Author Topic: CHIP TUNING  (Read 6813 times)

Offline Laki

• View Profile
CHIP TUNING
« on: May 08, 2006, 10:48:39 AM »
Imali ko u Crnu Goru da ugradjuje module za pojacanje snage motora poznati chip tuning i da li se ta snaga koja se dobije ugradnjom posle moze provjeriti na DYNOJET.Konkretno me interesuje za alfu 146 1.9TD.Unaprijed havala.                    
2X ALFA ROMEO
BMW
YAMAHA VX CRUISER JET SKI

Nevid

• Guest
CHIP TUNING
« Reply #1 on: May 08, 2006, 03:08:59 PM »
Koliko znam im dechko koji radi u Herceg Novom, takodje predlazem ti da uzmes Tender oglase, vidjao sam pa predpostavljam da ima josh uvijek po neki oglas vezan za temu. Shto se tiche performansi na tvom automobilu znachajno cjesh osjetiti povecjanje snage koja u procentima iznosi negdje izmedju 15 i 20% :wink:  Srecno! :D                    

Offline Laki

• View Profile
CHIP TUNING
« Reply #2 on: May 08, 2006, 04:41:05 PM »
Gledao sam u Tender oglasima,ali sam nasao samo jednog koji se bavi ugradnjom,ali nema za starija kola jedino novija :( .A isto tako mi nista to ne vrijedi,ako nemogu da provjerim koliko sam tacno snage dobio. U Smart Tuning-u u Beogradu koji se bave ugradnjom cipa dobio bih 30ks.Da nemas mozda broj tog momka u HN.U svakom slucaju hvala ti.                    
2X ALFA ROMEO
BMW

motorsport

• Guest
CHIP TUNING
« Reply #3 on: May 09, 2006, 01:06:01 PM »
Koliko znam im dechko koji radi u Herceg Novom
znas li mozda ko je u pitanju??? ja ne znam da iko u HN to radi...                    

Nevid

• Guest
CHIP TUNING
« Reply #4 on: May 09, 2006, 02:41:04 PM »
Broj nemam, to mi je rekao jedan momak koji je hto na novu BMW ticu da stavi ne sjecjam se tachno koji je bio motor na njoj, i on mi je pomenuo tog lika! E sad ovako kod nas nigdje nema Dino to svi znaju, tako da bi za same podatke oko povecjanja performansi morao da "skoknesh" ili za Bgd ili za neku drugu zemlju u okruzenju HR ili SLO. E sad mislim da ti to uopshte nije potrebno, zato shto i ako imash 19td auto 30 ks sa chipom je mnogo, mislim da bi sa nekih 17-20 max morao biti zadovoljan jer tvoj motor ne sadrzi ono magichno slovo I koje je neophodno za bolje performanse! Osim toga morash malo bolje da se upoznash sa samim nazivom chip. To re reprogramiranje racunara u tvom vozilu koje je vizano za protok, kvalitet goriva kao i usisavanje vazduha. U koliko ne odradish to kako treba mozes vrlo lako skratiti radni vijek svoga vozila za mnogo. Tako da pored sve zezancije skupi pare podji u BGD kod iskusnih majstora da ti odrade to kako valja i kraj :wink:                    

pele-79

• Guest
CHIP TUNING
« Reply #5 on: May 09, 2006, 08:53:27 PM »
ja znam u hn dusko stevovic u igalo radi chip tuning samo na dizele,e sad znam da za vag radi samo motore od 90 i 110ks tdi,a za druge marke treba pitati 8)                    

motorsport

• Guest
CHIP TUNING
« Reply #6 on: May 09, 2006, 09:02:41 PM »
ok, RS-6 ako ti treba broj od STEVOVICA iz Igala... reci..                    

Offline Laki

• View Profile
CHIP TUNING
« Reply #7 on: May 10, 2006, 08:18:16 AM »
Daj cisto da vidim,jer nisam siguran da bih sad ugradjivao cip,jer mi je prece da uzmem felme.                    
2X ALFA ROMEO
BMW

Nevid

• Guest
CHIP TUNING
« Reply #8 on: May 10, 2006, 11:15:12 AM »
Ma iskreno da ti kazem to ti i ne treba! Jer mnogo tu posla ima, ne konkretno oko chipa ali idi tamo ovamo, mjeri gledaj, i poshto je dizel gorivo kod nas ochajno, ponovo cje biti da ti ne valja! Tako da moj savjet ako ti je bas volja da odradis 20 ks. odradi ali, dobar ti je prrincip, malo felne, malo shminke za pochetak nije na odmet, samo bez cignluka! :lol:                    

Offline Laki

• View Profile
CHIP TUNING
« Reply #9 on: May 10, 2006, 01:12:41 PM »
U pravu si.Nije mi na prvo mjesto da ugradim cip i onako mi je sad dovolno ovih 90ks.Tako da sam se vise orjentisao na felme i farbanje retrovizora,kvaka i pragova u boji kola i to je maksimalno sto bih radio spolja.                    
2X ALFA ROMEO
BMW

motorsport

• Guest
CHIP TUNING
« Reply #10 on: May 10, 2006, 09:00:50 PM »
evo ti broj od stevovica 067-557-448... mada i ja mislim da ti je chip na dizela samo bacanje para...                    

