Author Topic: Fiat, Renault, VW, Opel, Mazda, Å koda - svi za narod  (Read 309 times)

Offline Wulfy

• Samo ÄŒlan
    • View Profile
Fiat, Renault, VW, Opel, Mazda, Å koda - svi za narod
« on: December 28, 2009, 08:48:53 PM »
Zasto ove marke? Zato sto one vaze za ,,narodne marke'', i upravo one su uvjek nudile neki model u nizoj-srednjoj klasi (koja se nije uvjek tako zvala). Porodicno vozilo koje ima mjesta tek dovoljno, pa samim tim nije ni preveliko da moze da se krece i u urbanim sredinama. Tehnologija je uvjek na onom nivo da i srednjovecni ljudi mogu lako da je prihvate. Dakle, sirok spektar kupaca, od mladih ljudi koji tek formiraju porodice do onih koji odlaze u penziju, a zele sebe ,,pocastit'' jos jednim novim automobilom. U medjuvremenu ova klsa se neformalno zove i ,,golf klasa'' sto govori o popularnosti jednog vozila ove klase. Takodje, kroz ovaj pogled moze da se uoci da je ovo tipicna evropska klasa, no ubacio sam i jednog ,,japanca'' koji se vremenom etablirao i postao ozbiljni igrac u toj klasi. Moze se vidjeti i trasformacija jedne socijalisticke fabrike u tipicno kapitalististicku.Pa kako se razvijala ova klasa?Poslije drugog svjetskog rata auto industrija se polako budi, prvi to cini Renault. Pocetak pedesetih (1953 godina) u ovoj klasi obiljezili su:Fiat 1100 ; Renault 4CV ; Volkswagen Buba Kraj decenije (1959 godina) auto industrija se opaoravlja, mada jos uvjek preovladavaju mali automobili koji su pristupacniji ova klasa se siriFiat 1100 ; Renault Dauphine ; Volkswagen Buba Ford Anglia ; Škoda Octavia Do sedine šezdesetih svi vec imaju predstavnika u ovoj klasi, i Zapadna i Istocna Evropa, kao i predstavnik sa istoka. U pitanju je 1964 godinaFiat 1100 ; Renault 8 (na nekim tržištima 10) ; Volkswagen Buba Opel Kadett ; Mazda 800 ; Škoda 1000 MB Renault razvijajuci svoj model po zeljama kupaca zapravo polako definise klasu. One parametre koje su postavili sa sledecim modelom vaze i danas, tako da se Renault smatra tvorcem ove klase kakvu danas poznajemo (niza srednja klasa). Kraj šezdesetih je i ulazimo u sedamdesete, Fiat poslije dvije godine (1969 god.) slijedi smjernice Renaulta, ali ubaciju i nesto sto je bilo nezamislivo do tada u toj klasi: sport. Ostatak i dalje zadržava zadnji pogon (neki zadrzavaju i motor pozadi. Dakle 1969 godine niža srednja klasa ovako izgleda:Fiat 128 : Renault 6 ; Volkswagen Buba Opel Kadett ; Mazda 1200 ; Škoda 100 Volkswagen je ao što vidimo, naspram konkurencije, imao zastareli model. Ni u ostalim klasama situacija nije bila ništa bolja. Volkswagen se nalazi pred bankrotom, moralo je nešto hitno da se ucini, da se se razvije novi model. Iako se radio na usavrsavanju tehnologije koju vec dobro poznaju (motor pozadi, pogon pozadi) na srecu odustalo se od toga i krenulo se kopiranjem koncepta koji je postavio Renault 6 (motor naprjed, pogon naprjed, dvovolumenska samonoseca karoserija, oborivi zadnji sicevi i varijabilnost uredjenja unutrasnjeg prostora, velika ponuda prostora u unutrasnjosti s' obzirom na dimenzije ...). Za dizajn novog modela angazovani su Italijani jer greske sa novim modelom od koga je zavisila citava fabrika jednostavno nije smjelo biti. I kada se pojavio, a u pitanju je bila 1974 godina novi Volkswagenov model trebao se suociti saFiat 128 ; Renault 6 ; Volkswagen Golf Opel Kadett : Mazda 323 ; Škoda 100
« Last Edit: December 29, 2009, 12:43:53 PM by Wulfy »

Offline eto tako

• Administrator
    • View Profile
« Reply #1 on: December 28, 2009, 08:52:35 PM »
Znam , nastavices ...

Majka mi je rekla da moze ...

Offline Wulfy

• Samo ÄŒlan
    • View Profile
« Reply #2 on: December 28, 2009, 08:58:03 PM »
Sledecu godinu za poredjenje uzimam godinu kada sam se ja rodio  :tease: Dakle u pitanju je 1977 godina Fiat 128 ; Renault 14 ; Volkswagen Golf Opel Kadett : Mazda 323 ; Å koda 100 Pocetak je nove decenije (tacnije 1981 godina) a predstavnici sada vec najpopularnije klase izgledaju ovakoFiat Ritmo ; Renault 11 ; Volkswagen Golf Opel Kadett ; Mazda 323 ; Å koda 100 U pitanju je 1986 godina, definitivno svi uzumiju koncept koji je predstavio Renault 6, osim predstavnika iz Istocne Evrope koji radi na daljnem usavrsavanju postojeceg konceptaFiat Ritmo ; Renault 11 ; Volkswagen Golf Opel Kadett ; Mazda 323 ; Å koda 130 Berlinski zid se ruÅ¡i (1989 godina je u pitanju), time polako i nestaje istocnoevropska automobilska scena, no Å koda jos jednom modernizuje svoj model koji sada nosi naziv 135 (nemam sliku, pa sam stavio 130) i onda jedno vrjeme prekidaju sa proizvodnjom u ovoj klasi dok novi vlasnik nije to promjenio. Ostatak zapadnog svjeta unapredjuje svoje modele i evo kako to izgleda na samom kraju osamdesetih godinaFiat Tipo ; Renault 19 ; Volksvagen Golf Opel Kadett ; Mazda 323 ; Å koda 135 (slika je 130)
« Last Edit: December 29, 2009, 11:51:25 AM by Wulfy »

Offline eto tako

• Administrator
    • View Profile
« Reply #3 on: December 28, 2009, 09:21:15 PM »
Vise bih volio da imam r8 nego novi Megan ...

