Naime vidjeh ovaj forum,pa reko,ajde da pitam ove pametnije ljude od mene,šta oni znaju,možda se ispostavi da neke stvari i ja sam mogu da odradim,da ga ne vozim kod automehani?ara,ali otom-potom.Novi sam voza?,i neiskusan sam što se motora i automobila ti?e,ali me mnogo interesuje sami rad oko auta,?a?kanje,namještanje,podešavanja i sli?no.Naime,imam Fiat Uno-a 75 i.e star 16 godina,i da kucnem u drvo odli?no me služi.Sipam benzin ulje i vozim,idem na kontrole redovno,i sve super,me?utim imam par problema koje bih prije svega želio da sa vama podijelim,tj. da mi vi date koji savjet.Kupio sam to auto prije 2 mjeseca,i auto je sre?ivano ?uda,ovo,ono,ali ja vidim da je auto drndano i neodržavano.Dobio sam ga za džab-džabe,a meni ne treba neka bijesna makina(za sada nemam tu želju) tako da se i s ovim zadovoljavam.Evo ovo su moji problemi koji me zanimaju:1.Instrument tabla:a)Sijalica za svjetla nekad radi nekad ne.(ne duga,ve? oborena-ona zelena)Ja pretpostavljam da je u pitanju kontakt ?in?eva,ali ne znam gdje se ti ?in?evi nalaze.Pa recite mi ako znate,gdje se nalaze,da malo pro?a?kam to...b)svjetla za maglu,ona narandžasta lampica se pali pri pritisku nožne(radne) ko?nice.Negdje sam ?uo da su se pravila auta sa tom mogu?nosti.Ali meni se to desilo odjednom.Zna?i nije se palilo ve? odjednom se upalilo,i sada stalno tako gori kada pritisnem ko?nicu.Da li to tako treba,ili ne?ja mislim da ne.c)postoji lampica za temperaturu.Pretpostavljam da se ona upali samo kada je temperatura iznad dozvoljene jel'?I na koliko se stepeni pali hladnjak?2.Prije nego što vam predstavim drugi problem,napominjem da su amortizeri veoma loši tako da je možda nešto do toga.E sad.Sva ?etiri amortizera su loša,ali ja sam promijenio prednji desni i zadnji lijevi,koji su toliko loši bili da si ih rukom mogao pritiskati i izvla?iti...Sada smo nove stavili,ali prednji lijevi i zadnji desni nismo dirali.A moj problem je slede?i:pri vožnji preko neravnog terena ?ujem lupkanje u predjelu prednjeg lijevog to?ka.Ali kada pritisnem ko?nicu(ma dovoljno je da je samo dohvatim mrvicu) to lupkanje odmah prestaje(a i dalje prelazim preko neravnina,rupa i sl.)Šta bi to moglo biti?Da li to može biti vezano za ležajeve,pošto kada skroz do kraja smotam volan,onda se malo ?uju da klapaju...U nadi da ?u dobiti korisne odgovore pozdravljam vas.Eno,Herceg Novi.