Author Topic: Odnos goriva i vazduha, usis, promjer izduva...  (Read 2419 times)

Offline vuki

• View Profile
Odnos goriva i vazduha, usis, promjer izduva...
« on: October 15, 2008, 01:20:41 PM »
necu da ti kvarim temu, ali kad pominjes vise vazduha.... ja sam obezbjedio na moje auto vise vazduha. i zamisli sta se desilo, auto ide MNOOGO losije nego prije! vise vazduha ali iste temperature i krc. auto se gusi da je to nenormalno.ako krene prasprava oko ovog, prebacicemo u novu temu
« Last Edit: October 16, 2008, 02:31:45 PM by vuki »

Offline aCid_cOokiE

• View Profile
« Reply #1 on: October 15, 2008, 02:01:37 PM »
kako si omogucio vishe vazduha? napravio novi cai? od maglenke ili donje resetke na branik? moze se desit da ti ima previshe "krivina" u crijevima i da vazduh tu izgubi na brzini/pritisku.Nadam se da nisi stavljao otvorenu pechurku, jer onda nemamo sta da pricamo  ::msn-wink::Mozda jednostavno treba auto da ti se mapira... jer ti ide vishe vazduha a ista kolicina goriva (premalo). Losha smesha batice  ::beer3::ja svakako nemam mjesta za CAI  na moje auto..jedino da nekako smanjim temp u engine bay-u (keramicko presvlacenje izduvne grane) ili nekako da izolujem airbox jer se nalazi vrlo blizu izduvne...
slam.poke.drop.tuck.dope

Offline vuki

• View Profile
« Reply #2 on: October 15, 2008, 04:30:46 PM »
ne. skinuo sam rezonator sa usisa, restartovo sam ecu.mislim da sam najvise izgubio na 2-4.5 k rpm. znaci bukvalno se OSJETILO. ne kazem da bi to bilo i na tvoj motor ali prenosim iskustvo. imam jos jedan primjer. osoba A od osobe B kupila je vti-a 6 generacije. osoba B je skinula rezonator misleci da ce ici bolje, osoba A je vratila rezonator i kada je dala osobi B da malo provoza auto, nije mogao da vjeruje koliko se osjetilo poboljsanje.opet ponovljam, ne mora da znaci da bi bilo na svaki motor ali ovo meni dokazuje da auto fabricki ima tacno vazduha koliko mu treba bar kad je H u pitanju.ps jedina svjetla strana je zvuk motoraps2 ako oces da prebacimo ovo nedje drugo......?
« Last Edit: October 15, 2008, 04:35:03 PM by vuki »

Offline aCid_cOokiE

• View Profile
« Reply #3 on: October 15, 2008, 07:10:52 PM »
nije isto restartovanje ecu-a i remap :)na clia su 10tak ljudi do sad skinuli drugi kat i srednji lonac i svima se auto zagushilo od 1500 do 2500...znaci ako ides trecom u te obrtaje i dash puni gas veoma polako "puni" i tek onda povuche. To je do ecu-a.Moze da se ispegla remapom ali vrlo malo.A npr iako je mrtav u niske, micanjem kata i lonca su dobili 7 do 8ks u srednje i visoke obrtaje (a ostavljen fabricki zadnji lonac).Zato je idealna opcija sportski katalizator sa 100celija i sportski zadnji lonac.eto toliko :)
slam.poke.drop.tuck.dope

Offline vuki

• View Profile
« Reply #4 on: October 15, 2008, 07:31:46 PM »
da upravu si za re-map. mada bi ovaj ecu trebo sam da se prilagodi toj maloj promjeni, alida bi izbjegao losu smjesu treba vise goriva, ali onda opet na ustrb tog vazduha. to mi bas nije najjasnije.prostim rjecnikom. ako imas posudu od 1 litar. u nju se nalazi 2 dl vazduha i 8 dl benzina (recimo da je to savrsena smjesa). povecanjem vazduha za 1dl smanjuje se gorivo za 1dl i dolazi do lose smjese.cisto da se spomenetu je prava stvar ako se spusti temperanura na onih "savrsenih" 2dl vazduha. hladniji vazduh je gusci tj bogatiji kiseonikom tj gorivo brze sagorjeva.bolje ovako da mozemo na miru da caskamo
« Last Edit: October 15, 2008, 07:37:02 PM by vuki »

