusavaju da zaobidju problem zavisnosti promera cevi od obrtaja pokusavajuci da stvore efekat kao sto bi bila promena promera cevi u voznji. Naj napredije resenje je stvorio Ferrari, oni koriste izduvnu granu sa dva puta, jedan uzi koji obezbedjuje veliku brzinu izduvnih gasova pri nizim obrtajima, pri visim obrtajima drugi put se otvara da bi smanjio povratni pritisak, ali posto se kolicina izduvnih gasova sa obrtajima povecava ne dolazi do pada brzine izduvnih gasova. BMW i Nissan koriste prostiji i manje efikasan metod, do izduvnog lonca postoji samo jedan put, medjutim kroz sam lonac (muffler- prigusni lonac) postoje dva puta. Pri nizim obrtajima je otvoren samo jedan, dok pri visim rade oba.Zasto je brzina izduvnih gasova tako bitna?Sto se impuls izduvnih gasova brze krece to on moze bolje da izvuce potrosene gasove iz komore za sagorevanje za vreme dok je ventil otvoren. Sami principi tacnog funkcionisanja ovog principa izvlacenja izduvnih gasova su malo slozeniji, ali glavna ideja je u tome da svaki puls za sobom stvara polje niskog pritiska. Taj nizak pritisak se ponasa kao vakuum i povlaci vazduh za sobom. Slicno tome bi bilo na primer kada bi se vozilo kretalo velikom brzinom po prasnjavom putu. Postoji polje niskog pritiska tazno iza vozila, ono povlaci u sebe cestice prasine koje se lepe na zadnji deo vozila. Ovaj efekat je posebno primetan kod kombija i hecbekova zato sto oni stvaraju vece polje niskog pritiska iza sebe, pa odatle nastaju i brojni “operi me” natpisi u debelom sloju nagomilane prasine na zadnjim vratima.ZakljucakIspostavlja se da motorima uopste netreba povratni pritisak, naprotiv treba im sto veca brzina izduvnih gasova uz sto manje povratnog pritiska.Prevedeno sa http://www.preludepower.com , tekst napisao covek pod nick-om Poet. On je rkao da je ovo skupio sa raznih internet stranica i knjiga. Preveo Memphis_Raines sa hcs
« Last Edit: October 16, 2008, 03:25:45 PM by vuki »

Offline aCid_cOokiE

• View Profile
« Reply #21 on: October 16, 2008, 05:55:19 PM »
ovo sto si kopirao je ovo http://www.uucmotorwerks.com/html_product/sue462/backpressuretorquemyth.htm samo prevedeno.Momak se bash potrudio...da prevede  ::msn-wink::netacno je ovo za backpressure! Bash sam na forumu raspravljao o onim "flat spots" koji se pojave kod klia kad se makni kat i srednji lonac.Covjek se ispisao...ali ne radi sad search na forum pa ne mogu da nadjem.Al znam da me uputio na ovoBy reducing the backpressure, some amounts of raw fuel (and fresh air) will be "scavenged" into the exhaust system. So by reducing the amount of air and fuel in the cylinder at the time of combustion :    * A degree of cylinder pressure will be lost (a decrease in available torque)    * Effective air/fuel mixtures will be leaner (possibly leading to parts damage).    * Ignition spark requirements will change.    * The exhaust system's temperature will rise (owing to the burning of air/fuel mixtures in the exhaust manifolding and pipes).    * Exhaust gas temperatures will increase (particularly notable during engine dynamometer tests).    * There will be a tendency of back-fire (or popping) during deceleration of the engine. to su ti mane smanjenja povratnog pritiska.I zato je velika greska napisati zakljucak "motorima uopste ne treba povratni pritisak"nemam zivaca da prevodim ono gore.KOme nije jasno sto znaci neka pita
slam.poke.drop.tuck.dope

Offline vuki

• View Profile
« Reply #22 on: October 16, 2008, 06:01:15 PM »
ne znam,ima toliko puno teorija o tome da ni sam ne znas u sta da vjerujes.

