Author Topic: Policija apeluje na prilagodjenu voznju  (Read 586 times)

Offline Wulfy

• Samo ÄŒlan
    • View Profile
Policija apeluje na prilagodjenu voznju
« on: June 02, 2008, 10:28:48 AM »
Rukovodilac Ekspoziture za bezbjednost saobracaja u podgorickoj policiji Dejan Golubovic upozorio je motocikliste da, pored nosenja kacige, motore voze prilagodjenom brzinom, da ne preticu kolone i provlace se izmedju drugih vozila, te da postuju saobracajnu signalizaciju jer ,,na to moraju obratiti paznju, kako zbog sebe tako i zbog drugih vozaca, koji nemaju saobracajnu kulturu. Interesatno je i to da vozaci automobila cesto ne primjete motociklistu...''Malo statistike:U zadnja dva mjeseca u Podgorici ukupno je kaznjeno 96 motociklista, a zabeljezene su sledece prijave:41 zbog neregistrovanog motocikla21 zbog nepolozenog vozackog ispita17 zbog nenosenja kacige13 zbog nenosenja vozacke dozvole10 zbog nenosenja saobracajne dozvole,,nekoliko'' zbog dizanja na zadnji tocak,,nekoliko'' zbog ugradnje specijalnog auspukha koji proizvodi buku vecu od dozvoljeneU Podgorici je do sada zabeljezeno 6 saobracajnih nezgoda, Poslijedice su cetiri tesko povredjena i dvoje sa laksim povredama.Izvor: dnevi list ,,Vijesti''

Offline aCid_cOokiE

• View Profile
« Reply #1 on: June 02, 2008, 11:33:20 AM »
sinoc na renault klub hrvatska jedan od admina prica svoje iskustvo od juche...motor (nova zelena ninDZa) pretice kolonu na punu liniju u 'slijepu krivinu', zakuca se u citroen limuzinu neku...vozach letio 30 metara i udario u znak za ulazak u grad.E pa zamisli kakav je udes bio kad je kod citroena nadjena kost duzine dobrih 20cm (valjda iz noge odnekud) ovoga motoriste.Mlad momak.AKO prezivi, gubi obije noge.Slika je "teska" ali mislim da bi trebalo cisto da  vidi narod "shta se deshava", posebno motociklisti.ovo zaokruzeno je kost motorista je letio od citroena do znaka i udario u stub koji ga nosi...vidjite sto je ostalo od motora.Zato - pamet u glavu!I vi na 4 i vi na 2 tocka!
slam.poke.drop.tuck.dope

Offline Marinovic

• View Profile
« Reply #2 on: June 02, 2008, 11:49:14 AM »
I po Kotoru se cudo cini ovih dana,svaki dan ili neko pane ili se neko zakuca u auto,evo 4-5 drugova mi se polomilo prosle sedmice,njima srecom nije mnogo toga bilo,motore  ko j*be...

Offline Filip

• View Profile
« Reply #3 on: June 02, 2008, 11:56:28 AM »
Stwarno je owo strasno shto se desilo. Podrzavam plave shto im pishu kazne. pogotovo za nenoshenje kacige. Ne znam zashto je ne nose? Da ne pokvare frizuru, da ribe vide da ON vozi.... pfff ... takdoje sam primijetio da ove godine u pg ima motora vishe nego ikad....
« Last Edit: June 02, 2008, 12:15:45 PM by Filip »

Offline bmw_fan

• View Profile
« Reply #4 on: June 02, 2008, 12:00:51 PM »
najzalosnije od svega sto ih vozaci automobila cesto ne primijete...i onda   ::drive2::

Offline aCid_cOokiE

• View Profile
« Reply #5 on: June 02, 2008, 12:11:17 PM »
filipe, ove godine tacnije odkad je otoplilo nastao je BUM motora..svi ih kupuju!Prijatelj porodicni radi u kbc i redovno majku isprepada (istinitim) pricama o padovima sa motora, udesima i slicno!uf...Sad tek kad ugrije niko nece kacigu stavljat, a kamoli one stitnike za laktove/koljena i sl.Sto je fora kupit gsxR ako te ne vide da je vozis!mrs...kupio si motor da budes vidjen - bjez' tamo
slam.poke.drop.tuck.dope

Offline Nemanja

• View Profile
« Reply #6 on: June 02, 2008, 12:22:22 PM »
Kad sam se vracao sa plavnice biciklom,grupa nas je bila. ::bicycle::....vozio sam u suprotnu traku,i drugovi su poceli da mi vicu da vide motor...ja ga nisam vidio jer nije upalio svijetla,a 150 ga je vozio sigurno plane....da mi nije drugova bilo odoh ja  ::bye2:: ::bye2::......i kad se vracao minimum je 200 prosao a mi smo u koloni bili,...kakvih seljaka postoji,ovo ne mogu da vjerujem,.....dje nisam staiji da mu se piiiiip piiiiip.....sto ne podje taj mafijas pud virpazara,no nema ni vozacku sigurno....mozda sam u  ::offtopic::,al sam morao ovo napisat..... ranting3

