Author Topic: Auto PUT u Crnoj Gori  (Read 649 times)

motorsport

• Guest
Auto PUT u Crnoj Gori
« on: March 11, 2008, 04:39:38 PM »
Sta mislite oce li uskoro??? nesto se uveliko prica o tome.... kuda bi trebao da prolazi??? ja sam nesto nacuo za dvije trase, od Bara prema Srbiji i od BiH prema Albaniji....  kuda tacno to ne znam

Offline stefan123

• View Profile
Auto PUT u Crnoj Gori
« Reply #1 on: March 11, 2008, 05:13:31 PM »
Valjda za 5-6god...Kad bi to uradili kako treba bilo bi odlicno...no znajuci dje zivim, sfusarice to ka i Sozinu pa ce se raspanut poslije godinu dana...
\"sportsko auto (bio to golf ili merc)\" by tmanijak

Offline 2fast4you

• Global Moderator
    • View Profile
Auto PUT u Crnoj Gori
« Reply #2 on: March 11, 2008, 06:15:42 PM »
Koliko sam ja cuo ne zna se tacna trasa kuda prolazi auto puta ali mjestani pojedinih sela vec naveliko prodaju imanja na foru auto put ce ti prolazit pored imanja/kroz imanje... Receno je da ce se raditi od bara do srbije ali tacno odredjena ruta ili putanja nije odredjena....Nesto se pricalo da je izgradnja kod nas neisplativa jer je KM puta veci za skoro duplo nego u okruzenju...

Offline aCid_cOokiE

• View Profile
Auto PUT u Crnoj Gori
« Reply #3 on: March 11, 2008, 06:59:06 PM »
ne vjerujem da ce se pravitneisplativo jenego ce "popravljat" i sirit postojece
slam.poke.drop.tuck.dope

Offline stefan123

• View Profile
Auto PUT u Crnoj Gori
« Reply #4 on: March 11, 2008, 08:10:50 PM »
Kako nije isplativo...ako ga budu naplacivali izvuce pare poslije xx godina...A da je skupo jeste...ali ako imamo u vidu planove za turizam morace da se uradi...Pare su velike u pitanju ali ni ljudi koji kupuju po Crnoj Gori nisu nimalo naivni..

Offline vuki

• View Profile
Auto PUT u Crnoj Gori
« Reply #5 on: March 11, 2008, 08:19:57 PM »
i ja mislim da ce radit barem jedan. vjerovatno jug-sjever, a ovaj drugi bosna -albanija cisto sumnjam  plane

Offline Laki

• View Profile
Auto PUT u Crnoj Gori
« Reply #6 on: March 11, 2008, 09:07:28 PM »
Cisto sumljam da ce ista biti od ovoga. ::yes::
2X ALFA ROMEO
BMW
YAMAHA VX CRUISER JET SKI

motorsport

• Guest
Auto PUT u Crnoj Gori
« Reply #7 on: March 11, 2008, 09:08:53 PM »
pa prioritenija je (ne za nas nego za evropu) ova trasa od BiH do Albanije...

Offline Filip

• View Profile
Auto PUT u Crnoj Gori
« Reply #8 on: March 11, 2008, 09:43:51 PM »
Ja sam siguran da ce biti... Kad to ne znam, al oce...

Offline 2fast4you

• Global Moderator
    • View Profile
Auto PUT u Crnoj Gori
« Reply #9 on: March 11, 2008, 09:49:55 PM »
pa prioritenija je (ne za nas nego za evropu) ova trasa od BiH do Albanije...
Sto bi pravili tu trasu od BIH do Albanije kad ce jadransko jonska magistrala da ide preko crne gore za albaniju (doduse iz hrvatske ali to je to)?Ne shvatam zasto bi pravili dva ista puta samo jedan primorjem a drugi sjeverom???

motorsport

• Guest
Auto PUT u Crnoj Gori
« Reply #10 on: March 11, 2008, 09:56:50 PM »
pa o tome ti pricam, pa sta je jadransko jonska magistrala nego auto put.... nije sigurno u pravom smislu rijeci "magistrala"

Offline 2fast4you

• Global Moderator
    • View Profile
Auto PUT u Crnoj Gori
« Reply #11 on: March 11, 2008, 10:05:06 PM »
Al koliko je poznato ide duz primorja.... I ona se radi 100% jer je valjda idejno resenje nadjeno od strane evropske unije i hrvati su poceli svoje radove.

motorsport

• Guest
Auto PUT u Crnoj Gori
« Reply #12 on: March 11, 2008, 10:12:28 PM »
hrvati to uveliko rade vec godinama, brzo ce stic i do dubrovnika, tako da je njihova trasa jadransko-jonske magistrale skoro gotova.... ja sam zadnji put prolazio tim auto putem prije 3 god, i tad je bio zavrsen do splita.... vozio sam auto putem od splita do rijeke, i fenomenalno je odradjeno....a prica se da se put nece spajat iz hrvatske u crnu goru, nego u BiH, valjda iz Dubrovnika preko Trebinja pa onda tek preko Crne Gore....

Offline stefan123

• View Profile
Auto PUT u Crnoj Gori
« Reply #13 on: March 11, 2008, 10:18:08 PM »
Da, ici ce preko Trebinja valjda...Sad se cini mi se radi taj put do Dubrovnika..ili Dubrovnik - Mostar...Inace ta prica za j-j-magistralu je odavno...u UL kad se radio bulevar prema Velikoj plazi probijano je nesto prema Albaniji ali je to sve stalo naravno...

