Author Topic: PROGRAM za PRORACHUJ woofera-kutije  (Read 755 times)

Offline MUGEN

• View Profile
PROGRAM za PRORACHUJ woofera-kutije
« on: June 11, 2006, 03:18:20 PM »
stavite dje mozhemo nac program za prorachun kutije..izbrisa mi se :)                    
Izbrisan clan

motorsport

• Guest
« Reply #1 on: June 11, 2006, 04:23:43 PM »
cekamo druga peleta da se oglasi po ovom pitanju...  :wink:                    

Offline Filip_pg

• View Profile
« Reply #2 on: June 11, 2006, 05:47:35 PM »
skinucu ja formulu sa nekog foruma drugog,bas sam gledao nedje,ili mozda u nekom casopisu,sjecam se da je kompletna strana bila samo o tome...                    

pele-79

• Guest
« Reply #3 on: June 11, 2006, 10:23:44 PM »
imam ja nesto od toga,za koji woofer ti treba.pele je bio zauzet malo ove dane,nisam znao dje cu prije od hu i pojacala i ugradjivanja 8)                    

Nevid

• Guest
« Reply #4 on: June 11, 2006, 10:30:55 PM »
Evo mozda bude od pomocji. Mada imam neke i jednachine ali neshto ne mogu sad da trazim pa ako ne nadjete potrudicju se ja da vamm nadjem!http://www.carstereo.com/help/Articles.cfmP.S. Ako mislite ovo ozbiljno da pravite bolje da imate uz sebe nekog iskusnijeg, jer nema te jednachine koja moze to da vam zamijeni. :wink:                    

Offline stefan123

• View Profile
« Reply #5 on: June 26, 2006, 03:55:55 PM »
Uglavnom se koriste WinISD i JBL SpeakerShop....Oba ima da se skinu.Ja koristim oba ali svi ti programi daju naravno pribliznu simulaciju.Formule zaboravite jer ce te tako tesko nesto izracunat a ima da se ubijete.Ovako program uredi odma i krivulje kako ce se drajver (zvucnik) ponasati na odredjenim frekvencijama u kutiji....Pozdrav.                    
\"sportsko auto (bio to golf ili merc)\" by tmanijak

Nevid

• Guest
« Reply #6 on: June 27, 2006, 09:52:01 AM »
Evo vam formula!Volumen=Sh*v* D1+D2/2- ovo ide u razlomak :wink: Sh-shirina kutijeV-visina kutijeD-dubina kutijeNeke kutije imaju nakoshenu zadnju stranicu, zato su u formuli uvrshtene dvije stranice d1 i d2. Za d1 moze se uzeti manja dubina(gornja), a za vecju d2 tj. donja. Kao mjerne jrdinice treba koristiti dm jer cje se na kraju dobiti volumen u litrima. Treba obrtiti josh paznju koje dimenzije kutije se stavljaju u formulu. Ako su spoljne, treba ih umanjiti za debljinu materijala od kojeg se pravi kutija! :wink:                    

Offline stefan123

• View Profile
« Reply #7 on: June 27, 2006, 10:18:31 AM »
Evo vam formula!  Volumen=Sh*v* D1+D2/2- ovo ide u razlomak  Sh-shirina kutije  V-visina kutije  D-dubina kutije  Neke kutije imaju nakoshenu zadnju stranicu, zato su u formuli uvrshtene dvije stranice d1 i d2. Za d1 moze se uzeti manja dubina(gornja), a za vecju d2 tj. donja. Kao mjerne jrdinice treba koristiti dm jer cje se na kraju dobiti volumen u litrima. Treba obrtiti josh paznju koje dimenzije kutije se stavljaju u formulu. Ako su spoljne, treba ih umanjiti za debljinu materijala od kojeg se pravi kutija!
:shock: Kakve ovo veze ima sa izracunavanjem volumena.Izracunava se pomocu T/S (Thiel/Small) parametara.Prema njima se zna da li je zvucnik za compresionu ili bas-refleks kutiju (FS/QES) kao i zapremina kutije.Izvini ali ovo sto si ti napisao se uci u 1. osnovne.Valjda svako zna da je sirina x dubina x visina = zapremina.Pozdrav.                    

Nevid

• Guest
« Reply #8 on: June 27, 2006, 06:33:16 PM »
Trazili ste formulu dobili ste, kad se uchi i gdje nije uopshte vazno. Iskreno negdje sam vecj napisao da cju preuzeti formulu iz Max tuning chasopisa, shto se mene tiche vrlo jenostavno i logichno napisano, to ako ti imash neki drugi metod izrachunavanja, napishi struchnjace pa da vidimo do kog si razreda dogurao!                    

Offline stefan123

• View Profile
« Reply #9 on: June 27, 2006, 06:41:37 PM »
Mi izgleda ne pricamo o istom.Ti pricas o izracunavanju zapremine iz vec poznatih strana ali ne moze to tako.Za zvucnik moras tacno da proracunas kutiju, pa ako je bas-refleks rezonantnu frekvenciju pomocu bas-refleksa - nije to bas tako samo stavi u kutiju.A da pisem citav postupak mislim da je glupo jer toga na netu ima mnogooo Ako nekome treba neka posjeti sajt naseg poznato audio konstruktora pojacal,zvucnika Bore Jagodica.... bas.elitesecurity.org - audio projekti - tutorijali - zvucne kutije.  a i trebalo bi mi mnogo vremena da to ispisem...P.S. Nisam htjeo da te uvrijedim ali nismo se shvatili valjda.... :| Pozdrav.                    

pele-79

• Guest
« Reply #10 on: July 04, 2006, 11:00:01 AM »
Mi izgleda ne pricamo o istom.Ti pricas o izracunavanju zapremine iz vec poznatih strana ali ne moze to tako.Za zvucnik moras tacno da proracunas kutiju, pa ako je bas-refleks rezonantnu frekvenciju pomocu bas-refleksa - nije to bas tako samo stavi u kutiju.A da pisem citav postupak mislim da je glupo jer toga na netu ima mnogooo Ako nekome treba neka posjeti sajt naseg poznato audio konstruktora pojacal,zvucnika Bore Jagodica.... bas.elitesecurity.org - audio projekti - tutorijali - zvucne kutije.  a i trebalo bi mi mnogo vremena da to ispisem...P.S. Nisam htjeo da te uvrijedim ali nismo se shvatili valjda.... :|  Pozdrav.
za koji zvucnik vam treba majstori? :lol:                    

Offline stefan123

• View Profile
« Reply #11 on: July 04, 2006, 05:20:27 PM »
Za bilo koji....