Author Topic: Nekoliko Pitanja U Vezi Mog Auta  (Read 211 times)

eno

• Guest
Nekoliko Pitanja U Vezi Mog Auta
« on: December 24, 2006, 07:09:06 PM »
Naime vidjeh ovaj forum,pa reko,ajde da pitam ove pametnije ljude od mene,šta oni znaju,možda se ispostavi da neke stvari i ja sam mogu da odradim,da ga ne vozim kod automehani?ara,ali otom-potom.Novi sam voza?,i neiskusan sam što se motora i automobila ti?e,ali me mnogo interesuje sami rad oko auta,?a?kanje,namještanje,podešavanja i sli?no.Naime,imam Fiat Uno-a 75 i.e star 16 godina,i da kucnem u drvo odli?no me služi.Sipam benzin ulje i vozim,idem na kontrole redovno,i sve super,me?utim imam par problema koje bih prije svega želio da sa vama podijelim,tj. da mi vi date koji savjet.Kupio sam to auto prije 2 mjeseca,i auto je sre?ivano ?uda,ovo,ono,ali ja vidim da je auto drndano i neodržavano.Dobio sam ga za džab-džabe,a meni ne treba neka bijesna makina(za sada nemam tu želju) tako da se i s ovim zadovoljavam.Evo ovo su moji problemi koji me zanimaju:1.Instrument tabla:a)Sijalica za svjetla nekad radi nekad ne.(ne duga,ve? oborena-ona zelena)Ja pretpostavljam da je u pitanju kontakt ?in?eva,ali ne znam gdje se ti ?in?evi nalaze.Pa recite mi ako znate,gdje se nalaze,da malo pro?a?kam to...b)svjetla za maglu,ona narandžasta lampica se pali pri pritisku nožne(radne) ko?nice.Negdje sam ?uo da su se pravila auta sa tom mogu?nosti.Ali meni se to desilo odjednom.Zna?i nije se palilo ve? odjednom se upalilo,i sada stalno tako gori kada pritisnem ko?nicu.Da li to tako treba,ili ne?ja mislim da ne.c)postoji lampica za temperaturu.Pretpostavljam da se ona upali samo kada je temperatura iznad dozvoljene jel'?I na koliko se stepeni pali hladnjak?2.Prije nego što vam predstavim drugi problem,napominjem da su amortizeri veoma loši tako da je možda nešto do toga.E sad.Sva ?etiri amortizera su loša,ali ja sam promijenio prednji desni i zadnji lijevi,koji su toliko loši bili da si ih rukom mogao pritiskati i izvla?iti...Sada smo nove stavili,ali prednji lijevi i zadnji desni nismo dirali.A moj problem je slede?i:pri vožnji preko neravnog terena ?ujem lupkanje u predjelu prednjeg lijevog to?ka.Ali kada pritisnem ko?nicu(ma dovoljno je da je samo dohvatim mrvicu) to lupkanje odmah prestaje(a i dalje prelazim preko neravnina,rupa i sl.)Šta bi to moglo biti?Da li to može biti vezano za ležajeve,pošto kada skroz do kraja smotam volan,onda se malo ?uju da klapaju...U nadi da ?u dobiti korisne odgovore pozdravljam vas.Eno,Herceg Novi.
« Last Edit: December 24, 2006, 08:24:55 PM by eno »

eno

• Guest
« Reply #1 on: December 25, 2006, 09:47:25 PM »
Evo da se nadovežem na svoju pri?u.Drugi problem je u stvari bio problem sa lafetama.Komplet su otišle u k.... Zamjenio sam obje.25 € za jednu.Sada radi kao zmaj [img src=\\"style_emoticons/[#EMO_DIR#]/icon_smile.gif\\" style=\\"vertical-align:middle\\" emoid=\\":)\\" border=\\"0\\" alt=\\"icon_smile.gif\\" /]Ostalo mi je još da promijenim zglobove i to je to.Malkice se ?uju.Ali bože moj...Eto,to sam sredio.A sad još ta instrument tabla da sredim...Moram da je dignem,i da vidim ?in?eve...

