Author Topic: Intel VS AMD  (Read 845 times)

Offline 2fast4you

• Global Moderator
    • View Profile
Intel VS AMD
« on: June 19, 2008, 02:16:55 PM »
Ovih dana trebam da odem da narucim Lap Top racunar i u nedoumici sam koji procesor da uzmem i koju konfiguraciju.Dao bih do 600-700 eura. Ako mi mozete odgovoriti koji procesor i otprilike koju konfiguraciju mi preporucujete i anravno kojeg proizvodjaca ASUS ili HP.Ne treba mi nista specijalno zahtjevan racunar dovoljno je da mi podrzava neke igre i da ima solidan hard.Ja sam mislio da uzmem recimo nesto ovako:HP ili AsusCPU: AMD 64 2.0 ghzRAM: 1-2 GB HDD: 120-160 GBOptika: DVD-RWGrafika: Nvidia Unaprijed hvala jer sam mislio da ce mi ovo ici mnogo lakse a svaki dan sam sve zbunjeniji pa mozete i pojasnit svoje opredeljenje jer sto se tice lap topova nisam bas nesto potkovan.

Offline SFU

• View Profile
Intel VS AMD
« Reply #1 on: June 19, 2008, 02:33:12 PM »
nikad vishe AMD - bilo koji nikad vishe osakaceni Intel zvani - celeron!samo dual core ili core 2 duo

PS: Qrtza ti ovo ne valja

Offline 2fast4you

• Global Moderator
    • View Profile
Intel VS AMD
« Reply #2 on: June 19, 2008, 02:45:09 PM »
Jeli samo intel dual core/core 2 duo ili ima i AMD?Ne razumijem se najbolje.

Offline SFU

• View Profile
Intel VS AMD
« Reply #3 on: June 19, 2008, 02:49:34 PM »
ima i amd sa 2 jezgra ali ja ti kazem da ja vishe nikad ne bih uzimao AMD (imao sam ih 7-8 i dosta mi ih je)

Offline Kapetan

• View Profile
Intel VS AMD
« Reply #4 on: June 19, 2008, 02:52:23 PM »
Sta mislis o ovome?Satellite L40-17S DualCore T2330 (1.6GHz) 2GB/160GB/15.4"/DVDRW/VistaHPProcesor: Intel Pentium DualCore T2330 (1.6GHz/1MB/533FSB)Chipset: Intel 960GMMemorija: 2GB DDRII SODIMMHard disk: 160GB SATA (5400rpm)Opticki uredjaj: DVD-RW DLEkran: 15.4" WXGA 1280x800 Toshiba TruBriteGraficka karta: Intel X3100 GMA graphic do 358MB deljene memorijeI/O:shared, LAN, WLAN 802.11 b/g, 3xUSB, Expresscard slotOperativni sistem: Windows Vista Home Premium EditionTežina: 2.8kgGarancija: 12 meseciKod Toshiba jos uvijek imas podrsku za Win Xp a HP je najavio da uskoro prestaje podrska za Xp i samo Vistu stavljaju. U prevodu, ako ti se Vista ne svidja mozes uvijek da instaliras Win Xp na Toshibu dok sa HP-om nije takva situacija. Cak uskoro neces moci da nadjes drajvere za WIn XP za bilo koji dio HP racunara (grafika, modem, Lan....itd. itd.). Moja preporuka ti je Toshiba. Ova gore navedena kosta 594 eura u ComTrade-u u Bg.  U Podgorici isto imas CT ali kod njih mozes da uzmes samo preko racuna, ne kao fizicko lice.Sto se HP-a tice imas sa AMD-om sledece konf.HP 6715b AMD TL58 1,9Ghz 15.4" WXGA 4096MB 250GB DVDRW WL BT YU DOSProcesor: AMD Turion 64 X 2 TL-58 1,9 GHzMemorija: 4GB DDR2 667MHz (max 4GB)Ekran: 15.4" WXGA TFT rezolucija 1280 x 800Grafi?ka karta: ATI Mobility Radeon X1250 do 512MBHard disk: 250GB SATA 5400 obrataja u minutiOpti?ki ure?aj: DVD RW DLI/O:Modem, Broadcom NetLink Gigabit Ethernet Controller (10/100/1000 NIC)WLAN (802.11a/b/g), Bluetooth 2.04 x USB 2.0, FireWire, PCMCIA, VGA out, TV Out, ?ita? kartica 5-u-1?ita? otiska prsta, Docking Connector,Dimenzije: 357 x 265 x 34.9 mmTezina: 2.59 kgOperativni sistem: Free DosGarancija: 12 meseci Ovaj HP je 715 eura i bez OS-a je.Onda recimoHP 6720s Intel CD T2310 1,46Ghz 15.4" 1024MB 120GB DVDRW WL BT DOSProcesor: Intel Core Duo Processor T2310 (1.46-GHz, 533-MHz FSB, 1-MB L2 cache)Chipset: Mobile Intel® GM965 Express chipsetSistemska memorija: 1024 MB DDR2 667 MHz proÅ¡irivo do max 4 GB DDR2Hard disk: 120 GB, S-ATA HDD 5400 rpmOpti?ki ure?aj: DVD+/-RW SuperMulti DL DriveMonitor: 15.4" WXGA TFT BrightView LCD Rezolucija 1280x800Grafika: Intel Graphics Media Accelerator X3100 do 384 MB deljene memorijeAudio: Audio podrÅ¡ka visokih performansiZvu?nici: Integrisani mono zvu?nikMikrofon: stereo priklju?ak integrisanMreža: Intel Fast Ethernet Integrated Controller (10/100 NIC)Beži?na mreža: 802.11b/g wireless lan, Bluetooth modul integrisanModem: Modem 56k v.92I/O Portovi:3 x USB 2.0, 1 x Audio out, 1 x Mic In, 1 x Modem RJ-11, 1 x LAN RJ-451 x VGA (15-pin mini D-Sub), ExpressCard/54-34 slot, Kensington lock slotSecure Digital slot - SD, MMC cardBaterija: 6-cell (47 WHr) Li-IonDimenzije: 358 x 267 x 32.3Tezina: 2.49 kgOperativni sistem: DOSGarancija: 12 meseci - 620 eura...Najbolje ti je da odes fino u CT i da nadjes nesto slicno ovome sto sam naveo. Sto se igrica tice, ako bas hoces da igras onda trazi lap top sa nezavisnom grafikom a ne ovo sto pise DIJELJENA MEMORIJA.
i-Vtec only!

