Evo malo se nakupilo vijesti iz svijeta F1Alonso razo?aran rezultatom, ponovo o Ferariju Fernando Alonso je razo?aravaju?i vikend u Turskoj završio 10. mestom na trci. Posle tek 8. mesta u kvalfikacijama uprkos tome što je njegov automobil bio najlakši, bilo je jasno da njegov R29 nije konkurentan što se u trci ispostavilo ta?nim. Alonso je u izjavama za španski Diario As govorio o ju?erašnjoj trci, a za italijanski TV Skaj o Ferariju:"Ovo je isti automobil koji smo imali u Bahreinu, tako da bez zna?ajnih unapre?enja normalno je da smo na svakoj trci lošiji. Bilo kakve promene na automobilu su dobrodošle."Za Skaj je Alonso pri?ao o Ferariju, ?ime je još jednom dao na snazi glasinama da je ve? potpisao za italijanski tim."Kada postanemo profesionalni voza?i, svi želimo da vozimo jedan od ovih automobila. Zašto je to san za voza?e? Ne znam, ?udna stvar. Kada ste dete uvek se igrate sa crvenim automobilom.. To je boja, mašina, brend koji zna?i trkanje, koji zna?i Formula 1, koji zna?i konkurencija." Voza?i traže niže cene ulaznica Odziv publike je zna?ajno opao na trkama Formule 1, pogotovo na VN Turske prošlog vikenda. Trka u maju 2005. godine je izazvala kolaps u saobra?aju i višesatno ?ekanje u gužvi na lokalnim putevima. Prošlog vikenda Istanbul Park je bio ispunjen svega 28 % od svog maksimalnog kapaciteta, prodaja vikend karti je dramati?no opala. Sa sposobnoš?u da primi 130 000 ljudi, prodato je samo 36 000 vikend karti u 2009. godini, najmanje u petogodišnjoj F1 istoriji staze. To je nateralo organizatore da prekriju tribine sa crnim platnom kako se na TV prenosu ne bi video mali odziv gledalaca. Ovde nije bilo nikog. Bilo je dosta ljudi koji su pokušali da u?u, ali o?igledno nije bilo jeftino, trebali smo da ih pustimo da u?u besplatno na kraju trke, bilo bi lepo za šou pustiti ljude unutra. Siguran sam da postoji dosta ljudi koji bi došli na VN Turske, ali ne mogu to da priušte, zato što je to veoma skupo,“ izjavio je za Roiters Red Bulov voza? Mark Veber koji je završio trku na drugom mestu. VN Španije je tako?e imala, loš odziv ove godine, vikend karta za glavne tribine je koštala 533 € na kapiji. „Moramo u?initi da karte budu jeftinije. Preferiramo da vozimo na stazama gde su karte jeftinije a ima više ljudi, ukoliko bi snizili cene karti tribine bi bile pune,“ zaklju?io je Ferarijev voza? Felipe Masa. „Ako ?ovek iz prose?ne porodice treba da odlu?i da li da potroši 1 000 €, za sebe i dvoje dece, ili ostane ku?i pored TVa, naravno da ?e se odlu?i za ovo drugo. Mislim da kad do?ete ovde i vidite da je grad pun navija?a, a onda do?ete na stazu i vidite da tu nema nikog, znate da je preskupo,“ rekao je Mark Veber. FOTA "izbacila" KERS za 2010 Okrnjena FOTA je rešila da obustavi upotrebu KERS-a od slede?e sezone. Ure?aj koji voza?ima daje dodatnu snagu pritiskom na dugme, je kritikovan od po?etka sezone zbog svoje velike težine i velikih troškova. Sa serijom smanjenja budžeta raspravljanim sa timovima u Istanbul Parku, osam timova se složilo da pri?ekaju malo sa KERS-om. Mehanizam koji automobilu daje dodatnih 80 konjskih snaga na 6,6 sekundi po krugu, je došao u ovu situaciju zbog visokih troškova, i trenutno ga koriste samo Ferari i Meklaren, pošto su Reno i BMW odlu?ili da ga izbace. „Mi smo bili za KERS, ali ?emo i?i sa ve?inom,“ rekao je direktor BMW-ovog tima Mario Teisen. FOTA ipak ne može da promeni pravila FIA, pogotovo ne ovako okrnjena. Da bi to mogla, moraju da se slože svi u?esnici u šampionatu. „Mi i Meklaren smo jedini koji koriste ure?aj. Ako smo svi zajedno, bolje je da ni mi nemamo KERS“ rekao je Stefano Dominikali Ferarijev direktor tima. Dogovor FIA i okrnjene FOTA blizu? Izgleda da je napravljen zna?ajan korak u pronalaženju rešenja u vezi sva?e FIA i okrnjene FOTA. Da bi dogovor bio postignut, svi timovi orknjene FOTA verovatno ?e poslati bezuslovnu prijavu za šampionat 2010. godine. Dogovor još nije ovani?en, a prijave ovih osam ekipa mogu biti proglašene nevaže?im ukoliko dogovor ne bude postignut do petka. U petak ?e FIA objaviti listu u?esnika, a ve? se prijavilo dovoljno ekipa tako da sve ekipe okrnjene FOTA mogu da budu zamenjene.Predsednik Svetske automobilske federacije Maks Mozli, u utorak je poslao poruku timovima da se prijave za šampionat bez uslova. On je rekao da pravila ne mogu biti promenjena bez saglasnosti svih u?esnika, a da ?e u?esnici biti poznati u petak. Tako, da bi timovi okrnjene FOTA mogli da u?estvuju u menjanju pravila, moraju bezuslovno da se prijave.U utorak uve?e iz Pariza je došla vest o odgovoru okrnjene FOTA. Izgleda da se vode delikatni pregovori, a portparol FIA je rekao: "FIA je dobila pismo i razli?ite dodatke od FOTA, sadržaji koji nisu potpuno negativni, i mi trenutno ispitujemo detalje"