Offline aCid_cOokiE

• View Profile
« Reply #5 on: October 15, 2008, 07:45:01 PM »
sve to zavisi od MOTORA do MOTORA i od ecu-a ...na starija kola uglavnom isto - sto "cistiji" izduv, tj manje lonaca, vishe snage.Ovi noviji motori  su mnogo zajebani.dok se auto ne stavi na dyno i ne pogleda detaljno moze samo da se nagadja.srecom na renaultsport.co.uk i cliosport.net dolaze ljudi koji rade kola/motore, koji se trkaju i sl i tamo je njihova rijec amin.Ti da stavis straight trough trkacki izduv..kao za trke npr...i fino uradis live map na dyno - dobio bi dooosta konja i obrtnog.Mozda vishe u vecim obrtajima na ustrb manjih..ili obrnuto.it all depends
slam.poke.drop.tuck.dope

Offline vuki

• View Profile
« Reply #6 on: October 15, 2008, 07:51:50 PM »
ok izduv i lonci,ali sta je sa usisom tj savrsenom smjesom?!vidis ja sam skinuo rezonaror sa usisa. on je odma iza cijevi od filtera vazduha. u motor ulazi sada vise vazduha i to se pokazalo kao jako lose tj smjesa je sada slabija. uzbrdica, treca brzina, 2-3 rpm - mrtav auto, bukvalno mrtav, a dere se ko da ide 200 u blokadu  :)sjutra ga vracam pa cemo da vidimo oceli se sta promjenit

Offline tuningmaniak

• View Profile
« Reply #7 on: October 15, 2008, 07:58:58 PM »
.....evo ja da kazem moje iskustvo.....znaci na ljeto kad sam narucio onaj filter.....htio sam da narucim pecurku tacno namijenjen za moj motor......ali sam se ipak raspitao na raznim forumima......i dobio informaciju, da ako stavim pecurku, auto ce slabije da mi ide, zasto?.........zato sto motor odnosno protokmijer vazduha NE moze da prepozna kolicinu vazduha i komp ne dava goriva koliko je potrebno.......E sad su mi rekli da trebam da chipujem motor da bi to islo kako treba.......ili da zadaju kompu da ubrizgava vise goriva no sto to radi seriski...ali to tacno nijesam pofata.....I fora je ta sto nije svaki motor isti.........ali eto ipak se to desava na moj tip motora.....poz.......
TDI nije trkacki motor, al umije bit djavolje brz!

Offline aCid_cOokiE

• View Profile
« Reply #8 on: October 15, 2008, 08:07:50 PM »
pecurku OTVORENU? ili mislis na CAI sa dovodom hladnog vazduha nedje ispod branika/iza fara/iz maglenke?tesko je napravit dobar CAI koji je bolji od fabrickog.na clia 172/182 ima BMC CDA karbonski kit..ide dje i fabricki ..ali je veca kutija, od karbona je, manje "krivina" u crijeva i ... dobije se koji konjic bez remapa.evo ovakoI tvoje auto je dizel, to nema nikakve veze tj slicnosti sa benzincima.Ali NIKAKVE.a vuki ne znam za rezonator...i ne znam za tvoj motor, ni kakav mu je dovod vazduha.
slam.poke.drop.tuck.dope

Offline vuki

• View Profile
« Reply #9 on: October 15, 2008, 08:15:17 PM »
uglavnom cijela ova prica oko vise vaduha na stock motoru svodi se- da nema potrebe jer je fabricki odradjeno savrseno- moze da se izgubi na snazi zbog slabe smjese- moze da se dobije na snazi ali vrlo vrlo vrlo malo- samo hladniji vazduh ce dati pravi rezultat- k&n i slicne firme zbunjuju narod  ;Da kada se rade neke ozbiljnije prepravke usisa, trebace i vise vazduha.

Offline aCid_cOokiE

• View Profile
« Reply #10 on: October 15, 2008, 08:27:15 PM »
ne nefabricki nije savrshenofabrika je nasla savrsen KOMPROMIS izmedju usisa i prihvatljive buke za neke norme, u ovom slucaju EU norme!prije 2000te izlazi clio 172 phase1.Ima veliki cilindricni airbox i tu nema sta da se radi.posle njega izlazi clio 172 phase 2 sa manjim airboxom jer su zakoni i norme pooshtreni/pooshtrene.Svi vlasnici stavljaju airbox od starijeg klia ili od espace V6.onda izlazi clio 182...i na njega jos slabiji fabricki...puno restrikcija...i svi vlasnici kupuju i stavljaju airbox sa starog sporta ili espace-a :)i do sad ubjedljivo najgori clio 197 koji ima slab dovod hladnog vazduha zbog raznoraznih "crumple zona" ..bezbjednosti pjeshaka ako ih vozac pokupi..i ostale zajebancije.Na mog klia ide jedina opcija prebacivanja akumulatora u gepek i stavljanja V6 airboxa.Ovako !
slam.poke.drop.tuck.dope

