Zanimljiva tema! Licno mislim da ceranje u blokadu steti svakom ama bas svakom motoru! Jer mozete li zamislit sto se desava sa djelovima motora kad motor radi u blokadi, pa ono lupa (skacu obrtaji gore-dole)! Svako upiranje kad je motor zagrijan sve do same blokade nebi trebalo da steti motoru (naravno ako se koristi pravo ulje) i svaki motor se najbolje ponasa u podruciju max.obrtnog momenta! Nego kod nas je faca onaj ko sa semafora rasteze prve tri brzine u blokadu, jer se to strasno fino cuje (ne kazem ja da se taj zvuk meni ne svidja, al odma mi proradi zdrav razum i zao mi je auta tog auta)! Nema nikakve svrhe takvog nacina voznje! Ja licno Octaviju ne vozim do blokade (proba sam par puta kad sam je tek uz'o), jer i nema svrhe - posle 4000 o/min gubi snagu! Jedino kod prve brzine nema onog naglog pada snage vec vuce auto sve do 4500 o/min! Skoda se najbolje osjeca na 3-3500 o/min a najvise je vozim oko 2000 o/min jer se tad cuje ono fino fuckanje turbine u koje sam do usiju zaljubljen ::wub::!I nema tu razlike u proizvodjacu sto se tice voznje u blokadu! Ima devile i mecki koje su svoje odsvirale zbog takve voznje, Ti ocigledno imas neki bolje sklopljen primjerak, sto ne znaci da su svi njihovi motori napravljeni da izdrze svakojake torture (ne kazem da su losi motori al nisu ni najbolji)! Izdrzala je 10 godina al zbog takvog nacina voznje ne mora znacit da ce izdrzat jos 5god! Sve to ima uticaja na vijek trajanja motora!I sto je najzalosnije ima dosta likova sto to radi sa lednim masinama ili prije kakve jace voznje ne puste da se motor zagrije na radnu temperaturu vec po gasu cim kresne! A jos je zalosnije kako se ophode prema autima sa turbinama, natezu ledne masine, ne ostave motor u leru da se turbina oladi i ostale "sitnice" a posle pi u p.... m.... ode mi turbina!Fino je vozit sportski, brzo, natezat auto, al nemojmo se ophodit prema njima ka zivotinje!