Robert Kubica potpisao za Renault Kubica ?e slede?e godine zameniti Alonsa za volanom Renault F1 bolidaTo je danas Renault i zvani?no objavio, nakon što je definitivan dogovor postignut krajem prošle nedelje tokom trka?kog vikenda u Japanu.Po re?ima Kubicinog menadžera Daniele Morelli, za njega je bila više nego zainteresovana i Toyota, ali se Robert ipak odlu?io za Francuski tim. "Otkada je Robert debitovao na trci Formule 1 2006. godine, nalazio se na našem radaru kao jedan od najtalentovanijih voza?a svoje generacije, koji je zaista ispunio obe?anja, stoga je sjajno što smo ga uspeli osigurati u jednom od naših bolida za idu?u sezonu," izjavio je VD šefa F1 tima Renault Bob Bell. "Renault ima velike ambicije i o?ekivanja za budu?nost svoje ekipe i mi verujemo da Robert može odigrati veliku ulogu u njihovom ispunjenju." "Veoma sam sretan što ?u se idu?e sezone pridružiti Renault-u," rekao je Kubica. "Ose?am da imam posebnu vezu s ovim timom, jer sam 2005. osvojio World Series by Renault prvenstvo. Time sam dobio priliku testirati jedan Renault bolid u Barceloni, što je kasnije dovelo do mog debija u Formuli 1.S timom Renault delim snažan pobedni?ki mentalitet i ose?am se ugodno s njihovim prijateljskim i otvorenim stavom. Vrlo sam motiviran i optimisti?an da idu?e godine možemo zajedno biti na samom vrhu, a nadam se možda i boriti se za naslov svetskih prvaka."Dolazak u Renault za Kubicu jeste na neki nacin "povratak ku?i": nakon svoje prve sezone u formula takmi?enjima, Kubica je postao vice-prvak Italijanske Formula Renault serije, dok je, kao što je sam naglasio, 2005. godine bio postao šampion Renault World serije. 2. decembra te godine u Barceloni seo je po prvi put u jedan R25, što mu je formalno i omogu?ilo da dobije FIA Super Licencu. Prvi deo 2006. godine proveo je kao tre?i rezervni voza? u BMW-u, dok je u drugom delu te sezone zamenio "indisponiranog" Jacques Villeneuve-a. Dve slede?e godine bile su vrlo uspešne za Kubicu i tokom njih uspeo je da izgradi svoj današnji zavidni renome: šesto mesto u šampionatu 2007, ?etvrto mesto i prva i dosada jedina pobeda u šampionatu 2008. Ove godine nažalost, neuspeli F109 BMW Sauber bolid nije mu omogu?io da išta zna?ajnije pruži na stazi...Verovatno pomalo uplašen takvim lošim rezultatima, i iako ?e BMW u drugoj formi i pod drugim imenom najverovatnije i dalje biti prisutan, Kubica se odlu?io da promeni sredinu, ostavivši svoj sadašnji tim samo kao poslednju rezervu. Pretpostavlja se da su i pregovori sa Toyotom ustvari više bili pritisak na Renault, koji mu je bio prvi izbor. Kubicin timski kolega u Renault-u za slede?u godinu za sada nije poznat. Pošto Romain Grosjean nije ostavio previše pozitivan utisak, mesto mu svakako nije obezbe?eno. Govori se da su mogu?a su neka iznena?enja... Paaaaaaa....... Welcome! cheers1 shta reci...