Offline stefan123

• View Profile
Intel VS AMD
« Reply #5 on: June 19, 2008, 03:04:10 PM »
hahahhaha prava tema.....jos nikad nije otvorena ovakva tema a da se sloze oko jedne firme....Ja Intel ne bih kupio ni kad bi duplo jeftiniji bio od AMD-a....Ima sam i jedne i druge i radio na milion PC-a sa Intel/AMD celeron/sempron/pentium/athlon procesorima....AMD je AMD...i sad imam AMD Athlon X2...vrh radi, stabilan i clockuje se kako oces.... ::msn-wink::Eo ti nesto iz cjenovnika ovih sto rade s Altijem (oni jedini imaju OK izbor u CG....)HP 6820s CD T2310 1.46Ghz/ 17" WXGA+/ 1GB/ 160GB/ ATI X1350/ DVDRW LS/WLAN /BT/free dos/1Y     641,00MSI EX610X-007EU/TK55/15.4" WXGA/2GB/160GB/DVDRW/GLAN/WLAN/BT/Webcam/Poklon:torba, mis i tv tuner     687,00ACER Aspire 5520-6A1G16Mi AthlonTM64x2 Dual Core TK55 (1.8 GHz)/15.4"/1GB/160GB/DVD RW/WL/VHB/1Y     601,00Toshiba Satellite A210-199 Athlon X2 TK57 (1.9GHz)/15.4"/1GB/160GB/DVDRW/VistaHP/2Y     669,00Toshiba Satellite L40-18X DualCore T2370 (1.73GHz)/ 15.4"/1GB/200GB/ DVDRW/WL/VHP/1Y     607,00Zaboravi igre.....lap-top-ovi se ne prave za igre vec da sluze svrsi.... ::msn-wink::
« Last Edit: June 19, 2008, 03:06:10 PM by stefan123 »
\"sportsko auto (bio to golf ili merc)\" by tmanijak

Offline SFU

• View Profile
Intel VS AMD
« Reply #6 on: June 19, 2008, 03:13:03 PM »
da mi je po euro kolko sam rachunara promjenio i po 10 eura na svaki rachunar koji sad imam - usro bih se od para!(a na koliko sam tudjih rachunara radio.... hmmm moze po 1cent)priznajem subjektivan sam - ali savjetujem intel (core2duo, dualcore) sa shto boljim chipsetom i 2 gb ramai stefan je upravu laptop i igrice - LOSHE -  ko woofer na HU (a stefko - njegosheva a?)PS: uroshe ima li shta sa novijim intelovim chipsetom (ovi su 960/965)?kapetane kad da Vas ochekujemo u nk?!

