Author Topic: Tjuniranje TDI motora??????  (Read 670 times)

Offline tuningmaniak

• View Profile
Tjuniranje TDI motora??????
« on: April 05, 2008, 07:39:28 PM »
Vec duze vrijeme (od kad vozim TDI) mi se kroz glavu stalno provlaci ideja od tjuniranju TDI motora! Svi znamo da su naftasi napravili BUM na trzistu sa svojim preformansama i potrosnjom! U Evropi se uveliko TDI tjuniraju i koriste na street race a i ja sam za Dizelacama lud pa stalno razmisljam kako da ovu moju masinu ucinim brzom no sto jeste (a nije ni malo spora vjerujte mi)! Znam da ljudi na VW TDI motore mijenjaju turbine sa jacih modela, chipiraju, rade izduve i usise. I to ide extra al nigdje ne mogu nac firme koje se tim bave i koje ugradjuju te djelove. Stavljaju se i veci intercoleri i mijenjaju brizgaljke al opet nemogu nista o tome nac na internet. Najvise bi me zanimalo kolko to u stvari utice na zivotnost motora. Ako iko zna dje bi moga nac vise informacija o tome na internetu. Nasa sam par informacija o jednoj firmi u Ceskoj koja ima razne intercolere za TDI al su cijene u krv skupe! Planira sam nesto od toga radit na mog skodilaka, tipa chip na 115ks/270Nm = 300Eur, Kit usis  sa pecurkom Green (+2-3ks) = 50Eur; izduv: zadnji lonac sa izduvnom granom (+6-7ks) = cca 200Eur i intercoler od nekog dostavnog vozila vece kubikaze (cca +10/15ks) = ??? . Zanima me vase misljenje o tome! Najgore sto sve ovo povlaci i zamjenu kvacila i polusovina, kocnica koje su vec u planu i sl. pa se troskovi peeeeenjuuuuu iha ha!Ima li kakvog efekta kod TDI motora polirat kanale u glavu i te ostale sitnice sto se rade kod benzinaca?
TDI nije trkacki motor, al umije bit djavolje brz!

Offline brzi_pas

• View Profile
« Reply #1 on: April 05, 2008, 08:29:04 PM »
CHIP, imash turbo mashinu, i chip je pravo i jedino reshenje koje ce ti donijet osjetnu razliku....Usis i izduv po mjeri i meraku, i donijece ti lakshi odziv na gas, i mozda par konjica, ali sigurno ne toliko, sve u svemu sa relativno "malim" novcem (cc500e) mozesh podic snagu za nekih respektabilnih 30-35konjica.... o poliranju i sirenju i brizgaljkama razmishljaj tek posle, jer sve dalje poblaci mnooogo vishe novca.... i strucnije majtore kojih odje nazalost nema, a i ako ima nece da rade te stvari  ;)Sve od navedenog moze da se uradi odje, za chipovanje imam neka poznanstva (ali ono pravo mapiranje i sa garancijom, a ne ovo e'o ti chip i imash 100ks) za usis isto se moze odradit a i izduv normalno, za izduv je dovoljno da skinesh katalizator (daje rezultate na turbo mashine) i stavish protocni lonac.... sve izvodljivo u auspuh servos Popovic na zlatici  ;)
Nobody move, nobody get hurt!

Offline tuningmaniak

• View Profile
« Reply #2 on: April 06, 2008, 07:26:50 PM »
Evo sam nasao jedan sajt koji se bavi iskljucivo VW-ovim TDI motorima i iskopah nesto o ovom tjuniranju. Ova verzija kao moja tj. 66kw/90ks/210Nm se pojacava i do 165kw/220ks/480Nm sto naravno kosta (oko 3000Eur.) a mijenja se komplet sve: turbina, intercoler, brizgaljke, chip, ama bas sve sto mozes zamislit. Al me ta solucija mnogo ne zanima jer nemam 3000Eura. Nasa sam prikladniju verziju koja se sastoji od chipa (reprogramiranja ECU) i zamjene brizgaljki i koja kosta oko 500Eura a rezultat je 100kw/136ks/285Nm, naravno uz garanciju i mjerenje na kocnici prije i posle tjuniranja. Ima i jos drugih verzija al je to uglavnom preskupo a i neznam kako bi se to odrazilo na motor koji nije najnoviji (ipak je pregazio 155.000km).Sa katalizatorom necu ni u snu experimentisat, jer Octavia ima 2 katalizatora, sve je to povezano sa lambda sondom i elektronikom motora tako da ne bih da nesto sjebem. Lonac ce svakako ic mada jos nigdje nisam cuo TDI sa sportskim izduvom. Ljudi imaju podijeljena misljenja, jedni kazu bljak a drugi da je extra mocno. Meni se vec na serijski izduv cuje kako fucka turbina mogu mislit sto bi cionio sa sportskim. Ako znas kakav klip dje to mogu cut posalji mi adresu dje to mogu vidjet.A kod koga se radi taj chip? Kolika je garancija? Na to sam i mislio parvo mapiranje a ne one razne kutijice tipa PBOx i sl. za 20Eura sto daje 100ks kako ti kazes!

