Author Topic: Zimski pneumatici  (Read 342 times)

Offline tuningmaniak

• View Profile
Zimski pneumatici
« on: November 25, 2008, 10:13:02 AM »
Ne znam jel bio nedje neki topic o gumama, ja ga ne mogu nac, pa ako zeli neka neko od moderatora "prespoji" tamo dje treba.Odlucio sam stavljat neke zimske gume na auto makar na prednju osovinu, jer su mi ljetnje BF-ke vec odradile posa (godinu dana i par mjeseci = 35.000km = podosta istrosene, izgubile elasticnost, dobre na suvom, lose na mokrom, ne zelim znati kakve su na snijeg). Pricao sam s tatom i reko daj da uzmem nove 16-ice ljetnje, al rece bolje da uzmemo neke zimske pa cemo vidjet sto cemo na proljece.E sad me zanima ima li ko iskustva sa zimskim gumama, preporuka koje su najbolje, a da opet nisu tamo neke od 200E/kom. Sve sto znate pliz stavljajte. Na internetu sam iskopao da su za ovu sezonu ubjedljivo najbolje Kumho.
TDI nije trkacki motor, al umije bit djavolje brz!

Offline BMW E36 POWER

• View Profile
Zimski pneumatici
« Reply #1 on: November 25, 2008, 11:48:09 AM »
sava eskimo za zimu,neces se pokajati garantujem ti!!!

Offline tuningmaniak

• View Profile
Zimski pneumatici
« Reply #2 on: November 25, 2008, 07:39:35 PM »
OK cuo sam za nju, al ne znam kakve su u dimenziji 195/65R15, vecinom sam gledao eskimo u dimenzijama za 13"-ice i 14"-ice felme i ljudi puni hvale za nju al niko nista za 15-icu. Ima li kakve razlike zbog stoga?

Offline vuki

• View Profile
Zimski pneumatici
« Reply #3 on: November 25, 2008, 07:54:29 PM »
nema to puno veze. moze jedino da bude malo losija zbog vece sirine, ali mislim da su nijanse u pitanju.e da bolje stavi sve 4 zimske

Offline tuningmaniak

• View Profile
Zimski pneumatici
« Reply #4 on: November 25, 2008, 08:05:04 PM »
Da to sam i mislio, jer bi u suprotnom pretvorio prednjovuchaca u zadnjovuchaca (sto i nije tako lose ::msn-wink::)!Vidjecu, sve zavisi od cijene, jer na ljeto moram uzimat i nove ljetnje, ko ce to sve skrpit jbt. Ode 500E samo za gume al felni nidje crying!OK hvala Vam.P.S. Ima li jos koja alternativa ovoj Savi, ima li ko iskustva sa Barumom i Kumhom? Posebno me zanima ovaj zadnji jer pobjedjuje u svim testovima za ovu sezonu a u njemacku je povoljan oko 60E(195/65R15).

Offline smfilip

• Administrator
    • View Profile
Zimski pneumatici
« Reply #5 on: November 25, 2008, 08:10:19 PM »
ja stavio na Volva Winteru, i za sad sam zadovoljan...malo je nestabilna po suvom,ali bem li ga,nije za to pravljena :P

Offline BMW E36 POWER

• View Profile
Zimski pneumatici
« Reply #6 on: November 25, 2008, 08:12:16 PM »
meni rodjak na e90 bmw-a ima sve cetri sava eskimo 16-ske...ja sam odusevljen tom gumom i kako grabi kroz snijeg...

Offline tuningmaniak

• View Profile
Zimski pneumatici
« Reply #7 on: November 25, 2008, 08:28:58 PM »
OK sjutra idem kroz grad da vidju kolko je koja, dje, sta i kako!

Offline smfilip

• Administrator
    • View Profile
Zimski pneumatici
« Reply #8 on: November 25, 2008, 11:15:01 PM »
ok,ja sam ove wintera placao oko 45 eur po komadu,cisto da znas :)

Offline SFU

• View Profile
Zimski pneumatici
« Reply #9 on: November 26, 2008, 08:07:58 AM »
vozio sam bash puno zimskih guma i najbolje su neke "nalivene" alpe*** (pojma nemam kako se zovu) ali ne vjerujem da ih vishe mozesh naci, jer se vishe ne prave!sava eskimo su mi bile extra dok nisam probao "nalivene". ;)uglavnom sve zimske gume su dobre dok se voze po hladnom i osjeticesh veliku razliku!

