Devilu, evo nesto sto sam iskopa o C klasi:Motori na C klasi (govorim o modelu W203 tj.od 3/00 pa do nedje 2004/05), su tehnicki neunistivi, ali ih zeza elektronika,koja zna dobro da zajebaje, nepotrebno trosi akumulatore. Obazvezno treba pogledat zadnji diferencijal u kakvom je stanju, jer cesto pustaju ulje, al kolko sam cuo nebi trebalo da je to veci problem - u pitanju je samo dihtung. Posle elektronike (koja je najsklonija kvarovima kod najopremljenijih modela - cega ema nemore se ni pokvarit, zar ne?), drugi veliki problem predstavljaju sistemi za ubrizgavanje kod CDI motora, znaci pumpa Comon-Rail-a, brizgaljke, znaju crknut, i zbog toga su jedino Mercedesovi CDI motori na losem glasu, mada i kod nekih verzija znaju da stradaju turbine. E sad kad crkavaju na njemacko kvalitetno gorivo (milim na pumpe, brizgaljke) onda mos mislit sto se desava kod nas!! Zato ja svakog C dizela kojeg sam vidio kulja dim ka ljokomotiva. Al zato su menjac i trapovi potpuno bezgresni i pokazali se kao odlicni. Jos jedna "sitnica" kod C klase koja im nimalo ne ide na ruku je to sto imaju strasnih problema sa rdjom, koja je i vise nego cesta i to na djelovima karoserije koji se ne mogu vidjeti golim okom, znaci patos, nutrasnja strana bankina, blatobrana, i ostala skrivena mjesta koja lako nakupljaju vlagu i prljavstinu sa puta. Znaci u osnovi je dobar, tehnicki i mehanicki odlican, al ima sitnica koje sliku kvare i tu Ti moze pomoci jedino dobar majstor koji ce ga detaljno pregledati, tako da savjetujem da fino odabrani primjerak odvedes u LETOPIS, platis detaljnu provjeru (oko 50Evra ako ne ivise) i oni Ti fino kazu sta valja na datom modelu a sta ne. Jos nesto, ne ocekuj da ces nac MB koji je malo presao i ima redovno ispunjenu servisnu knjizicu. Jer kod njih nije ni malo mjerodavno stanje interiera, kvalitetni i skupi materijali se tesko izlizu i potrose da bi zna da je presao 400-500.00km. To je u stvari i kilometraza koju bi trebao da ocekujes kod svakog polovnog mercedesa kod nas. A ako su bijele ili boje slonove kosti, pa 1.000.000km ne bi trebao da te zacudi. Na Tvom mjestu bih gledao nesto u staru jeftinije i kasnije za servis isplativije jer po meni je dobar al ne toliko da vrijedi 10.000E, i poslednji pravi mercedes je W124, to zapamti i ne ocekuj da ce i jedan od ovih novih se pokazati kao 124-ka.O golfu se nam sto reci, sve se zna, extra pouzdano, kvalitetno, dobro i jako auto. Precjenjene su sto jes jes, al nije s razlogom. Ima ih za 8-9K, i to ne bas losih, sad u nedelju ih je bilo bar 5 komata koji bi vrijedjeli za pogledat. Mane: dosta presle, osjetiljiv Turbo (nepravilna voznja), stradaju selen blokovi i gumice balans stange (djelovi koji su smijesno jeftini) od nasih puteva, dosta primjeraka je udarano pa valja detaljno pregledat limariju, ma sto Ti znam, od svih auta preporucio bih Ti nju (u stvari preporucio bih Ti Octaviju al to je isto). Jos jedan nedostatak je sto ih ima dosta, tj.ima ih na svakom cosku, sto je meni licno prestalo da smeta ( a cisto sumnjam da ce smetati Tvojima). Zna da im se zacepi EGR ventil, koji zaprlja usisnu granu i auto onda slabije vuce tj.ne moze preko 3000 o/min, al to se lako rijesi ciscenjem usisne grane i turbine (provjereno). Drugih mana u stvari i nema. TDI motori su najbolja opcija za njih, znaci koji god da uzmes neces biti spor, najbolje su se pokazali 66kw/90ks (ka moja), svi ostali su isto dobri al ne toliko ko ovaj. Inace najosjetljiviji su "DI-crveno" zbog sistema pumpa prizgaljka koji je malo osjetiljiv na nasu "krstenu" naftu, al nista strasno, uostalom da su nesto losi ne bi ih bilo ovoliko po putevima. TDI GTI 110kw/150ks pogotovo u 4motion verziji Ti je vrlo rijedak, al se isplati ga uzet ako ga nadjes jer hm..... trile bi dobio dosta jakog konkurenta rofl. Inace nasao sam jednu prije 2 mjeseca i kostala je oko 9.500Evura, al je vrijedela svakog centa. Racunaj da ako nije 4motion ima probllema oko prenosa snage na put, a i poluosovine su sklonije odlazenju u vjecna lovista zbog BRUTALNOG obrtnog momenta.O Pugu 307 cu Ti napisat nesto malo kasnije jer sad zurim, idem da pregledam prednji trap Skodilaka kod majstora, bas zbog gore pomenutih selen-a u gumica koje su mi izgleda opet posle u p....m.....! Kod mene na skodilaka to je bio jedini vanserijski kvar u poslednjih 30.000km ne racunajuci ciscenje usisne grane i EGR ventila, pa eto neka Ti je to neki putokaz, kakve su 4-ke ::msn-wink::!
odustaje se od rovera,ne moze se majstor nac,djelovi moraju iz UK da se narucuju.
greshka.... imash u podgoricu Likos, predstavnishtvo za land rover i rover. imaju masu djelova a shto nemaju mogu da naruche i stize najkasnije za nedelju dana.
Ipak ne, jer iako ima djelova za Rovera oni su skupiiiii tako da preskoci kolko idje mozes. I da kad bi se u njih i dalje ugradjivali Hondini djelovi (ne samo motor, nego i ostali sklopovi) ka sto je slucaj sa roverom 400, onda da, al ovako kad se ne zna cije je sta u njih stavljeno ja ne biG!