Offline tuningmaniak

• View Profile
« Reply #11 on: October 15, 2008, 08:28:57 PM »
...ne vuki, vidji ti ovo sto si na pisa ne mozes da povezes za svake motore, ali naravno tacno je to sto si napisao.....ja ostajem pri tome da zavisi do motora............ali ja pricam samo ono sto znam i sto sam se uvijerio......evo dacu primjer....ljetos sam vozio feliciju 1.3 MPI, MOTOR....ONAKO ZILAV ZA SVOJU KUBIKAZU IDE EXTRA..........e sad ugradnja pecurke bez ikakovog CAI-a......motor oce da poludi cuje se ka golf GTI a osjeti se na gas......i imam jos jedan primjer Suzuki swift 1.0 karburator.......sa seriskim filterom on ide dosta solidno ali nemoze drugom da se potpise pa da neznam kakav majstor da voZi........i ja mu maknem onaj filter sto dodje na karburator....i ovamo dje ususava iza fara stavim pecurku.....o zvuku da ne pricamo....a lagano drugom sam moga da ga potpisem....jednostavno odaziv na gas nevijerovatan.......a pecurka nije bas neke marke a i nije sljam....neka poljska marka koju svi hvale.....eto to je to u sta sam se ja uvijerio.......a tom kako ide na druga auta necu da pricam jer neznnam i nijesam se uvijerio kako to ide.....

Offline vuki

• View Profile
« Reply #12 on: October 15, 2008, 08:43:50 PM »
pa one stavke i jesu primjeri za razlicite motore. ok eto za neke modele moze se ocekivat i vise. znaci nisam ni mislio da je savrseno fabricki za sve motore  ::msn-wink::sva iskustva za razlicite motore su dobrodosli. eto vec imamo par korisnih primjera  ::yes::

Offline aCid_cOokiE

• View Profile
« Reply #13 on: October 15, 2008, 08:45:50 PM »
to mozda kad si stavio pechurku nije bio previse vruc engine bay...pa nije imao odakle da vuche hladni vazduh..i ocigledno je taj motor jachi na slabe obrtaje i ima NIKAKVE GUME kad ti mozes da potpishesh drugom !?  al vjerovatno motor VUCHE odma i posle izgubi daha, mora se rano shaltat.ja ne mogu klia ..jedino na bulevar masni kad drugu zveknem iz blokade malo strecnu gume.Mozda je do dobrih guma...mada ima skoro 20.000 km u njih al drze ko lude :)
slam.poke.drop.tuck.dope

Offline tuningmaniak

• View Profile
« Reply #14 on: October 15, 2008, 09:04:34 PM »
nije trile vijeruj mi bio je cijepan ka lud.....i motor je bio zgrijan na radnoj temperaturu.....jer da nije bio zagrijan nebi ga nateza nijesam lod.....a i pecurka je bila daleko od motora (suzuki swift)..nije morala da kupi vruc vazduh.........mislim da smo se razumijeli...a gime su macka bile nove....mislim znam o cemu pricam na mlatim bezveze.....a sto se felicije tice gledam da stavljaju metalni lim izmedju motora i pecurke.......eto ja mislim da smo rijesili problem...........
pa one stavke i jesu primjeri za razlicite motore. ok eto za neke modele moze se ocekivat i vise. znaci nisam ni mislio da je savrseno fabricki za sve motore  ::msn-wink::sva iskustva za razlicite motore su dobrodosli. eto vec imamo par korisnih primjera  ::yes::
ok vuki  cheers1 cheers1

Offline brzi_pas

• View Profile
« Reply #15 on: October 15, 2008, 09:07:46 PM »
Iskomplikovaste ga...Samo sa "budzenjem" usisa ce auto izgubit u niske, vrlo moguce da dobije malo u visoke... ali dobice na zvuku...Zasto fino, usis, malo izduv pa na chipovanje... ali vidim odje ljudi generalno nisu zainteresovani za isto, no bi da "razbushe" filter i dobiju 10ks a ne plate nishta....Vuki, za konkretno tvoj usis, jel naprevljen savrsheno ili nije ne znam, ali znam da je jedan od najboljih uopshte... jer sam cuo od vishe ljudi da H to radi najbolje sto moze... ali opet moze i bolje  ::msn-wink::
Nobody move, nobody get hurt!

