Author Topic: Aprilia Scarabeo  (Read 591 times)

Offline Kapetan

• View Profile
Aprilia Scarabeo
« on: April 20, 2007, 09:03:21 AM »
Hm ... u naslovu pise sve. Sta mislite ??Aprilia je...aprilia [img src=\\"style_emoticons/[#EMO_DIR#]/icon_smile.gif\\" style=\\"vertical-align:middle\\" emoid=\\":)\\" border=\\"0\\" alt=\\"icon_smile.gif\\" /] to znam...nego me interesuje konkretno da li ima neku manu ovaj moto i kako se pokazaoKonkretno mislim na ovaj model ... [a href=\\"http://www.apriliausa.com/modelli/scarabeo/modello.asp?id=103#\\" target=\\"_blank\\"]http://www.apriliausa.com/modelli/scarabeo...llo.asp?id=103#[/a]Hm ... sto se tice opreme za motor i tih stvari koliko sam vidio kod nas je sve skuplje....Moze li to iz inostranstva da se nabavi ili preko neta? Ima li neko iskustva sa tim?
i-Vtec only!

Offline Filip_pg

• View Profile
Aprilia Scarabeo
« Reply #1 on: April 20, 2007, 11:56:17 PM »
moj iskreni predlog jeste da ze te pare koje bi dao na nju,a to je sigurno 5000-6000 (ipak je to 500ccm),kupis neki nexus (spotrista) ili malaguti Madison 3 (gospodin)[a href=\\"http://www.allmotorbike.com/photos/gilera_nexus_500.jpg\\" target=\\"_blank\\"]http://www.allmotorbike.com/photos/gilera_nexus_500.jpg[/a]gilera,usput,vidis da je 5.700i [a href=\\"http://www.cyberscooter.it/dx/images/malagutimad3125.jpg\\" target=\\"_blank\\"]http://www.cyberscooter.it/dx/images/malagutimad3125.jpg[/a]malaguti madison3ima cijelih 31.5 ks na samo 250ccm...sta radi na 500ccma jooooj...eto,to si ti moji predlozi za maxi scooter...

Offline Kapetan

• View Profile
Aprilia Scarabeo
« Reply #2 on: April 21, 2007, 12:21:08 AM »
Ispod 5000 je koliko god to zvucalno vjerovatno ili nevjerovatno .... A sto se Nexusa tice, jeste maxi skuter ali sam trazio nesto cime mogu izmedju auta da se provucem i nesto sto mogu izmedju mugica popet na trotoar i parkirat se ... A Nexus mi se prije svega cini pre glomaznim za takvo nesto ... Sijedao sam i na njih i na jos par tih maxi sto kazes skutera, sijedao sam i na Piaggio-ovo neko cudoviste i ...jednostavno mi se ne dopada takva koncepcija motora. Nije ni nesto cime mozes izmedju stubova a nije ni MOTOR!.....Previse mi je nekako sirok prednji dio i ovi retrovizori koliki su ... uh .... Ma ne svidja mi se!  [img src=\\"style_emoticons/[#EMO_DIR#]/icon_mad.gif\\" style=\\"vertical-align:middle\\" emoid=\\":-x\\" border=\\"0\\" alt=\\"icon_mad.gif\\" /]  [img src=\\"style_emoticons/[#EMO_DIR#]/icon_biggrin.gif\\" style=\\"vertical-align:middle\\" emoid=\\":D\\" border=\\"0\\" alt=\\"icon_biggrin.gif\\" /]  [img src=\\"style_emoticons/[#EMO_DIR#]/icon_biggrin.gif\\" style=\\"vertical-align:middle\\" emoid=\\":D\\" border=\\"0\\" alt=\\"icon_biggrin.gif\\" /]  Eh da...ne mogu da shvatim da su napravili toliko velik motor sa toliko malim tockovima !!! I kako ono chudo moze bit stabilno kad sjednu dvoje od po 90-ak kg na njega ???? Sto se snage tice, ova aprilia ima 39 KS na 183 kg sa 500cmm. ... dakle nije ni preforsiran motor nije ni trom....I koga god sam pitao a da se iole razumije u motore pohvalili su je ....
i-Vtec only!