Offline Wulfy

• Samo ÄŒlan
    • View Profile
« Reply #7 on: June 02, 2008, 12:24:01 PM »
U Budvi ima slucajeva pogibije i padom sa skutera. Tim prije ne mogu da shvatim ono ,,a sto ce mi kaciga na skuteru...''Skoro 90% pogibija kod nas desilo se u urbanim sredinama. Tim prije postaje jos veca glupost: ,,ma idem samo tu u okolini, ne treba mi kaciga...''A za te sto kupuju motocikl da bi ga mogli parkirati izmedju pepeljara unekom kaficu nemam komentar (mislim da bih bio banovan)

Offline aCid_cOokiE

• View Profile
« Reply #8 on: June 02, 2008, 12:30:37 PM »
sad je za to aktuealan kafic tj ona teresa preko puta parkinga dje je nekad bila kasarna.Neko je provalio prvi put i "diga" motor na trotoar...ostali vidjeli, parkiraju se tamo i sjede po 3 sata dok se cijeli grad ne nagleda njihovih mezimaca ::thumbdown::
slam.poke.drop.tuck.dope

Offline devil_may_cry

• View Profile
« Reply #9 on: June 02, 2008, 01:19:34 PM »
jea sam jedini ludak koji je cijelo proslo ljeto nosio jaknu sa stitnicima(na otvoreno) i kacigu...;Dbio je skoro udes i u CT,smrtni ishod.momak je vozio djevojku,kawasaki nagario do 160-170 i direkt u kombi..ona mrtva,on u korito.a sto se tice kazni,ovamo ih ne pisu..pun grad motora,3-4 kacige nose jedino..
« Last Edit: June 02, 2008, 01:21:35 PM by devil_may_cry »
\"If you want piece of shit buy a fuckin Honda\".

Offline MotobikeR

• View Profile
« Reply #10 on: June 02, 2008, 01:24:42 PM »
brate meni ljepse i izgleda kad coek nosi kacigu, a ne sto je sigurnije.. ChopperEmo

Offline Kapetan

• View Profile
« Reply #11 on: June 02, 2008, 01:41:14 PM »
mene su zaustavili u zadnjih 5 dana barem 3 puta dok sam vozio....cini mi se da su KONACNO poceli i motoriste za zaustavljaju, kontrolisu i upozoravaju...a sto se tice kacige oblacim je prije nego sto i sjednem za motor dje god da idem. Jaknu isto tako....brati mi je skoro pao sa motora srecom je prosa sa par malo vecih ogrebotina, a da je imao jaknu ... tako da....jakna sa stitnicima, kaciga i pojas vazda u kofer  coolthumb  i miran sam   ::tongue4::
i-Vtec only!

Offline Wulfy

• Samo ÄŒlan
    • View Profile
« Reply #12 on: June 02, 2008, 02:29:41 PM »
jea sam jedini ludak koji je cijelo proslo ljeto nosio jaknu sa stitnicima(na otvoreno) i kacigu...;Dbio je skoro udes i u CT,smrtni ishod.momak je vozio djevojku,kawasaki nagario do 160-170 i direkt u kombi..ona mrtva,on u korito.a sto se tice kazni,ovamo ih ne pisu..pun grad motora,3-4 kacige nose jedino..
Kada smo kod konkretnog primjera nesto sam upoznat sa slucajem. Elem, po nalazu vjestaka oni (na motociklu) su pali prije nego su udarili u kombi (nekih cetrdesetak metara). Kombi je izlazio iz poprecne ulice (oni su se kretali bulevarom od ,,Oboda''). Djevojka je najvjerovatnije smrtno stradala prije kontakta sa kombijem. Ni momak ni djevojka nisu imali nista od opreme, a da pomenem da je motocikl po svemu sudeci bio tehnicki neispravan. neispravan motocikl + velika brzina u urbanom podruciju + nista od opreme = vide se rezultati.

Offline devil_may_cry

• View Profile
« Reply #13 on: June 02, 2008, 02:43:45 PM »
e ne mos bit bolje upoznat od mene da ebe oca,jer je coek sto je vozio kombi rodjak,mojia rodjaka -_- :Dkad je primijetio kombi,taj momak je lega na zadnju kocnicu i pali su,al su oboje bili na motor,tj klizali se zajedno sa njim(ispod njega dijelom) i onda udarili u kombi.plus dodas da je motor 91 godiste,i da su oboje narkomani = ishod ;)p.s. djevojka je umrla u bolnicu,dan posle udesa.
\"If you want piece of shit buy a fuckin Honda\".