Offline Laki

• View Profile
CHIP TUNING
« Reply #11 on: May 11, 2006, 07:20:29 AM »
Hvala za broj. :wink:                    
2X ALFA ROMEO
BMW

Offline Filip_pg

• View Profile
CHIP TUNING
« Reply #12 on: June 11, 2006, 08:14:42 PM »
model                   min       max ksALFA ROMEO   146     1.6              7        12ALFA ROMEO   146     2.0 16V TS     8        14ALFA ROMEO   147     1.6 16V     7        12ALFA ROMEO   147     1.9 JTD     20        35 mada iskreno govoreci ja mislim da ti na turbo masinu mozes da izvuces i do 40% od postojece konjske snage...ali sve zavisi ko ti ugradjuje i kako...i naravno koji chip ugradjujes...ja bih ti  srdacno preporucio DYNAMIC RACING chip,i ugradjivanje negdje van cg,bar jos neko vrijeme...                    

Offline Laki

• View Profile
CHIP TUNING
« Reply #13 on: June 11, 2006, 09:24:35 PM »
Odustao sam od ugradnje za sada,ali u svakom slucaju hvala.                    
2X ALFA ROMEO
BMW

Stefan

• Guest
CHIP TUNING
« Reply #14 on: June 11, 2006, 09:30:31 PM »
Ljudi, samo jedno upozorenje na chipKada radite chip tuning, nikako nemojte to kod nekog coveka iz HN ili tako nestoRadite to iskljucivo u ovlascenim servisima za chip jer on utice direktno na rad motoraJa imam zakazano u cetvrtak u BMW servisu ,,Curcic\\'\\' u Beogradu koji su jednini ovlasceni servis u Srbiji za to (ne znam za CG). Dobijam sa 131ks => 161ks i jos +45NM obrtnog momenta                    

Nevid

• Guest
CHIP TUNING
« Reply #15 on: June 11, 2006, 10:02:37 PM »
Pa ja sam u nekom od postova napisao zashto ne moze dobiti povecjanje od 40%, onako da se shvati, a ti svakako da mozesh, i potpuno opravdavam tvoj postupak shto to radish i ja da radim nebih ga radio u CG! :wink:                    

Offline Filip_pg

• View Profile
CHIP TUNING
« Reply #16 on: June 12, 2006, 06:18:01 AM »
imash 19td auto 30 ks sa chipom je mnogo, mislim da bi sa nekih 17-20 max morao biti zadovoljan jer tvoj motor ne sadrzi ono magichno slovo I koje je neophodno za bolje performanse!
tacno nevid,nisam iskreno ni citao,ali inace bi trebalo da se iz turbo masine vadi cijelih 40% od ukupne snage,ali kao sto je stefan rekao,treba da se odradi kod  ljudi koji se profesionalno bave time,sve drugo je igranje sa motorom,mada,iskreno,ja sam onaj tip ljudi koji ce radije tih 20-30 ks,ako ne i vise,da izvlaci na drugaciji nacin nego chipom,ali to je vec komplikovanije tako da se ni sa tim ne treba sprdat...                    

Stefan

• Guest
CHIP TUNING
« Reply #17 on: June 12, 2006, 04:58:27 PM »
Ma chip je ubedljivo najisplativija i najosetnija vrsta tuninga, ali samo da Turbo Diesel motorimaPo meni se ne isplati chipovati  benzinski motor jer su performanse malo ali osetno vece, dok se na primer kod dizela moze izvuci skoro 30, 35%Ja cu na 130ks dobti jos 30, sto je oko 20%, i postoje dve vrste cipa za moj motorIma na primer i opcija da sa 130 dize ne verovali ili ne 175ks, ali nisam hteo da to odaberem jer je prvo skuplje za 180e, a to je sama granica koliko motor moze da izdrzi, pa ne bih bas ni sa tim da se igramRezultate javljam u cetvrtak uvece ili u petak                    

