Author Topic: ZAKON O BEZBJEDNOSTI SAOBRACAJA NA PUTEVIMA  (Read 1421 times)

motorsport

• Guest
ZAKON O BEZBJEDNOSTI SAOBRACAJA NA PUTEVIMA
« on: June 02, 2006, 08:45:39 PM »
OVDJE mozete preuzeti i kompletno se informisati o novom zakonu o bezbjednosti saobracaja na putevima u Crnoj Gori koji je stupio na snagu 09.03.2006. god.                    
« Last Edit: March 17, 2009, 09:06:25 PM by Filip »

motorsport

• Guest
« Reply #1 on: June 29, 2007, 07:18:14 PM »
[!--sizeo:3--][span style=\\"font-size:12pt;line-height:100%\\"][!--/sizeo--]Oduzimanje voza?ke dozvole neustavno[!--sizec--][/span][!--/sizec--] Ustavni sud Crne Gore je proglasio neustavnim odredbe Zakona o bezbjednosti u saobra?aju, kojima su propisana rjeÅ¡enja o oduzimanju voza?ke dozvole.ObjaÅ¡njeno je da voza?ke dozvole same za sebe nemaju uticaj na bezbjednost. 27. Jun 2007, 20:47  www.pcnen.com

Offline aCid_cOokiE

• View Profile
« Reply #2 on: June 29, 2007, 07:31:26 PM »
meni ovo nije jasno...nisu pojasniliovo se valjda odnosi na oduzimanje vozacku u slucaju "sakupljanja" masu kaznenih bodova zar ne?i dalje ce oduzimati vozacku za alkoholisanost, prekoracenje brzine X2 i ostale vece prekrsaje..posebno republicka policija..ili grijesim!?
slam.poke.drop.tuck.dope

Offline Wulfy

• Samo ÄŒlan
    • View Profile
« Reply #3 on: June 30, 2007, 08:34:02 AM »
Sve ostaje oko oduzimanja voza?ke dozvole (oduzimanja)jedino se briÅ¡e dio gdje se mora ponovo polagati za vra?anje voza?kejer je tu povredjen zakon o sticanju znanjau slucaju da ne znas koliko je 1+1 neces ponovo polagati za osnovnu Å¡kolu, ako imaÅ¡ tu diplomu podrazumjeva se da to znasIsto tako, policija te ima pravo kazniti zato sto si napravio prekrsaj jer si to napravio svjesno. Posjedovanje vozacke podrzumjeva da znas saobracajne propise. Izgovor da nisi znao samo moze dovesti u pitanje validnost vozacke  [img src=\\"style_emoticons/[#EMO_DIR#]/icon_wink.gif\\" style=\\"vertical-align:middle\\" emoid=\\";-)\\" border=\\"0\\" alt=\\"icon_wink.gif\\" /] Da, i dalje mogu privremeno oduzimat vozacku dozvolu.

mustang_GT

• Guest
« Reply #4 on: June 30, 2007, 09:00:16 AM »
ma nisam siguran bash. prije mislim da je ovo shto je trile rekao ali bilo kako bilo i dalje moramo biti kulturni u vozhnji [img src=\\"style_emoticons/[#EMO_DIR#]/icon_smile.gif\\" style=\\"vertical-align:middle\\" emoid=\\":)\\" border=\\"0\\" alt=\\"icon_smile.gif\\" /]

Offline BMW E36 POWER

• View Profile
« Reply #5 on: July 02, 2007, 12:27:46 AM »
Nastavlja se sa oduzimanjem dozvola samo sto nema ponovnog polaganja i ono sto su pricali za dvije godine 9 bodova itd...toga vise nema!Samo oduzimanje i kazne!

duka

• Guest
« Reply #6 on: July 02, 2007, 07:11:54 AM »
u francuskoj se kad odu 12 poena (a odu lako) ode voza?ka kao da je nikad imao nisi
« Last Edit: July 02, 2007, 07:13:39 AM by duka »

Offline tuningmaniak

• View Profile
« Reply #7 on: February 10, 2011, 06:14:59 PM »
ima li kakvih UPdate-ova o ovome mrcnom zakonu? Dje se to more iskopat? Cisto da malo obnovimo sve to. e da, dokad vazi upotreba zimske opreme? I da napomenem da je kazna za njeno neposjedovanje 20-150 za fizicka lica i 150 do 300 eura za firmu ::msn-wink::valjalo bi odje sve nove info o zakonu (ali provjerene) redovno upisivat ::msn-wink::
TDI nije trkacki motor, al umije bit djavolje brz!