Offline Domo_TS

• View Profile
« Reply #4 on: December 28, 2009, 09:37:41 PM »
fantastichno....ali zar nije i opel se mogao ubachit? mislim nisam ja neki opel fan nego kazem to jer je on uvjer imao konkurente u toj klasi... recimo opel kadett je 1980 bio drugo najbolje auto godine... 5 godina kasnije bio je prvo... imao je on josh dosta nagrada ali po razlichitim klasama recimo za ovu godinu je insignija car of the year... a sad 2010te opel astra je trece najbolje auto, a pripada ovo klasi.

Offline Wulfy

• Samo ÄŒlan
    • View Profile
« Reply #5 on: December 28, 2009, 09:49:03 PM »
Inflacija kod nas, sankcije, rat ... ali, ipak smo culi da se pojavio naslijednik našeg omiljenog automobila. Te 1993 godine niza srednja klasa izgleda ovakoFiat Tipo ; Renault 19 ; Volkswagen Golf Opel Astra ; Mazda 323 ; Škode nema te godine Tri godine kasnije karte su se opet izmješale, pa 1996 godine ovako izgleda niza srednja klasaFiat Brava ; Renault Megane ; Volkswagen Golf Opel Astra ; Mazda 323 ; Škoda Octavia Završavaju se devedesete, završava se decenija, završava se vijek, zavrsava se milenijum ... Te 1999 godine niza srednja klasa izgleda ovakoFiat Brava ; Renault Megane ; Volkswagen Golf Opel Astra ; Mazda 323 ; Škoda Octavia
« Last Edit: December 29, 2009, 12:19:30 PM by Wulfy »

Offline Kimi

• View Profile
« Reply #6 on: December 28, 2009, 10:24:31 PM »
Odlicno, samo sto nikad nisam razmisljao koliko ovaj Reno umije ruzan da bude  jao
Nema prostora ovdje kapi!

Offline Wulfy

• Samo ÄŒlan
    • View Profile
« Reply #7 on: December 29, 2009, 10:35:08 AM »
Udjosmo u novi milenijum, stvari su se malo pretumbale. Opet je predstavljen novi model Volkswagena, u pitanju je 2003 godinaFiat Stilo ; Renault Megane ; Volkswagen Golf Opel Astra ; Mazda 3 ; Škoda Octavia Sada je vec uobicajno da model zbog napredovanja konkurencije zastari poslije tri godine. Tako da vec 2006 godine gledamo nova lica u nižoj srednjoj klasiFiat Stilo ; Renault Megane ; Volkswagen Golf Opel Astra ; Mazda 3 ; Škoda Octavia Prošla je i ova 2009 godina, a modeli u nizoj srednjoj klasi na zalasku ove godine izgledaju ovakoFiat Bravo ; Renault Megane ; Volkswagen Golf Opel Astra ; Mazda 3 ; Škoda Octavia
« Last Edit: December 29, 2009, 05:24:38 PM by Wulfy »

Offline eto tako

• Administrator
    • View Profile
« Reply #8 on: December 29, 2009, 11:40:17 AM »
Nemoj dalje , zabolje me stomak ...

Offline Wulfy

• Samo ÄŒlan
    • View Profile
« Reply #9 on: December 29, 2009, 12:35:55 PM »
fantastichno....ali zar nije i opel se mogao ubachit? mislim nisam ja neki opel fan nego kazem to jer je on uvjer imao konkurente u toj klasi... recimo opel kadett je 1980 bio drugo najbolje auto godine... 5 godina kasnije bio je prvo... imao je on josh dosta nagrada ali po razlichitim klasama recimo za ovu godinu je insignija car of the year... a sad 2010te opel astra je trece najbolje auto, a pripada ovo klasi.
Evo, preuredio  ::msn-wink::

Offline TROPHY

• View Profile
« Reply #10 on: December 29, 2009, 12:39:17 PM »
Wulfy, svaka chast!  ::msn-wink:: ::beer3::@Kimi  ::bleh:: :tease:

Offline tuningmaniak

• View Profile
« Reply #11 on: December 29, 2009, 01:38:40 PM »
Wulfy nema smisla te falit jer svi znaju da si odradio extra posao. Ja bih ako dozvolis samo malcice dodao par sitnica koje su ti promakle: 1981god skoda je imala model 120 koji je predstavljen 1976god i izgleda ovako:  http://www.ac24.ee/data/pics/413x310/60/2457460.jpg  a takodje posto vidim da si pratio redizajn modela onda za 2009 god Octavia izgleda ovako: http://www.yosax.com/car_images/skoda-octavia-facelift.jpgInache ostalo kolko se meni cini bez greske (jedino ne znam za ovu mazdu 3 jel ima redizajn za 2009 il ne)!
TDI nije trkacki motor, al umije bit djavolje brz!

Offline TROPHY

• View Profile
« Reply #12 on: December 29, 2009, 01:48:20 PM »
Potpuno nova Mazda 3...  ::msn-wink::http://www.netcarshow.com/mazda/2010-3/800x600/wallpaper_01.htm