Offline aCid_cOokiE

• View Profile
« Reply #23 on: October 16, 2008, 06:13:09 PM »
a iskreno...je li ljepse zivjeti u neznanjunemati net..nemati koga da posavjetujei odes uzmes neki izduv, pechurku od 50 eura..i zivis u ubjedjenju da ti auto bolje ide  ::msn-wink::
slam.poke.drop.tuck.dope

Offline vuki

• View Profile
« Reply #24 on: October 16, 2008, 06:17:56 PM »
mozda stvarno jeste, tu i tamo okrenes neki sraf i eto jos malo ks. the matrixima jos prevoda od ovoga momka, o katu i o usisu, pa cu kasnije c/p

SRT8

• Guest
« Reply #25 on: October 16, 2008, 11:21:33 PM »
ovo sto si kopirao je ovo http://www.uucmotorwerks.com/html_product/sue462/backpressuretorquemyth.htm samo prevedeno.Momak se bash potrudio...da prevede  ::msn-wink::netacno je ovo za backpressure! Bash sam na forumu raspravljao o onim "flat spots" koji se pojave kod klia kad se makni kat i srednji lonac.Covjek se ispisao...ali ne radi sad search na forum pa ne mogu da nadjem.Al znam da me uputio na ovoBy reducing the backpressure, some amounts of raw fuel (and fresh air) will be "scavenged" into the exhaust system. So by reducing the amount of air and fuel in the cylinder at the time of combustion :    * A degree of cylinder pressure will be lost (a decrease in available torque)    * Effective air/fuel mixtures will be leaner (possibly leading to parts damage).    * Ignition spark requirements will change.    * The exhaust system's temperature will rise (owing to the burning of air/fuel mixtures in the exhaust manifolding and pipes).    * Exhaust gas temperatures will increase (particularly notable during engine dynamometer tests).    * There will be a tendency of back-fire (or popping) during deceleration of the engine. to su ti mane smanjenja povratnog pritiska.I zato je velika greska napisati zakljucak "motorima uopste ne treba povratni pritisak"nemam zivaca da prevodim ono gore.KOme nije jasno sto znaci neka pita
Acide, potpuno se slazem~!

Offline aCid_cOokiE

• View Profile
« Reply #26 on: October 17, 2008, 02:41:41 AM »
mada ne bih se zalio da mi puca auspuh na overRun (pustanje gasa sa visokih) .... AAAAAAAAAAN popop brbrbrbpoopo pop :P hahahaha
slam.poke.drop.tuck.dope

Offline brzi_pas

• View Profile
« Reply #27 on: October 17, 2008, 02:50:30 AM »
Pa ti skalaj malo sa kliom, nemoj kupovat gume sad, no auto koje puca na auspuh  ::msn-wink::
Nobody move, nobody get hurt!

Offline aCid_cOokiE

• View Profile
« Reply #28 on: October 18, 2008, 03:40:54 PM »
nude mi se neke kompenzacije od 300ks (mada ne znam pucaju li na auspuh hahah) ali mi ne odgovara :Dpucace i klio..makar mu olabavio lonce da udaraju u izolaciju onu i PUCAJU hahahah
slam.poke.drop.tuck.dope

Offline vuki

• View Profile
« Reply #29 on: October 18, 2008, 04:03:05 PM »
vratih rezonator. sada ulazi manje vazduha (tj kao fabricki). auto ide BOLJE!!!

SRT8

• Guest
« Reply #30 on: October 20, 2008, 06:22:36 PM »
a mora da je bio very loud bez resonatora... no kako znash da ide bolje ? je si mu mjerio shto? a resonator smanjuje buchanje samo...

