Author Topic: Saniranje ostecenja (ogrebotina)  (Read 720 times)

motorsport

• Guest
Saniranje ostecenja (ogrebotina)
« on: January 30, 2008, 12:25:29 AM »
Saniranje oÅ¡tecenja       Kada vidite ogrebotinu na VaÅ¡em vozilu, ne treba gubiti vrijeme, potrudite se da  je odmah sanirate.1.Od materijala Vam treba:1. Å mirgla2. Boja VaÅ¡eg automobila, ucvrÅ¡civac i lak ukoliko se radi o metalik boji.3. Nitro osnovna boja, u slucaju da je boja oÅ¡tecena do metala.4. Cetkica za farbanje5. kompresor i piÅ¡tolj za farbanje 2. CiÅ¡cenje i odmaÅ¡civanjeU slucaju da je ogrebotina samo povrÅ¡inska, probajte prvo da je odstranite maÅ¡inskim procesom poliranja auta.Ukoliko je ostecenje dublje saniranje možete uraditi na sledeci nacin.Najprije dobro operite mjesto sa nekim sredstvom za ciÅ¡cenje koje koristite u domacinstvu.Nakon toga uzmite vodenu Å¡mirglu granulacije od 400 do 600 i polako trljajte mesto ogrebotine, dok ne dobijete ravnu povrÅ¡inu. Ako želite da budete pažljiviji, preporuka je da koristite vodenu Å¡mirglu vece granulacije do 1000.3. FarbanjeUkoliko ste doÅ¡li do metala prilikom Å¡mirglanja, morate prvo nanijeti osnovnu boju na metal, a zatim se nanosi boja, iste nijanse koje je i VaÅ¡e vozilo, kako se popravke ne bi vidjele. Boju VaÅ¡eg automobila možete procitati na nekoj od fabrickih naljepnica na VaÅ¡em vozilu. Ukoliko je ogrebotina mala i tanka, boju možete nanijeti finom cetkicom, koju ste koristili u Å¡koli. Za vece povrÅ¡ine morate koristiti piÅ¡tolj za farbanje. Kada se boja osuÅ¡i, potrebno je sa vodenom Å¡mirglom, ja koristim 2000, ofarbano mjesto preÅ¡mirglati. Mjesto se Å¡mirgla dok pod prstima osjecate "prelaz". kada je povrÅ¡ina idealno ravna možete pristupiti daljem postupku.4. LakiranjeUkoliko je auto akrilne boje, potrebno je ispolirati mjesto na kojem ste vrÅ¡ili radove. Preporucuje se poliranje maÅ¡inom za poliranje.Ukoliko je auto metalik boje potrebno je lakirati mjesto koje ste farbali. Ne zaboravite da lak pomjeÅ¡ate sa ucvrÅ¡civacem. Za rameru je najbolje da pitate tamo gdje kupujete lak.Prije samog lakiranja potrebno je da izvrÅ¡ite pripremu za lakiranje. PoÅ¡to se novi lak ne smije nanositi direktno na stari lak, jer ce popravke biti uocjive, potrebno je stari lak izmatirati. To ce te uraditi tako Å¡to ce te vodenom Å¡mirglom velike granulacije (ja koristim 2000), lagano Å¡mirglati povrÅ¡inu starog laka. Kada je cjeli proces zavrÅ¡en, možete preci na proces lakiranja.Ovo bi u kratkim crtama bio proces saniranja manjih oÅ¡tecenja na VaÅ¡em vozilu.
« Last Edit: January 30, 2008, 12:30:03 AM by motorsport »

Offline vuki

• View Profile
« Reply #1 on: February 18, 2008, 01:23:22 PM »
sinoc mi je pala grana na auto, al ne samo sto je lak izgrebala nego i stop svijetla  ::bash::moracu hitno da se vatam ovoga. neko je bacio kletvu na honde  crying

Offline Filip

• View Profile
« Reply #2 on: February 18, 2008, 01:28:04 PM »
Taman ti je sad dao detaljno objasnjenje kako i sto da radis. p.s. zao mi je hondicu :)