Offline tuningmaniak

• View Profile
« Reply #14 on: June 02, 2008, 03:09:29 PM »
"......vozaci automobila su najveci krivci.....", to prica ko stigne, zar je vozac kriv sto neki motorista se zakuca u njega zato sto brzo vozi, sto pijesak sa glavom koja mu sluzi za ukras izleti van pjesackog i pokupi ga auto, vozac kriv. Pa gledam nedje neku anketu na tv, postuju li vozaci auta pjesake....ma neposuje niko pjesake mi pjesaci smo najvise ugrozeni.....i takve price.I ovo za motoriste je tacno neka malo....radi njihove bezbijednosti....., cu sjest na mAtor bez kacige, kuku pa sam sebi nebi to radio ::bash::adio......
TDI nije trkacki motor, al umije bit djavolje brz!

Offline 2fast4you

• Global Moderator
    • View Profile
« Reply #15 on: June 02, 2008, 03:17:46 PM »
Ja uvijek kad vozim bilo ciji motor nosim kacigu jer u Bar ima nekoliko policajaca na motorima koji samo zaustavljaju dvotockase i vole da pisu prijave.Do sad sam najvise nosio Nolanovu kacigu bez zastite za bradu sa velikim vizirom (open face) i daje mi mnoogo dobru preglednost a i vizir odlicno stiti od vjetra. (a od padova jos nisam oprobao  happy2) Niko ne okrivljuje motocikliste ali dosta njih strada sopstvenom grskom - preticanje kolone ogromnim brzinama, i kada vozac automobila "izadje malo" obicno se tu desavaju udesi, isto tako desavaju se prilikom preticanja kolone samo sto u ovom slucaju vozac skrene ne racunajuci da motociklista ide mnogo vecom brzinom i da nece moci da odreaguje i da se zaustavi na vrijeme. Veliki krivac za pogibije je velika brzina i neiskustvo mladih vozaca koji odma sjednu na neki ''pistas''.

Offline Wulfy

• Samo ÄŒlan
    • View Profile
« Reply #16 on: June 02, 2008, 03:54:59 PM »
Poenta je treba postovati masinu koju vozis i uvjek imati na umu da ce neko na sred puta nesto neocekivano da uradi...Situacije od kojih se grozim (zbog kojih se osjecam ugrozeno) su: - Polukruzno okretanje na sred bulevara- pricanje na mobilni i u tom momentu (dakle nikakva paznja od vozaca) ,,ispadanje'' iz kolone u kojoj se stoji- pomamljenih vozaca automobila koji bi odmah htjeli da se trkaju- kamiona bez signalizacije (to je pogotovo prijatno nocu kada savladavas neki uspon)- preticanje iz suprotnog smjera jer valjda vozac automobila procjenjuje da se imam gdje sklonit- voznje uz bijelu liniju

Offline NSX

• View Profile
« Reply #17 on: June 02, 2008, 04:00:44 PM »
A cues ti golubovica danas sam vidjeo kako su vozili neki policajci na motorima i trebalo bi prvo njih da opomene pa onda nas bez uniforme. Provlace se izmedju ulaze u rizicne situacije i to sve bez rotacije znaci nisu bili bas u zurbi. Omladinci to vide pa hoce i oni sto da ne.Ja kacigu nosim prvenstveno radi udobnosti jer mi smeta vjetar cim predjem 70-80.

acs

• Guest
« Reply #18 on: June 02, 2008, 04:09:41 PM »
moram komentarisat: kupio sem vespu(da je podignem samo) i ne pada mi na pamet da sjednem na nju bez kacige,cak ni iz krisme necu izac do kuce nego cu kupit kacigu i direktno na vugla... npr pojas u kola ne vezem ali ne mogu da zamislim na motor bez kacige.takodje svaka osoba sa mnom ce morati da ima kacigu.takodje odlucio sma da kupim dvije kacige jednu koja ce uvjek bit ispod sjedista(jer ne moze velika da stane) i kacigu za mene pravu cijelu.drugo dosta ljudi stavi onaj kacket ono smijesno sto ne pokriva nista + ga ne vezu. em sto ih nece zastiti drugo pri udaru takva kaciga odma spada sa glave.kupio sam vespu-pola ljudi mi je reklo -aaa sto nisi uzeo ktm,sto ne uze kros,ovo ono..ja sam jedva nagovorio moje na ovo pa eto neka malo mozda se promijeni za godinu dvije.drugo sto kaze acid..svako je kupio motor i to odma sjednu na r1 i ajde da ga voze fino nego puni gas kroz kolone,guzve,jednosmjerne ulice i raskrsnice...@nsx slazem se sa tobom evo ako nece da nose kacigu barem je stavite neka je stave zbog musica i zunzara-neka to bude razlog (tuzno ali neka bude tako)lako bi ih ja nacera kacigu da nose.svi fino koji polazu vozacki fino ih povedes u hitnu ili u mrtvacnicu pa da vide sto se cini od motra i cuda.kad bi to vidjeli i dobro se ispovracali nikad vise bez kacige sjeli nebi