Offline Wulfy

• Samo ÄŒlan
    • View Profile
Auto PUT u Crnoj Gori
« Reply #14 on: March 12, 2008, 09:15:55 AM »
Autoput... istrazivo sam na tu temu za moju emisiju Automanija na PONTA radiju, ukratko, evo do cega sam dosao:- Crna Gora treba da izgradi oko 250 km autoputeva (paralelno sa morem i krak ka sjeveru), na to treba dodati i jos 50-ak kilometara visokokvalitetnih prilaznih puteva (po svim standardima EU). Posmatrajuci cijene izgradnje u susjedstvu i konfiguraciju terena minimalna cijena puta bi bila oko 7 miliona eura po kilometru ( (250+50)x7.000.000 ). Dakle, cijena izgradnje autoputa u Crnoj Gori je priblizno 2.100.000.000 €. Znaci, preko dvije milijarde eura.- Zasto ce Crnoj Gori autoput? Za lokalni saobracaj. Ne, glupo. Scena, idem iz Budve u Ulcinj npr. Treba mi dvadesetak minuta da se od Budve popnem do autoputa, zadrzavanje na naplatnim rampama, gas po autoputu, pa opet naplatne rampe, pa voznja do Ulcinja. Ovdje se vidi da je za Crnu Goru najekonomicnije rijesenje nove brze saobracajnice. Isuvise je mala drzava da bi se autoputevi koristili za lokalni saobracaj.- Autoput ipak treba. Zasto? Zbog tranzitnog saobracaja. Ako nastavimo u integracije onda cemo imati sve vise tranzitnog saobracaja, pogotovo teretnih kamiona. Tu ne smijemo dozvoliti gresku Hrvatske koja dozvoljava tranzitnom teretnom saobracaju da se krece van autoputa. Time postaje upitna isplativost autoputa. Iz te perspektive EU ce prije pomoci da se izgradi krak paralelno sa morem.- Isplativost? Kod velikih infrastrukturnih objekata gleda se da se novac vrati za deset godina. Po tome ispada da autoput treba da prihoduje oko 17.500.000 € mjesecno bez troskova odrzavanja. To opet znaci da dnevno treba auto-putom da prodje bar 40.000 vozila (bolje teretni, veca putarina) DNEVNO, a ta brojka je ostvariva samo ako krenomo u integracije i poveca se tranzitni saobracaj. To opet znaci stabilnu politicku situaciju i kod nas i u okruzenju, a to opet znaci da ako Abanija ne napravi autoput, djabe nam.- Dokle se stiglo sa realizacijom? Hrvatska ce do pocetka ljeta zavrsiti krak autoputa koji ide do Ploca. U toku sledece godine bice zavrsen krak do Dubrovnika, a dalje, dalje nisu ni isprojektovali, cekaju Crnu Goru da vide kuda treba da udju u CG. Albanija radi na projektima i tamo su aktelne dvije dionice, krak koji se odvaja prema Ohridu (preko Elbasana) i krak koji direkno ide u Grcku. - Kako je kod nas? Ukratko, nikako, zasto mislim da se ova tema pojavila samo zato sto su sada aktuelni predsjednicki izbori, no, mozda gresim, ali ipak, sta govori iskustvo... Mogao bi dosta opsirno jer sam skupio dosta materijala na ovu temu, ali eto mislim da su ove kratke crte sustina.Rjesenje (realnije) je brza saobracajnica.
« Last Edit: March 12, 2008, 09:33:58 AM by Wulfy »

acs

• Guest
Auto PUT u Crnoj Gori
« Reply #15 on: March 12, 2008, 09:58:01 AM »
pogledajte dje se vrse snimanja iz aviona pa ce vam bit jasno...

Offline aCid_cOokiE

• View Profile
Auto PUT u Crnoj Gori
« Reply #16 on: March 12, 2008, 05:39:53 PM »
a dje nestade onaj gospodin
slam.poke.drop.tuck.dope

Offline vuki

• View Profile
Auto PUT u Crnoj Gori
« Reply #17 on: March 12, 2008, 05:51:36 PM »
cuti trile! morat cu te razmagnetisat  rofl roflznaci iz Bih prema albaniji

Offline 2fast4you

• Global Moderator
    • View Profile
Auto PUT u Crnoj Gori
« Reply #18 on: March 12, 2008, 07:21:13 PM »
Slazem se sa Wulfy-jem da smo mala zemlja za auto puteve, a resenje je prosirenje i obnova starih ili izgradnja novih saobracajnica kao sto je uradjeno sa tunelom sozina i kao sto se radi sa tunelima od PG ka kolasinu. Sad mozemo da vidimo kako turisti zastaju i slikaju pored puta a izgradnjom auto puta oni bi manje-vise sve to imali i u svojim zemljama  happy2To je neko moje misljenje.
pogledajte dje se vrse snimanja iz aviona pa ce vam bit jasno...
Upravo zbog toga ljudi donose pogresne zakljucke i kupuju nepristupacna imanja misleci da ce bas tuda proc auto put i da ce se obogatit.... Rijeci su suvisne...

Offline Nemanja

• View Profile
Auto PUT u Crnoj Gori
« Reply #19 on: March 12, 2008, 08:17:38 PM »
To ako se napravi ovi nasi ajvani ce pogibat sa autima na svakih 15min ::drive2:: ::drive2:: ::drive2::.....Mozda i nece mozda grijesim....ne znam suck_kr