Offline Filip_pg

• View Profile
« Reply #2 on: December 25, 2006, 10:04:23 PM »
treba da imas jedan dan slobodan i da komplet tablu rastavis...100% su propali ti kablovi...treba to dobro izolovat...nista vise...

Offline Wulfy

• Samo ÄŒlan
    • View Profile
« Reply #3 on: January 05, 2007, 02:33:34 PM »
[!--quoteo(post=14840:date=Dec 24 2006, 08:08 PM:name=eno)--][div class=\\'quotetop\\']QUOTE(eno @ Dec 24 2006, 08:08 PM) [snapback]14840[/snapback][/div][div class=\\'quotemain\\'][!--quotec--]Sva ?etiri amortizera su loša,ali ja sam promijenio prednji desni i zadnji lijevi,koji su toliko loši bili da si ih rukom mogao pritiskati i izvla?iti...Sada smo nove stavili,ali prednji lijevi i zadnji desni nismo dirali.[/quote]Ne igraj se, promjeni i ona dva, inace pravilo je amortizer se nikada ne mjenja sam vec samo u paru (ista osovina)Suvise cesto se u novinama da procitati ,,iz za sada nepoznatih razloga vozac je izgubio kontrolu nad automobilom...''Promjeni, ne igraj se, i ostala dva amortizera.lampica svjetla za maglu se nikako ne bi smjela upaliti kada pritisnes pedalu kocnice. Staro je auto, moguce da je u instrument tablu uslo vlage, kontakti se sje***i, tu pomaze ono sto ti je Filip_pg rekao.
« Last Edit: January 05, 2007, 02:34:47 PM by Wulfy »

Offline shajo

• View Profile
« Reply #4 on: January 11, 2007, 12:59:08 AM »
poshto sam promijenio 2 fiata una mogu da ti kazemjednu stvarprvo ta sijalica shto te zeza je kontakt lako se skida instr. tabla skinesh kilometar sajlu i samo  prodrmash te sijalice, ogromne su ne mozesh ih promashit.druga stvar to sa svijetlima za maglu moguce je da je prespojeno tako da kad pritisnesh kochnicu svijetle i svijetla za maglu ako su zadnja svijetla za maglu, da vishe svijetli kao fora,to je bilo i kod mene.za lampicu od temperature ona se pali samo ako nema protoka vode, znachi ako ne radi pumpa.ako ti blinka stalno ili u nekim sluchajebvima znachi da ti taj dzek dira masu nedje.
ohajtenzgut nei shpikinguz

eno

• Guest
« Reply #5 on: January 12, 2007, 02:51:49 PM »
hvala puno.odoh da skidam instrument tablu [img src=\\"style_emoticons/[#EMO_DIR#]/icon_smile.gif\\" style=\\"vertical-align:middle\\" emoid=\\":)\\" border=\\"0\\" alt=\\"icon_smile.gif\\" /]AAA!!!Malo morgen!uopšte nisam mogao da skinem onu instr. tablu.TReba i pozadi da onaj ''zub'' otka?im,ali nemam prostora za to jer je vrlo usko...ao,kako se namu?ih sino?...pih!ne može majku mu je***EDIT 2Skinuo sam instrument tablu.Kad sam provalio kako se skida,ispalo je lakše nego što sam mislio.U pitanju su sijalice.Pregorile su.Sada sam ih zamijenio,i sad radi super.Ali imam jedno pitanje sad vezano za sijalicu za ru?nu ko?nicu.Sijalica radi ali kad se utakne u dio gdje ta sijalica treba,ono opet ne radi kada se digne ru?na.Rekli su mi da kod ru?ne ima isto neki kabel koji daje signal toj sijalici.Je li možda on otišao?I gdje se on nalazi?I šta zna?i ona sijalica (o) -(a unutar ovog kruga je uzvi?nik).Šta signalizuje ova lampica?Primjetio sam da kad se pritisne neka plastika koja viri iz instrument table,kao neki štapi? ona pocrveni.Za što služi to?unaprijed hvala svima koji odvoje vremena da pro?itaju i da odgovore naravno.hvala vam dobri ljudi...
« Last Edit: January 14, 2007, 05:24:14 PM by eno »