Offline brzi_pas

• View Profile
« Reply #3 on: April 06, 2008, 08:06:59 PM »
Mapiranje rase momci iz Srbije, i izuzetno su potkovani znanjem, znaci prvo ocitavanje tvog motora i onda sve to prilagodjavanje sa brendiranim chipom (mapom), garanciju daju ja mislim godinu dana, na chip i na sklopove oje imaju veze sa tim, ali nemogu na cijeli motor, jer odakle oni znaju sto cesh ti radit sa njim....Kat mozesh da skinesh, uglavnom svi dizeli imaju dva komada, lambda-sonda je nalazi u prvom ili iza prvog, tako da drugi nemoze da osteti nishta, naravno morash provjerit (a nije teshko) jer moze bit i da je LS na drugom ili iza drugog kata (teska ali...) tako da ga onda nesmijesh dirat.Za Izdug (ili lonac) sam mislio protocni, ali ne zbog zvuka, nego zbog laksheg "disanja" motora.... brizgaljke mozesh odradit, stavit od neke jace verzije , da je bog verzija ima milion na tu mashinu...

Offline tuningmaniak

• View Profile
« Reply #4 on: April 06, 2008, 08:23:23 PM »
Sto jes' jes' ima TDI motora ka golfova dvojki!!!! Sto i nije tako lose! Tesko da cu dobit bolje disanje motora samo zadnjim izduvnim loncem a izduvna grana i cijeli izduvni sistem ako ostanu serijski al eto vrijedi probat pa makar i zbog tog zvuka. Brizgaljke dolaze u paketu sa ovim chipom sto sam mislio radit mada na ovaj 66kw motor pasuju samo one brizgaljke od 81kw/110ks a od ovih drugih verzija ne. Za katalizator si u pravu al ipak necu radit oko toga jer je ovo prvenstveno porodicno auto i dosta vremena provede na otvorenom putu sto znaci da bi na putu do mora pocela glava da mi bubnji!!!Cuo sam da u Serbiji ljudi dobro rade chip al bi ja ipak kod neke od provjerenih firmi u inostranstvu to radio!

Offline vuki

• View Profile
« Reply #5 on: April 06, 2008, 08:26:23 PM »
umjesto kata stavi full protocan lonac i neces imat problema sa brujenjem. barem je tako na benzinca  really!

Offline brzi_pas

• View Profile
« Reply #6 on: April 06, 2008, 08:28:42 PM »
Sto se tice kata, stavi se mali lonac, tako da auto nije bucnije nishta  ;)A sto se tice ECUa, vjeruj mi da su ljudi radili projekte da se ure**s, i da su odradili par polova koje se ni u inostranstvu (blizem) nisu mogli odradit.... Mada naravno ako mozes (imash mogucnosti) otic u inostranstvo i odradit to (za dosta vece pare) zasto da ne....

Offline aCid_cOokiE

• View Profile
« Reply #7 on: April 07, 2008, 01:00:46 AM »
nemoj se zhalit kad ti pocne plavi dim na izduv...i kad pocne da pishti nestoi kad pukne crijevo od interkulera happy@mijagi, opet te moram ispravit..to sto ti momci rade je obicno cipovanje...samo ucitaju mapu novu.Ta mapa nece biti prilagodjena autu ako npr makne kat ili stavi usis.To je univerzalna mapa.Mapiranje (tj live mapping) se radi na dyno-u, koji oni nemaju..nego vjerovatno nose sa sobom lap-tom i one prikljucke za portove razlicitih auta i samo ucitavaju.Mogu te postojece mape koje imaju (koje su POZAJMILI) da mijenjaju, da mijenjaju tacku pretpaljenja, vishe goriva, veci pritisak turbine  itd itd ali se PRAVO (najbolje mapiranje) radi na dyno.ALI...posto je ovo Crna Gora, i da ne bi ishao do dasteka, ovo mu je sasvim solidna opcija, ako ne i najbolja.Ali cipovanje dizelasha ... no no.Motor gura 90 ks a ti oces da ga dignes na skoro 140.Ne moze to da izdrzi..Tj moze, ali ne DUGO
« Last Edit: April 07, 2008, 01:07:24 AM by aCid_cOokiE »
slam.poke.drop.tuck.dope

