Author Topic: Yugo 1.4 Turbo (Fiat Uno)  (Read 2726 times)

@co

• Guest
Yugo 1.4 Turbo (Fiat Uno)
« on: May 13, 2009, 02:53:24 PM »
E ovako, planiram da ubacim ovaj MOTOR u mog yuga (1.4 Turbo i.e., 1372 cc 8 SOHC 118 PS (87 kW) 6000 rpm 161 N·m (119 lb·ft) @ 3500 rpm 1991-94)Pored navedenog ugradio bi mu sledece: - intercooler, najvjerovatnije od Bmw-a 525 Tds - hladnjak ulja od Audi-a turbo 20v- turbinu nebi dirao, medjutim ako se odlucim za drugu uzeo bi neku od 1.4 bara (cuo sam za neku IHI turbinu - 1,6 - 1,85 bara, sta mislite o tome?) OD KOJEG AUTA BI MOGAO DA UZMEM POLUOSOVINE? Kako i sami znate da SASIJA ne moze da izdrzi tako jake motore poradio bi na tome sledece: - imam skije koje bi medjusobno zavario- cijelu sasiju bi izvario sa aparatom koji pravi "elasticne" varove (ne one krute) koji mogu da izdrze do 70 kg (neznam kako se zove taj aparat)- stavio bi kosku JEL TO DOVOLJNO?AUSPUH: pravio bi sportski (od usisne grane do kraja) pa me zanima koja bi bila dobra sirina (fi) i njegov sklop (lonci itd...) na leru htio bi da se cuje normalno (da ne dreci) a kada se da gas da ima dubok zvuk ali ne prejak... i da ima dva izduva pozadi  crazyBZBJEDNOST mi je na prvom mjestu pa sam i o tome razmisljao: stavio bi vece kocnice naprijed, mozda od fiata tipa ili floride (240mm)Molim vas da napisete vase misljenje o svemu ovome, vase sugestije, kritike.....   groupwavePoceo bi da radim za jedno 1ipo -2 mjeseca pa hocu da prikupim sto vise informacija kako bi auto odradio kako treba  happydance happydance happydance

Offline ObeliX

• View Profile
« Reply #1 on: May 13, 2009, 04:38:36 PM »
sto se motora tice,znamd a je ubica,a i svidja mi se resenje za auspuh..ostalno neka ti kazu strucniji...  ::thumbsupup::

@co

• Guest
« Reply #2 on: May 13, 2009, 04:43:39 PM »
ok, hvala  ::yes::

Offline TROPHY

• View Profile
« Reply #3 on: May 13, 2009, 05:02:30 PM »
Samo naprijed! ::thumbsupup::

Offline bo8an

• View Profile
« Reply #4 on: May 13, 2009, 05:25:35 PM »
sva podrska za takav plan  ::thumbsupup::
Loza je u bocu na koju pise Coca-Cola

