Author Topic: Mjesanje Mineralnog I Sintetickog Ulja  (Read 163 times)

motorsport

• Guest
Mjesanje Mineralnog I Sintetickog Ulja
« on: December 19, 2006, 11:01:08 PM »
koje su posljedice ako se npr. pomjesaju mineralno i sinteticko ulje u motoru??? prije neki dan komsija u golfa dosuo litru mineralnog a unutra ostatak bio full sintetic.... hmmmm [img src=\\"style_emoticons/[#EMO_DIR#]/icon_confused.gif\\" style=\\"vertical-align:middle\\" emoid=\\":-?\\" border=\\"0\\" alt=\\"icon_confused.gif\\" /]

Z-128

• Guest
« Reply #1 on: December 20, 2006, 10:40:14 AM »
Ja sam tako punio u moju zastavu, nisam imao para da kupim pa sam punio sve shto je imalo u garazhi malo shelovog malo mobile malo ina malo eko, dok nakupim litar ulja, posle 10 dana motor poceo da skripi i lupa morao sam odma kod majstora, i problem je bio u ulju koje sam pomjeshao. E sad ipak je to zastava. mozda njemu necje bit problema  [img src=\\"style_emoticons/[#EMO_DIR#]/icon_rolleyes.gif\\" style=\\"vertical-align:middle\\" emoid=\\":roll:\\" border=\\"0\\" alt=\\"icon_rolleyes.gif\\" /]

Offline Wulfy

• Samo ÄŒlan
    • View Profile
« Reply #2 on: December 20, 2006, 01:32:02 PM »
Malo teorije:Svjeze ulje prija motoru, bolje je i neko jeftinije odgovarajuceg viskoziteta nego staro ulje. Bez obzira na predjenu kilometrazu preporucljivo je mjenjati ulje jedanput godisnje, jer ulje u dodiru sa karbonom, benzinom i apsorbacijom vlage iz atmosvere gubi prvobitna svojstva.Filter od ulja treba UVJEK mjenjati sa promjenom ulja. Jer vremenom filter gubi protocnost i na taj nacin u hladnom startu dugo ostaju nepodmazani gornji djelovi motora, bregasta, klackalice, vodjice ventila...I tako dalje, bla bla bla...Ovdje je sve lijepo objasnjeno[a href=\\"http://www.nordicgroup.us/oil.htm#Check%20Your%20Oil\\" target=\\"_blank\\"]http://www.nordicgroup.us/oil.htm#Check%20Your%20Oil[/a]E sad, odgovor na pitanje:- Ako je prifalilo ulje u motoru moze se doliti ulje nekog drugog proizvodjaca, ali sa istim specifikacijama. Ako dolijete ulje sa losijim specigfikacijama (viskozitet) ulje ce poprimit karakteristiku losijeg ulja, ma koliko malo ga dolili. Isto tako dolivanjem kvalitetnijeg ulja niste ,,oplemenili'' motor.- Ako je sintetika, doliti sintetiku, polusintetika, doliti polusintetiku, mineralno, doliti mineralno opet vodeci racuna o predhodnom. Mjesanje ulja razlicitih baza izaziva stvaranje karbonskih naslaga u predjelu prostora za sagorjevanje, moze izazvati lepljenje karika, gubitak kompresije...Ukratko, NIJE PREPORUCLJIVO
« Last Edit: December 20, 2006, 01:34:03 PM by Wulfy »

Offline brzi_pas

• View Profile
« Reply #3 on: December 20, 2006, 08:49:39 PM »
Nije prporucljivo, ali bolje i pomijeshati, nego ne usuti uopshte ulje....
Nobody move, nobody get hurt!