Author Topic: Elementi Transmisije!  (Read 334 times)

Offline Filip

• View Profile
Elementi Transmisije!
« on: June 08, 2007, 12:00:54 PM »
Elementi Trnasmisjije??!!??
Elementi transmisije imaju zadatak da obrtni moment koji stvara motor prenesu na pogonske tockove.U elemente transmisije spadaju: 1.spojnica, 2.mjenjacki prenosnik, 3.zglobni prenosnici ili kardanska vratila, 4.glavni prenosnici, 5.diferencijalni mehananizam, 6.poluvratila.1.SPOJNICASpojnica je dio transmisije koja se nalazi izmedju motora I mjenjaca.Njen zadatak je da prenese snagu na mjenjac,odnosno da obezbijedi elasticnu vezu izmedju motora I mjenjaca.Zahvaljujuci elasticnoj vezi koja se realizuje pomocu spojnice, izbjegnuta su moguca mehanicka ostecenja na sklopobima vozila.U slucajevima kada dodje do preopterecenja vozila, spojnica ce obezbijediti proklizavanje I na taj nacin ce se izbjeci moguca mehanicka ostecenja na dijelu transmisije.2.MJENJACKI PRENOSNIKMjenjacki prenosnik obezbjedjuje vozilu najbolje vucne karakteristike pri datoj karakteristici motora.Pored ovoga,mora da obezbijedi lakocu komandovanja I besumnost rada.Sa gledista performansi vozila,zadatak mu je da svojim promjenljivim prenosnim odnosom,koji postize ukljucivanjem I iskljucivanjem pojedinih stepena prenosa,omoguci vozilu optimalne vucne karakteristike.Mjenjacki prenosnici koji se koriste kod mottornih vozila mogu se svrstati u 2 osnovne grupe:-glavni mjenjacki prenosnici ili mjenjaci -pomocni mjenjacki prenosnici ili reduktori.Prema nacinu prenoshenja obrtnog momenta, mjenjaci se dijele na:mehanicke,hidrodinamicke,hidrostaticke,elektricne i kombinovane.Od svih mjenjackih prenosnika najceshce su u upotrebi,kod motornih vozila,stepenasti mjenjaci sa prinudnim ukljucivanjem.Ovi prenosnici se najcesce grade sa:3,4,5,6 , a redje sa 7 stepena prenosa,zavisno od snage ugradjenog motora I namjene vozila.Nesinhronizvovani mjenjaci se skoro vise ne primjenjuju na vozilima.Danas se primjenjuju sinhronizovani mjenjaci na svim vozilima, s tim shot moze biti nesinhronizovan prvi stepen prenosa I stepen prenosa za voznju unazad.3.ZGLOBNI PRENOSNICIZglobni prensonici imaju zadatak da prenseu obrtni momenat motora sa glavnog vratila mjenjaca na pogonski most, odnosno mostove.S obzirom na to da se mjenjac I pogonski most ne nalaze na horizontalnoj ravni,moze se zakljuciti da zglobna vratila prenose obrtni moment pod odredjenim uglom.Zglobno vratilo pored toga sto vrsi prenos obrtnog momenta izmedju radnih agregata na vozilu,moze se koristiti za pokretanje cekrka na specijalnim vozilima.Takodje se zglobna vratila koriste na vratilu ipravljaca.Pri,jena zglobnog vratila na uredjaju za upravljanje ima prednost sa aspekta ezbjednosti, u slucaju saobracajne nezgode.4.POGONSKI MOSTPogonski most treba da obezbijdi pokretanje pogonskih tockova, a time I kretanje vozila.Da bi se obezbijedilo pokretanje tockova,mora se broj obrtaja zglobnog vratila I pogonskih tockova dovesti u odgovarajuci prenosni odnos.To prakticno znaci da se u glavnom prenosniku mora redukovati broj obrtaja zglobnog vratila.Kada se vozilo krece pravolinijski tada je broj obrtaja pogonskih tockova isti, odnosno oni prelaze isti put.Pri kretanju vozila u krivini potrebno je omoguciti da pogonski tockovi vozila prelaze razlicite puteve, u zavisnosti od zakrivljenosti krivine.Zbog toga pogonski most ne moze biti kruta osovina na kojoj se nalaze pogonski tockovi,vec mora da omoguci razlicit broj obrtaja pogonskih tockova za vrijeme prolaska vozila kroz krivinu. Uredjaj koji omogucava razlicite brojeve obrtaja tockova iste osovine naziva se DIFERENCIJAL.Pogonski most se sastoji od: glavnog prenosnika, diferencijala, kucista pogonskog mosta(obloge) I poluvratila.Diferencijal kao dio pogonskog mosta, sastoji se od: kucista, bocnih zupcanika I zupcanika”trkaca” sa osovinicama.SASTAVNI DJELOVIKucishte pogonskog mosta ima zadatak da primi opterecenje na pogonsku osovinu I da sprijci ulazak prljavstine I vode u njegovu unutrasnjost. Kod teretnih vozila u autobusa kuciste diferecnijala je najcesce izradjen od profilisanih  celicnih limova, koji su spojeni zavarivanjem. Na kucistu se nalazi otvor kroz koji se sipa ulje za podmazivanje. Ovaj otvor najcesce sluzi kao kontrolnik nivoa ulja u pogonskom mostu. Kod pojedinih vozila postoji ventil preko koga dolaze uljne pare iz kucista pogonskog mosta u atmosferu.Poluvrtaila prensoe obrtni moment na pogonske tockove. Izradjuju se od legiranog celika  pri cemu se podvrgavaju teramickoj obradi,kako bi se materijalu obezbijedila shto bolja svosjtva.Preuzeto iz knjige MOTORI I MOTORNA VOZILA ZA  I,II,III,IV razred saobracajne shkole
« Last Edit: January 13, 2008, 02:11:59 AM by motorsport »