PS: Qrtza ti ovo ne valja

Offline 2fast4you

• Global Moderator
    • View Profile
Zimski pneumatici
« Reply #10 on: November 26, 2008, 08:33:35 AM »
Trazi winteru ili savu ili "nalivene".Kad ti tako kazu ljudi koji zive u podneblju dje ima snijega i prave zime znaci da je to to.

Offline SFU

• View Profile
Zimski pneumatici
« Reply #11 on: November 26, 2008, 09:13:26 AM »
dobro nece on vozit po snijegu (ni ja ne vozim toliko chesto) ali ove nalivene su extra i po hladnom asfaltu i po kishi znaju svi koji su se vozili sa mnom - prije ce pokidat diferencijal no shto ce one provrcet!

Offline tuningmaniak

• View Profile
Zimski pneumatici
« Reply #12 on: November 26, 2008, 03:16:59 PM »
Gotovo, uzeto danas (mislim placeno) a uzimaju se sjutra. Kod Cetkovica narucene 4 zimske Tigar Wintera (ne znam jel 1-ica ili 2-ka), kad sam vidio dezen i mekocu odusevio sam se. Cijena 51E (kasno si mi rekao dje su to po 45E). Bio sam nasao u Tigar (onamo kod mashinske) za 47E al bez ugradnje i balansiranja i to pod uslovom da ih cekam do petka popodne. Sjutra ujutro ih ugradjujem pa cu Vi rec "impresije". Inache prvi put cu vozim na zimske, do sada sam se odlicno snalazio i s' ljetnjima (cak i po vecem snijegu), al cuh da ne pustaju put sjevera i preko Brajica ko nema ili lance ili zimske gume i to vazi valjda od prekjuce, pa reko bolje ce mi bit da uzmem (mozda ove godine budem ucio da skijam pa ce valjat rofl)!A o kakvim to nalivenim pricate, nesto mi nije bas jasno! Prvi put cujem za to. Imaju neke ojacane, imaju "cavrelice" tj. one sa eskerima i ove "klasicne".P.S. Administratori, nemorate zakljucavat ovaj topic, moze valjat necemu/nekomU jos, pa nek ostane.

Offline smfilip

• Administrator
    • View Profile
Zimski pneumatici
« Reply #13 on: November 26, 2008, 03:20:41 PM »
ja sam ih placao po 45 bez montaze...jos sam dao za montazu i balans 24 eur,tako da dodje isto :Pa nalivane su ti gume koje su poderane,pa vracene kod nekoga ko ima masinu za nanosenje novog sloja gume,prakticno,nalijepljen novi sloj preko stare gume :Ppolako vozi po suvom,posebno ako je toplo,posto zna auto da seta sa zimskim :P  cheers1

Offline tuningmaniak

• View Profile
Zimski pneumatici
« Reply #14 on: November 26, 2008, 03:24:53 PM »
Hvala za savjet al meni seta i sa ljetnjim tako da cu se nekako snac  rofl rofl rofl! Znam da cu morat malo defanzivnije vozit, al sto cu!A tako znaci, onda sam za cuo da su zabranjene zakonom, i strasno su nebezjbjedne! Nego ima li dje za uzet one sa exerima? I posto bi bile one? Da vidju za kombija mozda da uzmem, jer sto veli tata, njemu i da pljunes pocece da slajfuje rofl!

Offline SFU

• View Profile
Zimski pneumatici
« Reply #15 on: November 27, 2008, 01:22:09 PM »
jes sad ispade da se gume nalivaju kod nekog u podrum ili garazu!!!ranije je (90tih) to stvarno bilo katastrofa ali meni ove moje nalivene traju dvije zime (i mogu josh 2 minimum) a definitivno se ne shtede!a sava su mi dvije zime izdrzale!!!!

