Author Topic: Kako "razraditi" novi auto?  (Read 550 times)

vuk

• Guest
Kako "razraditi" novi auto?
« on: June 25, 2008, 06:37:41 PM »
Pozdrav svima :)Otkad sam nabavio nova kola, izgoreÅ¡e me sa savjetima tipa "dok ti ne predje 1/5/10 hiljada, nemoj ga voziti preko 2/3/4 hiljade obrtaja", nemoj ga "natezati", nemoj ga pretovarati... Najbolje da ga na auto-Å¡lep vozim prvih 10 hiljada :)U knjižici koja je stigla s njim piÅ¡e samo da kad kazaljka obrtomjera udje u crveno, treba prebacit u vecu brzinu  respect - niÅ¡ta o razradjivanju... Ima li tu uopÅ¡te kakvog pravila? Hvala :)

Offline brzi_pas

• View Profile
« Reply #1 on: June 25, 2008, 07:27:39 PM »
Ja znam kad se uradi ful generalna na auto (znaci sve novi djelovi) da ti kazu 1000km vozi "normalno" bez "crvene" i posle dodji na servis...Sad po nekoj logici, ako ti je prvi servisni interval na 1000km (u sta ne vjerujem) onda ga laganeze te 1000km, a ako je na 10 000km (sto predpostavljam da jes) onda voz'!
Nobody move, nobody get hurt!

vuk

• Guest
« Reply #2 on: June 25, 2008, 07:44:50 PM »
Pa nije, prvi servisni interval je zakazan na 2500km ili na 3 mjeseca, sto prvo dodje...Izgleda da ce prvo doci 3 mjeseca :)

Offline aCid_cOokiE

• View Profile
« Reply #3 on: June 25, 2008, 09:01:29 PM »
postoji teorija - kad imas novo auto, samo pustish da se zagrije 2,3 minuta u mjesto..onda vozi laganica jedno 10 minuta i onda cepaj !valjda visoke temperature ulja pomazu bolje zaptivanje i nalegnuce nekih djelova..ko zna.Uglavnom znam dosta ljudi koji su tako vozili (konkretno klia) i nemaju nikakvih problema.znaci pravilo - samo ga ne vozi ladnog i postepeno dizi obrtaje.Nemoj odma u blokadu prvom drugom itd..
slam.poke.drop.tuck.dope

Offline BMW E36 POWER

• View Profile
« Reply #4 on: June 25, 2008, 09:02:46 PM »
je li dizel ili benzinac?U "Jelicu"(vw i audi)kad mi je drug izvozio novo auto rekli su da prvih 7-10 hiljada vozi do 3 000 obrtaja...golf V tdi...

Offline 2fast4you

• Global Moderator
    • View Profile
« Reply #5 on: June 25, 2008, 09:07:26 PM »
Koje je auto u pitanju?Moj drug je uzeo prije par godina novu Ladu Nivu i receno mu je da prvih 5000 vozi lagano.
postoji teorija - kad imas novo auto, samo pustish da se zagrije 2,3 minuta u mjesto..onda vozi laganica jedno 10 minuta i onda cepaj !znaci pravilo - samo ga ne vozi ladnog i postepeno dizi obrtaje.Nemoj odma u blokadu prvom drugom itd..
Ziva istina, slazem se u potpunosti!

Offline brzi_pas

• View Profile
« Reply #6 on: June 25, 2008, 09:20:50 PM »
je li dizel ili benzinac?U "Jelicu"(vw i audi)kad mi je drug izvozio novo auto rekli su da prvih 7-10 hiljada vozi do 3 000 obrtaja...golf V tdi...
Pa taj auto cijeli svoj vijek treba da se vozi tako.... roll2
Nobody move, nobody get hurt!

vuk

• Guest
« Reply #7 on: June 25, 2008, 09:37:11 PM »
Koje je auto u pitanju?
Da, to zaboravih reci, u pitanju je ljuta masina ;) Peugeot 107, 1000 kubika, benzinac (naravno).