Offline Filip_pg

• View Profile
CHIP TUNING
« Reply #18 on: June 15, 2006, 09:07:07 AM »
Jos od nastanka prvog automobila i razvoja automobilizma kroz istoriju, ljudi su vrsili modifikacije motora. Na osnovu toga se moze reci da se ljudi vec veoma dugo bave tuningom. Naravno, sa razvojem tehnologije, kako je kontrolu rada motora preuzeo ECU, jedan od najlaksih nacina, bez komplikovanih i dugotrajnih mehanicarskih tuning prepravki, omogucio je chip tuning.   Pomocu chip tuninga moguce je znatno poboljsati performanse motora, povecati snagu motora, smanjiti potrosnju goriva, itd. i to sve na osnovu modifikacije softvera koji koristi ECU. Modifikacijom parametara u okviru softvera koji koristi ECU rad motora se optimizuje za trenutne uslove rada. Optimizovanje rada motora daje velike rezultate iz razloga sto proizvodjaci motora cine puno kompromisa i to iz sledecih razloga:   - ogromne razlike u kvalitetu goriva koje zavise od regiona do regiona, od zemlje do zemlje;   - razlicite norme vezane za emisiju izduvnih gasova moraju da se ispostuju i kod najlosijeg goriva;   - neredovno servisiranje i kontrola vozila;   - razliciti nacini voznje koji zavise od vozaca do vozaca;   - vremenski uslovi u kojima se vozi (ekstremno toplo ili hladno vreme);   - nadmorska visina na kojoj se vozilo vozi.   Pored navedenih razloga postoji i ekonomski faktor, koji je bitan proizvodjacima motornih vozila. On se ogleda u tome da je proizvodjacu najisplativije da pravi sto vece serije mehanickih delova i da mehanicki motori budu sto slicniji. Od kada se koriste ECU za kontrolu rada motora proizvodjacima motora je najisplativije da korigovanjem mapa/parametara rada motora u softveru menjaju performanse motora (maksimalan broj obrtaja, brzinu vozila, snagu vozila, ...). Koriscenjem ovako modifikovanih verzija softvera proizvodjaci najlakse i najjeftinije mogu da ponude razlicite verzije vozila po razlicitim cenama, sto samo uvecava zaradu proizvodjaca, a smanjuje troskove.   Nakon chip tuninga na ovaj nacin, dobijate motor automobila koji je optimalno prilagodjen da postize maksimalne performanse u uslovima koji vladaju u nasem regionu (kvalitet goriva, prosecna nadmorska visina, vazdusni pritisak, klimatski uslovi, nacin voznje, itd.).   Program za neki motor se nalazi na memorijskom chipu. Ovaj program kompjuter moze samo da iscitava, dok se modifikovanje normalno ne moze uraditi. Proizvodjaci kada prave motor, tj. pisu program cesto moraju da prave dosta kompromisa. Oni moraju da naprave kompromise vezane za ekonomicnu potrosnju goriva, bez obzira koliko se kvalitetno gorivo koristi; automobil mora da radi pouzdano duzi vremenski period uz koriscenje najlosijeg goriva i bez odgovarajuceg servisiranja.   Ako redovno servisirate vas automobil na osnovu specifikacija proizvodjaca i koristite relativno dobro gorivo, postoji veliki potencijal za optimizaciju rada motora, tj. da se izvrsi modifikacija mapa parametara (chip tuning). Modifikacija mapa na memorijskom chipu ce vam pruziti povecanje snage motora, motor ce lepse i ujednacenije raditi, a i primeticete da se automobil krece zivlje i da je startniji…   Pri chip tuningu dobijate bolje performanse rada motora i to na sledeci nacin:Obicni motori: Oko 10% povecanje snage motora i obrtnog momenta.Motori sa turbo punjacem: Do 20% povecanje snage motora i 35% obrtnog momenta.Turbo dizel motori: Do 30% povecanje snage motora i 40% obrtnog momenta.Evo podataka o mogucem povecanju konjske snage u zavisnosti od motora(dati su veci proizvodjaci)                    

Offline brzi_pas

• View Profile
CHIP TUNING
« Reply #19 on: June 28, 2006, 03:07:13 AM »
Znaci co\\'ek je sve fino napisao, inace je to za turbo stvarno najjeftiniji nacin dobijanja snage.U Podgorici ima servis koji radi chip tuning i to bash kvalitetno, oni su zastupnici neke (neznam sad tacno koje) firme iz inostranstva, znaci radila su mnogo jaka kola tu te stvarchice(amg,brabus,400cdi) i mislim da je cijena za tvoju Alficu oko 300e.                    
Nobody move, nobody get hurt!