Offline Wulfy

• Samo ÄŒlan
    • View Profile
« Reply #8 on: February 19, 2011, 08:37:36 PM »
U zakonu se ništa nije mjenjalo i evo ga ovdje u cjelosti http://www.nolimitbikers.com/forum/viewtopic.php?f=52&t=2788Dakle, kako je bilo 2005 godine (kada je zakon donesen) tako je i danas.E, sad, ima inicijativa da se zakon promjeni, pa evo prenosim dio teksta u vezi sa tim:Naime, 18. marta 2010. godine bila je sjednica vlade koja je sazvana da bi se razmotrila bezbjednost saobra?aja na putevima tokom 2009 godine. Zaklju?ak sjednice ukratko glasi da je stanje u saobra?aju je nezadovoljavaju?e. Razmotreni su razni podaci o broju i uzrocima saobra?ajnih nesre?a. Naj?eš?i pekršaji su, i to ovim redoslijedom:- prekora?enje brzine- nepropisno preticanje- upravljanje neregistrovanim vozilom- upravljanje vozilom u alkoholisanom stanju ...Šta je preduzeto po tom pitanjima koji su uo?eni na sjednici vlade?Prvo, smjenjen je dosadašnji rukovodioc Odsjeka za nadzor i kontrolu bezbjednosti u drumskom saobra?aju Milorad Usan?evi?. Na njegovo mjesto postavljen je Dragan Gorovi?. Osim toga date su neke daljne smjernice za rad sobra?ajne policije, a te bi smjernice ukratko bile:- pove?anje broja saobra?ajnih patrola- drasti?no smanjenje zaustavljanja i kontrole u?esnika u saobra?aju koji nisu prekršioci- s' tim u vezi gra?ani bi trebali postati svjesni da ih je policija zaustavila zbog prekršaja (i da slijedi sakcionisanje prekršaja)- selektivne kontrole ?e se uglavnom sprovoditi nad prekršiocima- obavezno ?esto prisustvo policije na mjestima na kojima je utvr?eno da se ?esto dešavaju saobra?ajni udesiJedna od poslijedica ove sjednice je i akcija ,,motocikl'' o kojoj je ve? bilo rije?i viewtopic.php?f=47&t=2214 . Vjerovatno ?e biti još akcija, no jedan detalj koji je meni ,,pao u o?i'' je da je Uprava policije sa ostalim odgovornim ministarstvima pokrenula inicijativu za izmjenu Zakona o bezbjednosti u saobra?aju. Naime, poslije petogodišnje primjene postoje?eg zakona (trenutni je na snazi od marta 2005 godine) uprava policije je uo?ila mnoge stavke koje se moraju unaprjediti ili u potpunosti izmjeniti. Neki od stavki koji ?e biti u potpunosti izmjenjeni je i polaganje voza?kog ispita (vjerovatno i za A kategoriju). Šta bi još novi zakon mogao da donese? Možda to otkriva i rukovodilac ekspoziture za bezbjednost saobra?aja PJ Podgorice Ilija Januševi? koji je prilikom po?etka akcije ,,motocikl'' izjavio: ,,Nedostatak adekvatnog propisa koji definiše kakva vrsta kacige je obavezna po zakonu, omogu?ava voza?ima da kaznu izbjegnu doslovno sa bilo ?im na glavi. Posledica ovakvog nedostatka što u slu?aju udarca rezultat ?e uvjek biti ozbiljna povreda glave. Sva ispitivanja govore da u 40% slu?ajeva imaju manje vjerovatno?e da zadobiju teške tjelesne povrede opasne po život motociklisti koji koriste zaštitnu kacigu, a ?ak u 80% slu?ajeva je smanjena vjerovatno?a od dobijanja teških tjelesnih povreda. Nažalost, jedan broj motociklista koristi zaštitnu kacigu samo jer je to zakonom propisano, a ne iz razloga sopstvene bezbjednosti. S tim u vezi koriste neadekvatne zaštitne kacige i Uprava policije ?e u novom Zakonu o osnovama bezbjednosti saobra?aja na putevima predložiti da se u istom propiše koje karakteristike trebaju da posjeduju kacige da bi kao takve mogle da se koriste u saobra?aju'' Nisam siguran da sam ta?no u slovo uspio da citiram doti?nog gospodina, ali suština njegove uzjave je zapisana.