Offline devil_may_cry

• View Profile
« Reply #8 on: June 25, 2008, 09:43:39 PM »
samo lagano majstore,razglavices ga svoga ako ga budes maltretira...do jedno 10000 km,do 4000 RPM.iskustvo.
\"If you want piece of shit buy a fuckin Honda\".

vuk

• Guest
« Reply #9 on: June 25, 2008, 09:54:24 PM »
Uh, ovo vozikam samo po gradu, za tu je namjenu uzet (na duže relacije Xantiom-ladjom) znaci, treba?e mi jedno 2 godine da pregazim 10 hiljada...  :)

Offline aCid_cOokiE

• View Profile
« Reply #10 on: June 25, 2008, 10:25:28 PM »
cepaj ga druze, poslusaj sto sam ti ja rekao!niti je turbo, niti je velika kubikaza... vozi slobodno kako oces!ima mi drugarica taj pezo, vozio sam ga par puta.Veci je unutra nego sto bi reka' choek
slam.poke.drop.tuck.dope

Offline X3M

• View Profile
« Reply #11 on: June 26, 2008, 12:50:23 AM »
chu 10000! zajebavate li se vi to?maximum 1000km ga stedi a posle kako goj oj :)i normalno dok se ne zagrije nikakvo stiskanje ne dolazi u obzir

Offline stefan123

• View Profile
« Reply #12 on: June 26, 2008, 12:58:58 AM »
gradsko auto 10K razradjivat  rofl za tolko vremena ga mozda i proda...
\"sportsko auto (bio to golf ili merc)\" by tmanijak

Offline eto tako

• Administrator
    • View Profile
« Reply #13 on: June 26, 2008, 06:00:17 AM »
par minuta da se zagrije i rokaj onako kako ces voziti cijeli njegov vijek ! a vuce,kupi renoLa ...

Majka mi je rekla da moze ...

Offline Marinovic

• View Profile
« Reply #14 on: June 26, 2008, 10:00:23 AM »
Imam toyotu aygo(znaci isto sr**e kao pexo 107 i citroen c1)i nikad ni razmisljano o razraadjivanju nije-doduse sad na 20000 je kasno o tome i razmisljati,ali cim smo je izveli iz salona,patos gas,i nista joj nije radi ko sat,redovni servis i nista dodatno radjeno na nju nije...znaci pusti prije razradjivanje i to,samo vozi kako te volja...

Offline tuningmaniak

• View Profile
« Reply #15 on: June 26, 2008, 10:07:44 AM »
.....auto se ne zagrijava u mijesu (moze ti rec svaki majstor koji se iole malo bolje razumije u kola), vec u voznji, ali laganoj voznji.......samo toliko.... ::msn-wink::
« Last Edit: June 26, 2008, 10:09:34 AM by tuningmaniak »
TDI nije trkacki motor, al umije bit djavolje brz!

Offline vuki

• View Profile
« Reply #16 on: June 26, 2008, 10:40:53 AM »
pa cekaj, nije mi jasno kako ti to nisu rekli tamo dje si kupio auto?@marinovic mozda ce posljedice "ne razradjivanja" aygo-a doci kasnije. daleko bilo, ali....

vuk

• Guest
« Reply #17 on: June 26, 2008, 11:17:31 AM »
Rekli su da ga ne "natezem" do prvog servisa, to je bilo to :)Posle me prijatelji, rodbina i komsije opucise sa njihovim idejama o razradjivanju... :D

Offline SFU

• View Profile
« Reply #18 on: June 26, 2008, 12:02:46 PM »
shto bi ga uopshte shaltao posle 4000rpm!?vozi ga normalno a kad je hladan lagano!

PS: Qrtza ti ovo ne valja

Offline 2fast4you

• Global Moderator
    • View Profile
« Reply #19 on: June 26, 2008, 02:00:58 PM »
Maxe ja rekoh da je nesto jace.Drug mi ga dobio na loto ili sta vec... i taj se ne gasi doduse on je automatik, a ovaj ga od prvog dana cera full i bio je na sevis i sve je OK.