Offline brzi_pas

• View Profile
« Reply #8 on: April 07, 2008, 02:51:45 AM »
Pa ja kazem , najbolja opcija kod nas (CG)Bolja opcija je da on ode gore, ima dyno sa kocnicom i tamo to odrade.... i da to je mapiranje, prepravljanje i popunjavanje eventualnih greshaka na postojecem motoru sa vec odradjenim modifikacijama (usis, izduv, kat...) znaci sve se prilagodjava  ;)

Offline aCid_cOokiE

• View Profile
« Reply #9 on: April 07, 2008, 12:53:57 PM »
jesi provalio kako smo ja i ti pametni u ove RANE sate hahahah
slam.poke.drop.tuck.dope

Offline NSX

• View Profile
« Reply #10 on: April 07, 2008, 01:05:24 PM »
Tjuniranje naftasa, zasto?

Offline tuningmaniak

• View Profile
« Reply #11 on: April 07, 2008, 01:08:02 PM »
Nema no ste to omunjili svaka vam cast .Najvjerovatnije ce bit radjen gore (misli se na Cesku)podic ce se na 115ks sto naravno ne skodi motoru.Skup ali sto da se radi 200-300eura to ispada.Ali ima da plane.

Offline aCid_cOokiE

• View Profile
« Reply #12 on: April 07, 2008, 01:21:25 PM »
ne ocekuj CHUDO.Ali svakako ce bit osjetno brzi.Posebno ces to primijetiti pri preticanju, kako bolje povuche i zakuca.I to nije do KS nego do NM.Ali opet nikad ne bih radio tako drasticna povecanja snage a da ne ulozim malo u kocnice i "ovijes" sto bi rekli braca hrvati.Ipak treba zaustavit to auto, a o tome slabo ko razmislja.Fabrika je napravila kocnice i gume uzimajuci u obzir snagu motora od 90 ks.Mada dobro, sad vidim da ces "samo" na 115 ks, pa bi trebalo da bude ok.I nije skupo.. 300 eura ako je, to ti je 12 eura po KS ako sam dobro izracunao :)
slam.poke.drop.tuck.dope

Offline tuningmaniak

• View Profile
« Reply #13 on: April 07, 2008, 01:31:57 PM »
Upravu si imam ja to sve na umu nisam seljk da gubim glavu po putevima ::drive2::.Samo polako bice kocnice 100% od sporcke verzije RS a za ogibljenje nisam siguran jer nasi putevi to ne dozvoljavaju!

Offline devil_may_cry

• View Profile
« Reply #14 on: April 12, 2008, 09:28:09 AM »
kolko bi ispalo za 4-ku td(i) od 115 konja,na jedno 130,140 da se digne?
\"If you want piece of shit buy a fuckin Honda\".

Offline tuningmaniak

• View Profile
« Reply #15 on: April 12, 2008, 01:36:51 PM »
Pa krece se nedje do 400eura max preko nemoze bit ::msn-wink::

Offline vuki

• View Profile
« Reply #16 on: April 12, 2008, 01:41:39 PM »
i sta spada u tih 400 eura?

Offline tuningmaniak

• View Profile
« Reply #17 on: April 12, 2008, 01:56:44 PM »
Tacna cijena 399,nekoliko, ali ja sam je zaokruzio na 400e.Sto nije preskupo jes da mozes felge uzet za te pare ali felge ti nece pomoc da te izvucu pri preticanju ::msn-wink::U to spada samo sto se tice chipa mislim elektronike.(nikaki inter cooleri i slicno...)
« Last Edit: April 12, 2008, 02:09:15 PM by tuningmaniak »

Offline brzi_pas

• View Profile
« Reply #18 on: April 12, 2008, 03:35:43 PM »
Upravo tako, ali moze i ispod 400 pofino  ::msn-wink::

Offline tuningmaniak

• View Profile
« Reply #19 on: April 12, 2008, 08:40:25 PM »
A moze jeftinije to sigurno ali zavisi kako i ko ti radi, ovo sto sam nasa za 400 eura je majka to je sigurno.Pazi ovo:veli meni drug donijece mi drug(neznam odakle rece ) cip za 20 eura odma cu to da stavim veli,samo sam ga pogleda i odma je svatio da ga je blam uvatio rofl rofl rofl rofl rofl