Offline vuki

• View Profile
« Reply #16 on: October 15, 2008, 09:10:54 PM »
vidis nije ti losa da prebacis akumulator u gepek, ako ti smeta. ima malo za*ebancije ali nije strasno.inace sada bi je zvuk toliko jak da je to neizdrivomislim da je prozor bio otvorenhttp://www.youtube.com/watch?v=yZ03MnrdKYomijo, slazem se  ::yes::

Offline tuningmaniak

• View Profile
« Reply #17 on: October 16, 2008, 08:51:08 AM »
Sa sportskim filterom dobijas samo brzi odaziv na pedalu gasa i nesto veoma malo u niske obrtaje, al ako ne uradis chip, koja je svrh, motori sa lektronskim ubrizgavanjem dodace malo vise goriva (onoliko kolko im je fabrika ostavila u rezervi zbog raznih uslova exploatacije) i to je to. U suprotnom posto ljuljnes vise vazduha no sto mu elektronika moze dat goriva gubis snagu, mos i protokomjer da sjebes. Onda posto uradis chip moze da se desi da to opet nije ono jer serijska pumpa nema snage da ubrizgava toliko goriva kolko treba, a brizgaljke su nemocne jer nemogu poprimiti tolko goriva. Tako da ako oces sam da obezbjedis najkvalitetniju smjesu kod Tvog motora, onda postupno radi sve ove korake, pocni od prepravke usisa - sto si vec odradio, zatim odma gledaj kako da sredis dovod goriva, vidji mos li prvo stavit brizgaljke od nekog jaceg modela ili mozda probaj ove tvoje da ocistis - mozda se situacija popravi. Onda ne zaboravi da ce ti nakon doate vece kolicine goriva biti potrebno bolje zapaliti smjesu sto ces rijesiti sportskim svecicama a na karju svega toga bi valjalo podesiti tacke paljenja. Za sve ovo Ti nije neophodan dyno (mada bi bio pozeljan al se ne isplati), vec da posle svake prepravke uradis detaljnu test voznju u uslovima u kojima Ti vozis i odma ces znat na cemu si. I obavezno treba zastiti pecurku - filter ili kuciste filtera da ne usisava toplotu od motora. I jos nesto, sto manje prepreka na usisu i izduvu to veca snaga. Inace sa zadnjim sportskim izduvom neces dobit mnogo (ili cak nista), jer je ostatak izduva serijski. A vecina proizvodjaca najvecu gresku pravi u izduvnoj grani, jer ona koljena (krivine) su savijene i tu im se smanjuje presjek, cime se smanjuje protok vazduha. To se rijesava time sto se prepravi izduvna grana, umjesto ovih fabrickih cijevi se navare druge koje su sastavljane od sitnijih komada ne smanjenog presjeka. U vecini slucajeva posle ovog "tretmana" nema potrebe za mijenjanjem ostatka izduvnog sistema, osim u slucaju zajebanih izduvnih sistema ka sto ima ovaj Trilev Clio, ili Leon/Octavia 2,0 TDI i sl.

Offline aCid_cOokiE

• View Profile
« Reply #18 on: October 16, 2008, 01:51:16 PM »
fabricki izduvni sistemi imaju smanjeni obim cijevi na "krivinama" ? netacno... to je obicno sluchaj sa aftermarketim izduvima B kategorije.Zato postoji nesto sto se zove "mandrel bending", tj savijanje cijevi a da se ne izgubi promjer a samim tim i ne utiche na brzinu izlaza gasova
slam.poke.drop.tuck.dope

SRT8

• Guest
« Reply #19 on: October 16, 2008, 03:09:12 PM »
kako ste mi pametni, shteta shto vas nema odje (shto bi ste chinjeli u ovim uslovima)... dobri ste. ::yes:: samo shto Aftermarket intake dodaje malo snage - dokazalo mi se jer sam na 3oje kola stavio K&N i Injen, tako da iz izkustva znam. Mozda max doda 3KS, ali u kombinaciji sa aftermarket izduvnim sistemom daje i do 15KS, e sad zavisno na koju mashinu i koji avto!~! Protok vazduha kod aftermarket filtera je veci 8puta (800%). I josh jedna stvar shto dokazuje da je vishe vazduha u mjeshavini, jeste: kad god sam stavio aftermarket cold air intake auto mi je troshilo manje ( bez intake 300milja na full tank, sa intake 350 milja na full tank). E pa sad sami zakljuchite. ::msn-wink::e i josh nesho , preuvelichavanjem promjera izduvne grane gubi se na snazi motora...