Offline tuningmaniak

• View Profile
Zimski pneumatici
« Reply #16 on: November 27, 2008, 06:52:08 PM »
ne znam nemam iskustva s njima, tako da samo velju sto sam cuo, al zato imam iskustva sa tigovim zimskim hahaha rofl, eo vas dan se ne vadim iz auta, jutros ih montirah, i predjog danas vise od 50km sve avetajuci kroz grad sa bratom i madjom i Joped nista ne zavrsih. Fino izgledaju, ka da su za nekog dzipa, strasno mekana smjesa, duboke sare, katastrofa. Na autu izgledaju super kao neki Off Road, djeluju mi masu uze od BF Goodrich ljetnjih iako je ista dimenzija. E sad ono o cemu je smfilip pricao. Ne da seta, no kao da autobus vozim. Kako se uvijaju, bruje kad se uviju, al zato sad gutaju rupe i neravnine ma sve je smijesno, kao da sam na oblacima, sve u svemu zadovoljan, samo moram vise paziti i definitivno promjeniti nacin voznje. Jedva cekam kisu da ih provjerim. A tek snijeg ::wub::!

Offline MotobikeR

• View Profile
Zimski pneumatici
« Reply #17 on: November 27, 2008, 11:03:15 PM »
Zimske gume ve?ina voza?a u Crnoj Gori, posebno u južnim krajevima i u Podgorici, smatra nepotrebnim luksuzom. Razlog leži u tome što se smatra da su one predvi?ene za snijeg, a kad njega nema ili ga ima rijetko, voza?i ostaju na ljetnjim ili gumama za sve sezone. Me?utim, to je pogrešna filozofija. Komponente od kojih su napravljene ljetnje gume i gume za sve sezone na temperaturama ispod 7°C postaju tvr?e, pa se time smanjuje i nihova sposobnost da se prilagode podlozi i prijenu na nju što je više mogu?e.Tako i na suvom putu u takvim uslovima njihove performanse trakcije i ko?enja znatno opadaju, pa je preporu?ljivo staviti zimske pneumatike ve? sa prvim mrazevima.Zimske gume su na?injene od specijalne smjese sa dodatkom silike, koja se bolje ponaša na niskim temperaturama i pruža tihu i udobnu vožnju.Naravno, po snijegu i ledu, performanse zimskih guma su posebno superiorne u odnosu na ljetnje.Testovi na ledu su pokazali da zaustavni put vozila sa ljetnjim gumama pri brzini od 30 km/h iznosi 68 m, a sa zimskim gumama 57 m – što je više nego dovoljno da se izbjegne sudar.Zimske pneumatike treba pažljivo eksploatisati prvih par stotina kilometara. To zna?i da ?e vožnja bez naglih ubrzavanja i ko?enja, i blage promjene pravca produžiti vijek gumi.

Offline tuningmaniak

• View Profile
Zimski pneumatici
« Reply #18 on: November 28, 2008, 12:06:21 PM »
Ziva istina i potpuno tacno! Al tu nastaju dva problema, prvi kratko i jasno budzet, drugi avetluk naseg naroda tj. ne razmisljanje tj. ubijedjeni u svoje vozacke spoosobnosti cak i u nemogucim situacijama. Primorce shvatam sto ne kupuju zimske gume ako ne mrdaju nikud vise primorja i to je OK. Al Podgoricani su kraljevi, oce vikendom sa ljetnjim (u vecini slucajeva "polovnim extra ocuvanim") gumama da iskoce na bjelasicu i onda na crkvine trt, ni tamo, ni vamo, gore ne mogu, dolje ne smiju, napravi se kolaps i muka.  Mada priznajem u planu sam imao nove ljetnje gume 16-ice na za sada nekim celicnim 16-icama dok nadjem neke felge, al preovladase zimske najvise zbog toga sto ce ove godine ipak skoda podosta gazit po snijegu (poslovno i iz zadovoljstva), jer kombi + snijeg = nepomicna situacija.

Offline Kimi

• View Profile
Zimski pneumatici
« Reply #19 on: December 11, 2008, 07:37:02 PM »
Koje gume da uzmem i dje? Trebaju mi ovih dana jer za novu picim malo sa kolima pa....necu ih koristiti po snijegu barem se nadam al ove neke Sava sto imam mi nisu bas nesto....205/50 R16 im je velicina i mislio sam samo prednje 2 jer su mi zadnje dosta dobre. Ajde posavjetujte me malo... Hvala.
Nema prostora ovdje kapi!