Offline brzi_pas

• View Profile
Aprilia Scarabeo
« Reply #3 on: April 21, 2007, 01:46:38 AM »
Uzmi R6icu  [img src=\\"style_emoticons/[#EMO_DIR#]/icon_wink.gif\\" style=\\"vertical-align:middle\\" emoid=\\";)\\" border=\\"0\\" alt=\\"icon_wink.gif\\" /]
Nobody move, nobody get hurt!

Offline Wulfy

• Samo ÄŒlan
    • View Profile
Aprilia Scarabeo
« Reply #4 on: April 21, 2007, 09:14:47 AM »
Djeli komponente sa Piaggio Beverly-em 500, sto zapravo znacipouzdano, kvalitetno, sigurno, s tim sto meni (subjektivno dakle) se cini da je Aprilia ljepsa.Nisam je vozio ali po onom sto sam ukopcao vozeci Beverly 500 je: pretezak, kocnice odlicne i nije bas za probijanje kroz gradske guzve.Ako uzimas skuter za probijanje kroz gradske guzve ne idi na vecu masinu od 250 ccm, jer sve preko toga je pretesko i preglomazno.Prije kupovine dvotockasa treba da znas zbog cega ti isti treba  [img src=\\"style_emoticons/[#EMO_DIR#]/icon_wink.gif\\" style=\\"vertical-align:middle\\" emoid=\\";-)\\" border=\\"0\\" alt=\\"icon_wink.gif\\" /] Ovdje imas zasto je namjenjena koja klasa[a href=\\"http://www.montenegro-racing.com/forum/index.php?showtopic=1575\\" target=\\"_blank\\"]http://www.montenegro-racing.com/forum/ind...?showtopic=1575[/a]

Offline Kapetan

• View Profile
Aprilia Scarabeo
« Reply #5 on: April 21, 2007, 09:31:56 AM »
Hm ... jeste ljepsa i po meni i zbog toga sam se i odlucio za nju a prije svega, svaka druga vespa U CG je Beverly tako da su mi se malo i ogadile iskreno [img src=\\"style_emoticons/[#EMO_DIR#]/icon_smile.gif\\" style=\\"vertical-align:middle\\" emoid=\\":)\\" border=\\"0\\" alt=\\"icon_smile.gif\\" /] Vespa mi treba prije svega kad je guzva da ne trazim parking i da se ne mucim oko toga,  a sto se tice probijanja ... pa iskreno i ako treba da sacekam na semafore u red nije problem. Necu sa njom da izvodim kerefeke i da se zajebavam. Drugo, treba mi (meni i ocu) da odemo na selo kod starih, da odemo do van grada 10-ak km da se ne pale kola.... lakse mi je ljeti od Petrovca do Bara poci sa njom (i ljepse nego kolima) jer cesto idem u marinu. Ili recimo do prijatelja u Kotor npr... Lakse mi je poci kroz grad do drustva, itd itd. da sad ne nabrajam. Eto zato mi treba ... znaci opustena voznja bez ludovanja i glupiranja kroz grad,  a kad se ide van grada da ne razmisljam hocu li moc da preteknem kamion ili oce li mi se motor pregrijat ili oce li me ostavit nedje na po puta. Hm ... za te pare sam mogao da uzmem solidan polovni ili novi kros manje kubikaze ali je prije svega glomazan za ovo sto meni treba i ne bi posluzio svrsi. Sto se tice velicine motora ... ova Aprilia je nekih 10-ak cm duza od Beverly 250 ie (poredio sam ih na licu mjesta) i nije shira od nje vise od par cm. A znam da je Beverly 250 ie idealna za grad. Eto, to sam samo htio da kazem sto se tice gabarita motora.
i-Vtec only!