Offline Wulfy

• Samo ÄŒlan
    • View Profile
« Reply #19 on: June 02, 2008, 04:22:20 PM »
neka fino podju na sajt www.ride2die.comNo, evo da ovdje budem pametan i da napisem nesto iz licnog iskustva kao vlasnik A, B i C kategorije (sa svim kategorijama i ucestvujem u saobracaju).Ovdje cu zanemariti brzu voznu, ajde da zamislimo da ne divljamo na dva tocka.Kao vozac kamiona (pogotovo pod utovarom) uglavnom sam bivao medju najsporijima u saobracaju i imao sam prilike svasta da vidim.Kod spore voznje motociklisti najcesce bivaju ugrozeni zbog sledecih situacija:1. obilazenje motociklom (skuterom) sa desne straneJa, kao, nazovi profesionalac bas puno i ne gledam u desni retrovizor (osim ako ulica nije bulevarskog tipa). X puta sam bio u situaciji da oborim motocikl koji se pojavi sa moje desne strane (a ja pazim na motocikle u saobracaju jer i sam sam motociklist, kakvo je stanje tek kod onih koji ne paze, a takvih je puno). No, u toj situaciji smo sami krivi iako se poslije udesa moze se dokazati krivica vozaca veceg vozila (izgurao sa puta nezasticenog motociklistu). Savjet: iako izgleda da ima vise prostora i da je siguran obilazak sa desne strane, ne radite to jer jednostavno niste uocljivi i niko vas ne ocekuje sa te strane.2. ukljucivanje velikog vozila u glavni putTu je zapravo najveca opasnost (narvno u slucaju da vozimo normalno, bez divljanja) sporo ukljucivanje vozila u glavni tok saobracaja (pogotovo ako je to kamion pod teretem). Da zlo bude gore, uglavnom su prikljucne ulice nepregledne, a u novije vrijeme bilbordi predstavljaju ogroman problem jer bitno smanjuju pogled. Ako govrimo o prometnoj gradskoj ulici ukljucivanje u saobracaj je prakticno nemoguce bez oduzimanja prednosti (pitajte one koji zaradjuju na tockovima). Tu je za nas situacija daleko najnepovoljnija i tu mozemo da nastradamo ni krivi ni duzni, pogotovo ako vozimo iza dostavnog vozila zatvorenog tipa (furgon) zbog cega imamo jos manji pregled na situaciju i ne mozemo da predvidimo reakcije vozila ispred. Savjet: biti sto vidljiviji (duga svjetla, jarke boje, ... ) i stati i propustiti nestrpljive vozace koji bi da se ukljuce u sobracaj.3. iskljucivanje velikog vozila sa glavnog putaOvdje postoje dvije varijante, kada se vozilo koje ide u smjeru s vama iskljucuje iz kolovozne trake. Najveca opasnost zapravo preti od neispravne (ili nekoriscenja) signalizacije. Ako skrece desno to i nije toliko opasno, ali ako skrece lijevo, a prije tog je usporio tako da smo u liniji sa njim i onda cimanje lijevo, presjekao nam je put i... Ovdje postoji jedan bizarni savjet: budite vidoviti, tj. predpostavite zasto je vozilo usporilo, radi tempa saobracaja, ili zeli da napravi neku radnju koja ce da nas ugrozi.Slicna situacija je i kada se vozilo iskljucuje iz suprotnog smjera, a presca nam put. Tu takodje vrijedi savjet iz predhodnog slucaja.4. zaustavljanje na sred putaOvo nema smisla, ali opet se desava da se neko vozilo zaustavi odjednom na cesti, naravno da to nije po propisu. Tu smo zapravo najvise ugrozeni ako se krecemo iza vozila koje nam smanjuje vidik (autobus, kamion, dostavno vozilo,... ) pa ne mozemo da predvidimo sta ce da se desi. Savjet: ukoliko je velika guzva, a zatekli ste se iza takvog vozila koje nije bezbjedno obici pustite da vas obidje automobil ili dva i time odma dobijate bolju preglednost u sobracaju.Uz laganu voznju i ove savjete vece sanse su da prezivite. Ipak, ni to ne garantuje sigurnu voznju.Najveci problem uz nemanje kulture za nas na dva tocka je nekoriscenje signalizacije.Sada pitanje: kada vas je policajac zadnji put kaznio jer niste koristili zmigavac?Hvala na paznji...
« Last Edit: June 02, 2008, 06:39:06 PM by Wulfy »