Offline aCid_cOokiE

• View Profile
Elementi Transmisije!
« Reply #1 on: June 08, 2007, 01:54:11 PM »
bravo... odlicna tema.I mislim da sam konachno nashao prevod za "flywheel" - SPOJNICA!kad se ono kaze "250 ks at the flywheels, 220 at the wheels". kad smo vec kod toga, zna li neko od vas majstora da li ce neko "viskoznije" tj gusce ulje obezbijediti tishi rad "transmisije"?.Jer ja poludjeh, kad pustim gas chujem svaki zupcanik kako se vrti, i kad shaltam se chuje ono "cak cak" kao kad shaltash auto sa ugasenim motorom.PU!
slam.poke.drop.tuck.dope

Nevid

• Guest
Elementi Transmisije!
« Reply #2 on: June 08, 2007, 02:10:04 PM »
Nece, ja imam isti prob. + tebi je novi auto tako da, mozesh da probash i mozda ga se neznatno rijeshish ali to ti je tako!

Offline shajo

• View Profile
Elementi Transmisije!
« Reply #3 on: June 08, 2007, 03:07:56 PM »
i meni se chuje na forda, ko diferencijal da stenje.to je dok se ne razrijedi vjerovatno ok
ohajtenzgut nei shpikinguz

Offline vuki

• View Profile
Elementi Transmisije!
« Reply #4 on: August 22, 2007, 01:13:21 PM »
bravo... odlicna tema.I mislim da sam konachno nashao prevod za "flywheel" - SPOJNICA!kad se ono kaze "250 ks at the flywheels, 220 at the wheels".
...ili zamajac
« Last Edit: January 13, 2008, 02:15:17 AM by motorsport »

gaga

• Guest
Elementi Transmisije!
« Reply #5 on: September 03, 2007, 11:20:17 AM »
kad smo vec kod toga, zna li neko od vas majstora da li ce neko "viskoznije" tj gusce ulje obezbijediti tishi rad "transmisije"?
ja planiram da u moga stavim 75w 90 sintetic, koje je rjedje od fabrickog 80w90 mineral. koliko sam cuo na americkim forumima,osjeti se neka razlika,jer brze podmazuje, a i kod ovih starijih auta,kazu da je mjenjacko ulje koje mijenjaju uvijek puno sitnih opiljaka metala,koji se lako vide sa magnetom.uzmes neko najskuplje i nema da brines.dje da ti se vec cuju zupcanici? da ga nisi malo sagorishka
« Last Edit: January 13, 2008, 02:15:49 AM by motorsport »