Offline Wulfy

• Samo ÄŒlan
    • View Profile
Aprilia Scarabeo
« Reply #6 on: April 21, 2007, 01:45:12 PM »
Beverly 250 sam vozio na relaciji Budva - Herceg Novi - BudvaBeverly 500 krace (20-ak km)Zakljuci: za ono sto ti treba 250 je dovoljno, jak, stabilan i siguran skuter.500 je tezak i nije toliko lak za voznju. Npr. Yamaha XT660 je mnogo laksa za kontrolu.Beverly 500 je jaci i brzi, ali po meni ne onoliko kolika je razlika u cijeni.Veca potrosnja goriva i skuplje odrzavanje znace 500 ccm.Govorim o Beverly-u jer sa njim imam iskustva, ali ne vidim zasto bi drugacije bilo sa Sacrabeom jer je to isti motor samo sa drugim oplatama.Ako nemas iskustva sa dva tocka od ranije svakako ti je moj predlog 250.Ako ti je to prelazno resenje do 500 ccm onda Beverly 250 jer se taj skuter prodaje bez problema,Pa sledece godine mozda zazelis i nesto sa mjenjacem.Poredjenje za modele 2007Scarabeo 250 / 500zapremina motora: 460 ccm / 244 ccm   ---- 216 ccm razlikesnaga: 39 KS / 21,2 KS   ---- 17,8 KS razlikeobrtni moment: 43 Nm / 19 Nm  ---- 24 Nm razlike tezina: 189 kg / 169 kg  ---- 20 kg razlike[img src=\\"http://i152.photobucket.com/albums/s163/wulfymotor/p00615_0103.jpg\\" border=\\"0\\" alt=\\"IPB Image\\" /] [img src=\\"http://i152.photobucket.com/albums/s163/wulfymotor/mototek_aprilia_2006_scarabeo250cc.jpg\\" border=\\"0\\" alt=\\"IPB Image\\" /]
« Last Edit: April 21, 2007, 01:49:46 PM by Wulfy »

Offline Kapetan

• View Profile
Aprilia Scarabeo
« Reply #7 on: April 21, 2007, 01:48:42 PM »
Ok ... tako sam i mislio da izgleda voznja na 500ccm, ali nije da ne znam kako se vozi. Ja na otvoreno nisam vozio nikad ni 250 ni 500 ali jesam koristio kros sa 4 brzine neki Yamahin prije par god i pretpostavljam da je ovo dvoje lakse voziti nego njega. Sto se tice potrosnje, mom rodjaku Beverly 250 ie trosi oko 3L a ova od 500 ccm ce trosit u prosjeku 4L ili 4.5L mada sve to zavisi koliko potegnes rucicu od gasa.Ne znam, evo vidjecu jos ali mislim da nisam pogrijesio sto se tice motora.
i-Vtec only!

Offline Wulfy

• Samo ÄŒlan
    • View Profile
Aprilia Scarabeo
« Reply #8 on: April 21, 2007, 01:53:31 PM »
Variomat, pa nema mjenjanja brzina - to je lakseKontrola i stabilnost su ipak na strani onoga sto si vozio sa 4 brzine.Za guzvu skuter je nepravazidjen, jedino mu mogu konkurisati motori supermoto koncepcije.U svakom slucaju sta god da kupis ne zaboravi opremu: kaciga, pojas za bubrege i jakna prije svega.Onda na red dolaze rukavice, pantalone, podkapa...
« Last Edit: April 21, 2007, 01:54:47 PM by Wulfy »

Offline Kapetan

• View Profile
Aprilia Scarabeo
« Reply #9 on: April 21, 2007, 02:12:48 PM »
[!--quoteo(post=23828:date=Apr 21 2007, 03:53 PM:name=Wulfy)--][div class=\\'quotetop\\']QUOTE(Wulfy @ Apr 21 2007, 03:53 PM) [snapback]23828[/snapback][/div][div class=\\'quotemain\\'][!--quotec--]U svakom slucaju sta god da kupis ne zaboravi opremu: kaciga, pojas za bubrege i jakna prije svega.Onda na red dolaze rukavice, pantalone, podkapa...[/quote]Jaknu imam za to ne brinem. Dje ima kvalitetnih kaciga u CG? ili u Pg? I na sta treba obratiti paznju prilikom kupovine istih? Pojas cu isto da nabavim .... Pantalone i rukavice mozda kasnije ... za jesen ...
i-Vtec only!