Offline stefan123

• View Profile
Intel VS AMD
« Reply #7 on: June 19, 2008, 03:25:04 PM »
i stefan je upravu laptop i igrice - LOSHE -  ko woofer na HU (a stefko - njegosheva a?)
::beer3::  rofl

Offline Kapetan

• View Profile
Intel VS AMD
« Reply #8 on: June 19, 2008, 03:45:01 PM »
@SFU Da, ovi su 960 cipsetovi...e sad, od performance cipsetova koliko sam vidio na Intelovom sajtu novi ce moci da prikazuju HD TV na Visti i to Mobile Intel® PM965 Express Chipset i ta generacija. Imas ovdje sve o njima i ovo su cipsetovi namijenjeni notebook racunarimahttp://www.intel.com/products/laptop/chipsets/index.htm?iid=chipsets_body+nb_allP.S. U nk necu skoro jer sam u BG trenutno :) Sto se proc. tice AMD mozda u neku ruku moze da se klokuje ali mislim da Intelov proc. sa nekim cipsetom iz ovog ranga je ipak bolje rjesenje. Mozda nisam kompetentan dovoljno ali CINJENICA je da Intel ima najbolje cipsetove. A kao drugo, mislim da je besmisleno clock-ovati lap top tako da neka sam izabere sta mu se vise odgovaraA generalno za lap topove, Toshiba Hp i Dell su top-class prozivodjaci ovo ostalo je sve mid-range. Recimo FS ima probleme sa baterijama i drajvovima, sam kvalitet izrade i materijali je ocajan. Posle dva mjeseca krcka plastika pri zatvaranju/otvaranju, slova pocinju da klimaju itd. Asus recimo nije los ali oni trpaju jake komponente za nesto nize pare. Prije bih uzeo Toshibu sa malo slabijom konfiguracijom nego Asus sa 34254 GB rama i ne znam chime. Obavezno vodi racuna i o ovome sto sam ti rekao a tice se podrske za OS. Dakle, XP na zalost nece jos dugo zivjeti kod Hp-a...kod Toshibe hoce za sada.Cak i ove nove serije Toshibe koje dolaze sa Vistom mozes prebaciti na XP bez problema. Na oficijelnom sajtu postoji u sekciji download spisak svih drajvera za odredjeni model. Za neke serije Acer-a recimo Aspire 5315 i sl. nema teorije da ces naci drajvere koji rade na XP-u. Jednostavno nisu napravljeni i to je to.
i-Vtec only!

Offline bmw_fan

• View Profile
Intel VS AMD
« Reply #9 on: June 19, 2008, 05:29:58 PM »
intel! dual core ili core 2 duo  punk, uvijek sam bio uz intel itako cce  bit...prije 2  god mi je prof  iz  informatike priznao da je  intel  jaci od amd-a i skinuo mi kapu...a inace sa tipom sam se pune 3 godine  ::argue:: raspravlja ne  ovu  temu...tako da ono, moje misljenje imas i vazda cu ti rec intel (samo ako nije celeron u pitanju)

Offline stefan123

• View Profile
Intel VS AMD
« Reply #10 on: June 19, 2008, 07:00:34 PM »
Intel je jaci bio prije pff...kad se AMD borio cak s toplotom.....onda je AMD totalno preuzeo vodjstvo i to drasticno....u zadnje vrijeme (s dolaskom dvo-jezgarnih procesora) poprilicno su se izjednacili....svelo se na pitanje "ukusa"...i jedan i drugi su ODLICNI i za "obicne" korisnike je sve jedno sta ce uzeti !E sad....kolko je to uopste bitno koji proc uzeti kad se kupuje takeMS, transcend i ostala budjava memorija, kinesko napajanje, najjeftinije maticne itd itd itd itd....Ja sam za mojih 2GB OCZ-a mogao da uzmem 6GB takeMS-a....ali jbg....znam sta imam i da nikad zbog nje sistem nece biti nestabilan...umjesto CM napajanja mogao sam uzeti masu jaci proc...i tako.....