Offline tuningmaniak

• View Profile
« Reply #5 on: May 13, 2009, 06:11:25 PM »
Evo da pocnemo od mAtora. Ako bi vec stavljao motor 1,4T onda bi mi logicno bilo da metnes i menjacku kutiju kompletnu sa diferencijalom sve od 1,4T toga UNA. E sad kad bi stavljao i komplet menjac od tog UNA, zasto da sebi komplikujes zivot, vec ubaci i poluosovine od istog modela. Naravno ako sve to moze upasti, ali posto su Yugo i UNO 80% ista auta 9makar mehanicki) ne vidim razllog zasto to ne bi funkcionisalo.Izduv. Zavisi sto zelis, da se od Tebe nemore nocu zaspat ili da performanse budu solidne a da ipak mozes s njim do na more poc. U prvom slucaju kompletan izduv bez ijednog lonca ili sa max.jednim zadnjim, a u drugom slucaju bi mogao uklopit zadnji lonac od Floride ili taman toga UNA i stavit rezonator ili neki protocniji srednji lonac.Za turbinu si upravu, jer pretpostavljam da ne uzimas novu mashinu, vec polovnu. Kako bi se polovna mashina sprijateljila sa punjenjem od 1,85bara ne zelim znati. Po meni Ti je sasvim dovoljno to sto si opisao, znaci IC, hladnjak ulja, malo poradi na usisu (sto svjeziji vazduh usisavas to bolje ce da ide stoga usis stavi nedje do maske ili na haubu).Za sasiju mislim da je dovoljno, makar je to standardna procedura koju u bratsku Srbiju rade kada ojacavaju zastave/yugice.Iz pouzdanih izvora znam da su kocnice od Floride na Yugu zwek. Momak koji ga je vozio kaze da je to najbolja investicija koju je mogao na Yugicu uradit.Eto ovo su Ti samo neka moja shvatanja i moje razmisljanje kao i savjeti koje sam cuo od vozaca Yugica. Vise ce Ti sigurno pomoci jedan mali Bordus, ako se pojavi na ovi forum vise, vakat mu je. rofl
TDI nije trkacki motor, al umije bit djavolje brz!

Offline TROPHY

• View Profile
« Reply #6 on: May 13, 2009, 06:15:17 PM »
A ja taman htio da kazhem da ce "Trkalica" dobit ozbiljnu konkurenciju ::yes:: lolabove

@co

• Guest
« Reply #7 on: May 13, 2009, 06:48:13 PM »
axa, ok hvala za detaljno objasnjenje!!!   groupwave  happy2sad sam gledao tu trkalicu  coolthumb super je i jak motor, ali ima maasu razlike.... tj. ovaj yugo sa ovim motorom ce ga pojesti, blago receno  ::bicycle::a sto se tice gti-ja neznam sta da kazem  fist
« Last Edit: May 13, 2009, 07:31:01 PM by @co »

Offline tiCo

• Global Moderator
    • View Profile
« Reply #8 on: May 13, 2009, 08:54:44 PM »
trkalica i ovo nisu ista klasa.. turbo i atmo nisu isti..btw..srecno...ojacaj to dobro!!!!
Cuvaj auto i ono ce cuvati tebe!

@co

• Guest
« Reply #9 on: May 13, 2009, 11:48:37 PM »
moram da ojacam ako mislim da ostane u jednom komadu  hehhvala!

Offline 2fast4you

• Global Moderator
    • View Profile
« Reply #10 on: May 14, 2009, 10:57:09 AM »
Brate, san svakog vlasnika Yuga je da taj Yugo nekad bude turbo, znam da se 1.3 t masina iz una ubacuje relatino lako, i bez vecih prepravki. Ojacanje moras uradit koju god masinu da ubacis vecu od fabricke, za detaljnije objasnjenje sta kako od cega i dje je najbolje prelistati http://www.yugofanclub.com/forum/ Sto se tice izduva najbolje je odraditi vec standardno 4-2-1 i na kraju samo neki prigusivac, moze neki poznatiji, moze i neki od nekog jaceg auta a moze i rucni rad.Sto se tice sirine auspuha ne treba odstupati od fabricke sirine izduvnih cijevi, samo ih treba dobro rasporediti da auto bolje "dise" i eventualno staviti kvalitetnije cijevi od fabrickih.Unutar auta obavezno odraditi rol bar, rezervoar ubaciti u gepek, smjestiti ga tako da ne smeta, Kocenje si sam rekao, prednje diskovi od floride, zadnji diskovi sa una turbo...

@co

• Guest
« Reply #11 on: May 14, 2009, 11:06:56 AM »
axaaa ok hvala!  happy2a dal znate dje ima da se kupi rolbar, za yuga naravno, ali ne onaj koji ima pozadi X raspored sipki nego onaj kao za grad, da moze da stane zadnje sediste?
« Last Edit: May 14, 2009, 12:08:30 PM by @co »

Offline tiCo

• Global Moderator
    • View Profile
« Reply #12 on: May 14, 2009, 05:06:13 PM »
a da ti to neko izvari?