Offline vuki

• View Profile
« Reply #31 on: October 20, 2008, 06:26:39 PM »
na osjecaj ide bolje, motor je tisi, nekako mirnije radi.nemam vremena inace bi ja napravio malo bolji test, ovako sam vratio sve na svoje mjesto i miran sam

Offline aCid_cOokiE

• View Profile
« Reply #32 on: October 20, 2008, 07:02:21 PM »
je li resonator isto sto i accoustic valve (akusticni ventil) ?ako je to to, onda je kao sto srt8 kaze - on samo sluzi da smanji induction noise (zbog nekih normi itd) i cudi me da honda to ima.A mozda ima.I neces osjetit nista ako ga maknes, ni dobro ni loshe - samo mozda zvuk.Ja sam makao moj da probam i samo malo dublji zvuk.Pa ga vratih
slam.poke.drop.tuck.dope

Offline tuningmaniak

• View Profile
« Reply #33 on: October 20, 2008, 08:19:51 PM »
....slusaj eto sam puno citao o hondi ka tvojoj, i ono nemogu ti ja sad pricat to i to....ali ti si vlasnik honde i znas kako to sve ide u praksi.........e sad kao sto sam prije rekao.....dosta sam citao tim motorima, vise neznam ni sto......i fora je da su ugradjivali bez problema cai na tu hondu i bez ikakih broblema je sve proslo......nema nikakvih gubitaka ni nista...normalno cai je uradjen na pogodnom mijestu....a jedno od tih mijesta je kod blatobrana.......to jest fino se ogradi od motora debelim limom, i urade skrge na blatobran tako sto "kupe" vazduh.......ok....ovo je pricano odje dosta puta o tome kako i sto ali eto da ja donesem neki svoj zakljucak....o tome.......ponovo kazem neznam u praksi kako to izgleda ali sam dosta o tome cuo.....o ovome sto sam pisao ne treba esej ali ipak ja sam takav i moram to rastanacit.....poz...... punk hondas pa sam vidji sto ces.......ps....evo samo da recem da su ljudi dobijali neki minimum od 4 ks, za taj cai, naravno kvalitetno uradjen...........
TDI nije trkacki motor, al umije bit djavolje brz!

Offline vuki

• View Profile
« Reply #34 on: October 20, 2008, 08:43:04 PM »
cai - cold air intakee to je razlika kod vise vazduha, znaci ako se to cold ispostuje, snaga se dobija (ne bitno koliko)trile. moguce da je to to. nemam pojmadok ne promjenim usisnu granu necu pravit cai.lp  ::msn-wink::

Offline tuningmaniak

• View Profile
« Reply #35 on: October 20, 2008, 09:12:43 PM »
....ok ti najbolje znas sto treba za tvoje auto........a vidji jesli li razmislja da ispoliras izduvnu granu....ako uopste mislis tunirati taj motor..........sto ne promijenis naziv topica u TUNING VUKIJEVE HONDE?

Offline vuki

• View Profile
« Reply #36 on: October 20, 2008, 09:56:29 PM »
pa bolje da pricamo uopsteno o usisu i izduvu, a mojoj hondi u garazi. takodje je bolje radi novih clanova da imamo neka iskustva, teorije, informacije na preglednijem mjestu.kad pomenu izduvnu, ima na e-bay dokazano dobrih 4-2-1 grani, za 100-150 eura, ali ima kad

Offline tuningmaniak

• View Profile
« Reply #37 on: October 20, 2008, 10:05:44 PM »
pa dobro sto znam.......

Offline aCid_cOokiE

• View Profile
« Reply #38 on: October 20, 2008, 11:55:22 PM »
manijaci, previshe chitate  :tease:i nije MIJESTA nego MJESTA aAAAAAAA AAAA AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA
slam.poke.drop.tuck.dope

Offline tuningmaniak

• View Profile
« Reply #39 on: October 21, 2008, 09:17:07 AM »
... i sta je lose u tome sto previse citamo, makar znamo nesto ::msn-wink::!Sto da Ti to ne znas mozda sve iz iskustva ili si i Ti to nedje procitao!