Offline Wulfy

• Samo ÄŒlan
    • View Profile
Aprilia Scarabeo
« Reply #10 on: April 21, 2007, 08:08:38 PM »
Ajde ukratko, zadnje gledas sare  [img src=\\"style_emoticons/[#EMO_DIR#]/icon_biggrin.gif\\" style=\\"vertical-align:middle\\" emoid=\\":D\\" border=\\"0\\" alt=\\"icon_biggrin.gif\\" /] 1. Kada kacigu navuces na glavu ona treba da steze, ali ne previse da bi bila neudobna.Na taj nacin se odredi velicina kacige koja odgovara tvojoj glavi (M, XL, XXL, ...)2. Dok je kaciga na glavi uzmi je bocno rukama sa jedne i druge strane i probaj da je vrtis oko glave. Ako krene da se pomjera uzmi broj manju.3. Ako je fiksirana onda slijedi treci korak, a to je da dignes vizir i kaziprste pokusas da uvuces pored slijpocnica. Trebalo bi vrlo tesko da ulazi. Ako ulazi lako ili mozes da stavis dva prsta to nije kaciga za tebe.4. Kada si odabrao model koji odgovara tvojoj glavi, onda gledaj u kakvim kombinacijama boja moze da se kupi taj model i ta velicina kacige.Zasto je sve ovo bitno i zasto treba ici ovim redoslijedom?Kaciga je najvazniji element zastite i trebala bi da ovako nalijegne na glavu da bi istu zastitila prilikom pada.Postoje razni kalupi u zavisnosti od oblika glave: okrugli, jajasti, izduzeni. Zato treba raditi sve gore opisane provjere. Ako ni jedna kaciga odredjenog proizvodjaca ne odgovara poslije opisanih proba probaj sa drugim, mozda ovaj nema odgovarajuci kalup za tvoju glavu.I to bi trebala biti samo tvoja kaciga. Zasto? Unutrasnja postava se prilagodjava obliku tvoje glave i prilikom pada najefikasnije apsorbuje energiju udara. Znaci ti jednu kacigu, tvoj otac drugu. Iz ovoga takodje prizilazi NIKADA ne kupuj polovnu kacigu.Jos nesto, ako se kaciga ne zakopca to je isto kao da je nemas.Ovo sve vredi ako mislis da budes siguran, ako kupujes forme radi imas i kineske kacige, ali ne smijem pomisliti sta bi bilo prilikom pada. Dobra kaciga sigurno nije jeftinija od 140 eura.Integralne kacige nude najbolju zastitu. Ja sam recimo kupio flip-open kacigu i nisam zadovoljan. Sledeca je integralna.Pojas za bubrege je bitan zbog zdravlja. Cuva bubrege od nezeljenih vibracija. Tako?e kada se oznojis sprecava da vjetar furi preko istih.

Offline Filip_pg

• View Profile
Aprilia Scarabeo
« Reply #11 on: April 21, 2007, 11:52:28 PM »
malguti madison3 250cc. i.e.nista preko toga,malaguti je malguti,i + je ispod 5000 eVra.

Offline Kapetan

• View Profile
Aprilia Scarabeo
« Reply #12 on: April 22, 2007, 07:49:21 AM »
Ok .. pogledacu ovo za kacigu ...ovamo dje sam motor gledao nemaju ni jednu jedinu koja mi odgovara....sve su male i svaka mi "bjezi" na gore kad je stavim ... Pogledacu jos u Efel i u ovaj salon kod autobuske ...Ima li jos dje koja prodavnica? BD? HN? KO? ......
i-Vtec only!

Offline Wulfy

• Samo ÄŒlan
    • View Profile
Aprilia Scarabeo
« Reply #13 on: April 22, 2007, 09:09:03 AM »
IN Auto (zastupnik Kawasakija) ima SHOEI i SUOMY kacige, u Ponedjeljak treba da dobijem katalog.ostali prodavci motora (trebalo bi i kaciga) su:Prokom, PodgoricaMagnus Moto (kod autobuske stanice, Podgorica)Krisma Motors (stari aerodrom)Verano MotorsNapredak (robna kuca Kamelija u Kotoru)ovi ostali saloni i ,,saloni'' vjerovatno imaju kacige ali nisam zagledao.

Offline brzi_pas

• View Profile
Aprilia Scarabeo
« Reply #14 on: April 22, 2007, 08:13:47 PM »
znam da se fale da su u krizmu dobili nekakvo cudo od kaciga i opreme...
Nobody move, nobody get hurt!