Offline bmw_fan

• View Profile
Intel VS AMD
« Reply #11 on: June 19, 2008, 08:31:22 PM »
po meni je jaci i sad  ::msn-wink::ne znam dje mi je jedan klip ne mogu ga nac...al kad nadjem vidjet ces...radi se o izdrziljivosti (u veoma  extremnim uslovima) obije marke procesora, jedan od mnogih klipova je ukazivao na drasticnu razliku ove dvije marke i igrali su se doom 3 bez kulera, amd je pregorio poslije 15 sec a intel tek poceo nesto  malo da dimi poslije 1.30min...nemam zivaca da se prepirem na ovu temu, dosta mi je bilo 3 godine  ::argue:: al ako nadjem link postavit  cu ga

Offline stefan123

• View Profile
Intel VS AMD
« Reply #12 on: June 19, 2008, 08:56:00 PM »
Al luka....to su GLUPOSTI !! Jel ti radis to svaki dan ? gledas koji ce prije da izgori ??...mislim smijesno....a inace je 98% testova (poznatijih koje gledas/gledamo) debelo potplaceno tako da su strasno "objektivni"...No necemo sad oko toga......Tema je pogresno nazvana.....Covjek kupuje Lap Top a tu cek tek strasno da primjeti razliku, pogotovo na lt od 600-700€.... ::msn-wink::

Offline No_LiMiT

• View Profile
Intel VS AMD
« Reply #13 on: June 20, 2008, 02:01:47 PM »
Samo Intel. :)

sparco

• Guest
Intel VS AMD
« Reply #14 on: June 20, 2008, 02:04:05 PM »
ako je biznis u pitanju , matematika racuni i stogod sl, samo intel, ako ces graficku igrice i sl amd i nema sikiriki

Offline bmw_fan

• View Profile
Intel VS AMD
« Reply #15 on: June 20, 2008, 03:51:25 PM »
eh da imas jos malo para pa da uzmes MacBook (eventualno MacBook pro) i miran si vjeruj mi..lako je naucit baratat sa njim, ne mogu ti virusi u u njega, senzora mali milijon ima (u slucaju pada, on sam reaguje nebi li umanjio stetu), ne znam meni je vrh a i mozes  igrice na njega  punkal....zelje su jedno a mogucnosti drugo...

Offline BLUE_STILL

• View Profile
Intel VS AMD
« Reply #16 on: June 20, 2008, 04:46:13 PM »
Po meni zavisi od potrebe, da bi igrao neke jace igrice na laptopu :) treba ti i jaca konfiguracija (vise para) i onda uzmes AMD, za sve ostalo po meni je bolji Intel i to core2duo i to HP. Ja imam F&S dual core ali nisam zadovoljan brzinom a za te pare mozes uzet core2duo i samo mu dodaj sto vise mozes memorije i sto god ostalo uzmes od komponenti bices zadovoljan. I samo polako ne zalijeci se no trazi najbolju konfiguraciju za te pare i naci ces je.
« Last Edit: June 20, 2008, 04:47:56 PM by BLUE_STILL »
BLUE_STILL
MONTENEGRO

Offline 2fast4you

• Global Moderator
    • View Profile
Intel VS AMD
« Reply #17 on: June 21, 2008, 03:23:36 PM »
Znaci sve jedno je intel ili AMD koliko sam shvatio iz ove price.Meni konkretno treba racunar koji ce sestra da nosi na studije, dakle ne vjerujem da ce ona igrat neke igrice koje zahtijevaju 2GB rama, i da ce ona na njega raditi nista teze od: konekcije na internet, kucanja u Word-u i Excel-u, slusanja muzike, rezanja diskova. Dakle meni treba komp konkretno za ove stvari pa mi treba misljenje sta da uzmem racunajuci cijena/kvalitet ali vise kvalitet?I evo kad covjek povuce pitanje operativnog sistema podrzavaju li HP racunari windows XP i slicno dajte uputite me tu sam totalni laik?I pitanje HP/ASUS/TOSHIBA niko ne odgovara ima li to kakvog uticaja na kvalitet i slicno?

Offline Rakso GSi

• View Profile
Intel VS AMD
« Reply #18 on: June 21, 2008, 04:59:09 PM »
XP moze na sve osim na toshibu (nema drajvera)na ram nemoj stedjeti jer giga vise puno znaci a giga rama za notebook je 18eura
get in sit down shut up hold on

Offline tuningmaniak

• View Profile
Intel VS AMD
« Reply #19 on: June 21, 2008, 05:06:03 PM »
...a makni mi Intel komponente..to je sranje nevalja pisljivog boba, ja to imam u komp i desavalo mi se da mi se pobrise citava memorija iz kompa, znaci sve skoro mi je od intela graficka i trta vrta, jedino sto valja dvd rom mi je Pioneer i radi extra..........jes da je procesor 3.0, i memorije koliko oces sve je to fino na "oko" ali nista...
TDI nije trkacki motor, al umije bit djavolje brz!