Offline tuningmaniak

• View Profile
« Reply #9 on: December 11, 2011, 10:03:19 PM »
buduci da su i mene i dosta mojih poznanika cimali za saobracajnu tj za njeno nemanje za vrijeme prozudavanja registracije koje je trajalo od 7 do mjesec dana usljed sjajne azurnosti nasih "organa" i stupidne odredbe da se svaki put ceka nova plastika (citaj: saobracajna) koja bi za produzavanje vec trebala da te ceka zajedno za onom naljepnicom sto se tesko skida i samim tim sve za jedan dan da se zavrsi, ja procitah sad u zakon sledece:clan 270" ... U saobracaju na putu smije da ucestvuje motorno vozilo, odnosno vozilo na motorni pogon iprikljucno vozilo samo za vrijeme važenja saobracajne dozvole, odnosno potvrde o registracijiizdate za to vozilo.Kada upravlja motornim vozilom ili motornim i prikljucnim vozilom, odnosno vozilom namotorni pogon vozac mora da ima kod sebe važecu saobracajnu dozvolu, odnosno potvrdu oregistraciji, izdatu za to vozilo i dužan je da je pokaže na zahtjev policijskog službenika.... "sto znaci da kazne za nemanje saobracajne usljed produzenja registracije ne smiju pisat iako pokusavaju na sve moguce nacine da izvuku 20e kolko je po njima za to odredjeno ;)

Offline Nemanja

• View Profile
« Reply #10 on: December 12, 2011, 12:54:58 AM »
bravo miro!  :)

Offline Voland

• View Profile
« Reply #11 on: December 12, 2011, 06:20:09 AM »
dobro jutro stari, kako smo :P osiguranje se nosi, osiguranje, one papircine sa potvrdama o produzavanju, i ne smiju je napisat, ne smiju ni za ne nosenje dokumenata vise misilm.. dobre su pare pljunuli za one kompijutere u kola, pa neka ih sad malo koriste...
Drink. Smoke. Fuck. Fight.

Offline Filip

• View Profile
« Reply #12 on: December 12, 2011, 07:37:01 AM »
eee ali ti MISLIS,a Miro je nasao u zakonu I stavio nam na uvid I sigurni smo. a u tvoje opasne misli se necemo pouzdat :):):):)

Offline tuningmaniak

• View Profile
« Reply #13 on: December 12, 2011, 09:40:00 AM »
dobro jutro stari, kako smo :P osiguranje se nosi, osiguranje, one papircine sa potvrdama o produzavanju, i ne smiju je napisat, ne smiju ni za ne nosenje dokumenata vise misilm.. dobre su pare pljunuli za one kompijutere u kola, pa neka ih sad malo koriste...
za ne nosenje dokumenata slijedi kazna i to 20e i tu stavku imas u zakon  ;)juce skinuh neki konza koji je valjda dopunjen pa cu kad budem imao vremena da ga procesljam, ali ovo mi zapade za oko jer su me dva puta u nedelju dana cimali zbog ovoga, srecom uvijek je medju policajcima bio jedan krsteni koji je rekao "ajde momak vozi ne slusaj ga ..." (misleci ovim na svog kolegu) :D