Offline Kapetan

• View Profile
Aprilia Scarabeo
« Reply #15 on: April 23, 2007, 09:09:13 PM »
sjutra bi trebalo da stigne motor a pogledacu i za kacige ...P.S. Da pitam samo kako ide razrada motora i na koliko se radi prvi servis ?
« Last Edit: April 23, 2007, 11:49:36 PM by Kapetan »
i-Vtec only!

Offline Wulfy

• Samo ÄŒlan
    • View Profile
Aprilia Scarabeo
« Reply #16 on: April 24, 2007, 03:57:24 PM »
Posto kupujes novi najverovatnije ces dobiti upustvo.Uglavnom je ovako: prvih 1000 (hiljadu) km ne vrtis preko 4000-4500 0/min.Onda uradis servis, i mozes da ,,cepas'', onda uradis servis na 6000-om km.Poslije toga redovni servisi na svakih 6000 km (na 12000, na 18000, na 24000, na 30000...)Tako je najcesce, mada ne mora da znaci. Mislim da je za Piaggio Beverly svakih 4000 km servis.U svakom slucaju trebao bi prodavac da ti kaze...

Offline Kapetan

• View Profile
Aprilia Scarabeo
« Reply #17 on: April 24, 2007, 09:02:10 PM »
Tek na 6 000 km ?? Ja sam mislio da je taj interval kraci ...mozda svakih 2-3 hiljade predjenih km !?Danas nista ne uradih, papiri u banku zakochili kao i inace sto administracija zna da zagorca zivot  [img src=\\"style_emoticons/[#EMO_DIR#]/icon_mad.gif\\" style=\\"vertical-align:middle\\" emoid=\\":mad:\\" border=\\"0\\" alt=\\"icon_mad.gif\\" /]  [img src=\\"style_emoticons/[#EMO_DIR#]/icon_mad.gif\\" style=\\"vertical-align:middle\\" emoid=\\":mad:\\" border=\\"0\\" alt=\\"icon_mad.gif\\" /] Vidjeh danas u Krismu jako finu opremu koju su dobili ... bice sjutra ili prekosjutra izlozeno. Kacige 100-150 po meni djeluju jako kvalitetno .... jakne neke, cerade svakakvih tipova i velicina...koferi uh, cijela jedna poveca soba bjese zatrpana kutijama i paketima  [img src=\\"style_emoticons/[#EMO_DIR#]/biggrin.gif\\" style=\\"vertical-align:middle\\" emoid=\\":biggrin:\\" border=\\"0\\" alt=\\"biggrin.gif\\" /]
i-Vtec only!

Offline Wulfy

• Samo ÄŒlan
    • View Profile
Aprilia Scarabeo
« Reply #18 on: April 25, 2007, 11:35:22 AM »
U svakom slucaju ako godisnje predjes manju kilometrazu treba uraditi servis, jer svi preporucuju jedanput godisnje.

Offline Kapetan

• View Profile
Aprilia Scarabeo
« Reply #19 on: April 25, 2007, 01:18:08 PM »
Hm ..  e ovako [img src=\\"style_emoticons/[#EMO_DIR#]/icon_wink.gif\\" style=\\"vertical-align:middle\\" emoid=\\";)\\" border=\\"0\\" alt=\\"icon_wink.gif\\" /] Motorino je konacno stigao i stvarno sam odusevljen. Kratko sam ga doduse vozio, lak je za voznju nije velik sto je najvaznije. Ide lijepo mada ga nesto nisam natezao ipak je to privh par km. Instrument tabla lijepo osvijetljena i pregledna ... Hm ... nije mi se dopalo jedino sto se malo grije na semafore. Mada se hladnjak odmah upali i spusti temp.  E sad valjda je to normalno jel ? Sto se servisa tice, ide prvi na 1000km, drugi na 2000km, treci na 4000km pa dalje 8k, 16k i sve tako.Hm ... ovih dana ce biti malo vise proucavanja i mozda po neka slika [img src=\\"style_emoticons/[#EMO_DIR#]/icon_smile.gif\\" style=\\"vertical-align:middle\\" emoid=\\":)\\" border=\\"0\\" alt=\\"icon_smile.gif\\" /]  
i-Vtec only!