@co

• Guest
« Reply #13 on: May 14, 2009, 05:26:54 PM »
pa moze i to, imam i za to coeka, ali opet neznam dimenzije... da nemate neku sliku? ja nista takvo nisam nasao...a koje bi sipke koristio? sta je najbolje za to?

Offline aCid_cOokiE

• View Profile
« Reply #14 on: May 14, 2009, 06:17:18 PM »
2fast4u zasto ne treba odstupati od fabrickog promjera/shirine cijevi ? fabricki izduv (pa chak i jugov) je optimizovan za tih mizernih mrvicu konja koliko fabricki motor razvija... valjda ne ochekujes da ce VECI TURBO motor lako disati na fabricki auspuh ??
slam.poke.drop.tuck.dope

Offline tuningmaniak

• View Profile
« Reply #15 on: May 15, 2009, 06:49:07 AM »
Mislis li na onaj rollbar samo na B-stub? Ne znam kolika je vajda samo od njega. Ako ces auto koristiti za svaki dan a ne za trke, onda podjes kod tog Tvog majstora i uradite rollbar na mjeru, ojacas pragove, A, B, C stub, prednji dio, zadnji dio, al tako da kabina ne bude previse zatrpana cijevima. Sto znam, mozda da podjes kod Uzelca pa da te on dalje preusmjeri dje si sto. Mada ima ih u Bar dosta sto su radili ona auta za trke i za cross pa ce i tamo znat.
TDI nije trkacki motor, al umije bit djavolje brz!

Offline 2fast4you

• Global Moderator
    • View Profile
« Reply #16 on: May 15, 2009, 07:36:49 AM »
2fast4u zasto ne treba odstupati od fabrickog promjera/shirine cijevi ? fabricki izduv (pa chak i jugov) je optimizovan za tih mizernih mrvicu konja koliko fabricki motor razvija... valjda ne ochekujes da ce VECI TURBO motor lako disati na fabricki auspuh ??
Ja veci turbo ni u ludilu nebi ubacivao na 1.3 unov motor jos STOCK sasvim je dovoljno da promjer bude toliki koliki je fabrika propisala za taj unov motor, kad pricao sam o promjeru cijevi mislio sam na primjer od tog turbo motora koji ubacuje a ne od Yuga. Jos na taj promjer odraditi 4-2-1 bez ostalih lonceva osim zadnjeg mislim da ce taj 1.3 turbo disat bolje nego ijedan stock...E sad ako je stvarno zagrijan da ubaci veci turbo onda mora sve prilagodjavat tom turbu i izduv i pojacane djelove, jer ce se to sve "istopit" pod tolikom opterecenjem.
a dal znate dje ima da se kupi rolbar, za yuga naravno, ali ne onaj koji ima pozadi X raspored sipki nego onaj kao za grad, da moze da stane zadnje sediste?
Rol bar taj "CIVILNI" bi mogao po nekoj semi radit koju je vec neko radio ili vidjet po srbiji kod momaka koji su vec spremali yuga za trke, na taj rol bar koji bi ti radio ide obavezno X na krov. Bili ga vario ili bi ga odradio na sarafe???

Offline tiCo

• Global Moderator
    • View Profile
« Reply #17 on: May 15, 2009, 09:08:54 AM »
ja to ne bi na sarefe...var je var!

Offline 2fast4you

• Global Moderator
    • View Profile
« Reply #18 on: May 15, 2009, 09:19:13 AM »
Ja sam gledao nekoliko jugice sa rol barom na sarafe, ja kad bih ga radio odradio bi na sarafe...

@co

• Guest
« Reply #19 on: May 15, 2009, 10:32:15 AM »
pa najvjerovatnije na var, jer se ti varovi ionako nece vidjet, a hoce li biti cvrsce...?