Offline Dzoni93

• View Profile
« Reply #14 on: December 12, 2011, 11:30:58 AM »
Isti slucaj mene je zaustavio (imao sam polisu u auto) i veli 30e je kazna..hah nasmijao sam se i upitao cika policajca zasto sluzi polisa nakon cega je pocelo neko raspravljanje i srecan put  :D  ;)
Aerodynamics are for people who can\'t build engine

Offline Voland

• View Profile
« Reply #15 on: December 12, 2011, 05:21:49 PM »
a kavo crno ne nosenje ljudi, fino uz osmijeh, das ime, prezime, ukucaju te u komp i nadju da imas vozacku, jer druze, obicno je u tim situacijama 3 ujutro i ja sam u potrazi za nekom hranom.. jos najjace bi bilo da me legitinisu na ulicu.. ka u stare dane :P

Offline tuningmaniak

• View Profile
« Reply #16 on: December 12, 2011, 05:53:17 PM »
znas kolko njih boli ona rabota trazis li ti sta da jedes u 3 posle ponoci, u to doba treba da si u krevet a ne da trazis cigare i 'amburger ;Dimas u zakon to i on po tom osnovu moze da te rebne i hoce da te rebne jer dobro su mu dosli tih 20e a nema ni malo da se pomucii dje si to srece ti vidio kompjuter u koji ukucaju ime i prezime i provjere te?? no jos odu iza kola i preko motorole provjeravaju na osnovu podataka iz licne karte/vozacke dozvole/saobracajne sto ih zanima ;)legitimisanje na ulici ima pravo da ti odradi kad oce no to vise nije praksa i ne cimaju narod

Offline Voland

• View Profile
« Reply #17 on: December 12, 2011, 06:04:23 PM »
bilo situacija, ajde jadan, sve zavisi na koga naletis... eo ti primjer, zadnji put kad su me zaustavili pricao sam na tel, i nisam imao pojas, vidji koliko je to eura, i poslao me kod kolege da duvam, i normalno lik mi daje aparat (stari, cuvajte se novih, ako nisu nastelovani na nizu toleranciju crko vam ja :P) sa onim plasticnim vec postavljenim, kazem mu ja ''nije da vam ne vjerujem, ali bi volio da vidim kako stavljate novi'', i lik me ladno pitao 449384 puta jesam li pio, normalno na sve odgovaram ne, da bi me mrtav ozbiljan pitao ''a jesi li siguran'', naravno kazem NE, a pio sam, ne za betonjerku (ima i tu neka fora dje mozes da se zalis na sud, nisam siguran kako to ide) ali jesam za novcanu (sad se placa kazna za svaki promil); lik me ladno pusti uz objasnjenje ''aj kad nisi, da ne trosimo ove plasticne''...

Offline tuningmaniak

• View Profile
« Reply #18 on: December 12, 2011, 08:07:32 PM »
dobro ja odje pricam sta je u zakon, znam da zavisi na koga naletis ali neces uvijek nalijecat na dobre tako da valja da znas zakon a ne neku pricu mene pustili pjanoga, mene oprostili 32km/h i sl.  ;)

Offline Voland

• View Profile
« Reply #19 on: December 12, 2011, 10:29:05 PM »
prvo, nisam bio pjan, rekao sam, po zakonu sad placas kaznu za svaki promil koji ti nadju, i nisu me pustili, no nisu ni mjerili, a mogli su da mi zalijepe 3 kazne, jos da se postuje ono za bodove......miro, oni po zakonu ne smiju da ti pretresaju kola, ako te pitaju i sam im otvoris gepek sam si kriv, dao si saglasnost.... kao i oduzimanje kola kojima je istekla saobracajna i sl gluposti, oni krse zakon mnogo vise no mi jer idioti ga cak ni ne nauce.. tako da dzaba tebi poznavanje zakona, jos gore da im sugerises, jer onda se, molim te, bunis nesto... pihsamo kazem da ce vam bit kako oni kazu, sad, mozete imati srece, a moze vam biti na stetu, pa se poslie sudite i kutarajte