Author Topic: kolko upiranje steti??\'  (Read 613 times)

Offline aCid_cOokiE

• View Profile
kolko upiranje steti??\'
« Reply #20 on: May 29, 2008, 02:21:29 PM »
best motoring - gledam.Ne sjecam se tachno sad ali mislim da u 90% b.m emisija koje sam pogledao onaj drift king i ekipa voze "radjena" kola sa pomjerenom blokadom i snagom u malo vecim obrtajima nego fabrickim. I tamo se uglavnom voze nekakve hondice i slicne japanske zujalice koje vrte do 8/9000 obrtaja i svi shaltaju manje vishe pred blokadu ili malo "udju u nju".A to, kao i top gear, je tv emisija koja trazi spektakl, akciju, adrenalin i slicno pa ga mozda malo i upiru bez potrebe - zbog vece gledanosti  ::msn-wink:: A i obromEr nije toliko precizan, a i kamera mozda ne snima dovoljno FPS..ja jos ne chuh ni na Top Gear ni na B.M da neko udari u blokadu i da se chuje ono "bam bam"  ::yes::A na zadnje pitanje ne bih znao da odgovorim.Ali razumijem sta hoces da kazes.Zasto se meni onda pali zelena lampica na 7250 ? sigurno ne govori "bucaj do blokade"  ::msn-wink::Na 402m trkama svi ciljaju da "ubodu' prave obrtaje kad je max snaga da bi imali sto vishe obrtnog za sledecu(vecu) brzinu.
slam.poke.drop.tuck.dope

Offline vuki

• View Profile
kolko upiranje steti??\'
« Reply #21 on: May 29, 2008, 02:27:32 PM »
BM testira i stock kola, eno vidi onaj sa r32 i dc2,dc5. sve je stock i idu u crveno polje a tu sigurno nije max hp.ne znam, ali mislim kad se tebi upali lampica, taman dok prebacis eto te pred blokadu.ps. nisam mislio da treba da se cuje blokada, bam bam, nego tik pred blokadu treba potegnut, ali opet zavisi od auta.  cheers1a wulfy dobro kaze...najoptimaliniji rad motora je oko max nm

Offline aCid_cOokiE

• View Profile
kolko upiranje steti??\'
« Reply #22 on: May 29, 2008, 02:33:23 PM »
e lijepo li je civilizovano porazgovarat na ovaj forum sa vremena na vrijeme (rijetko) a da te neko ne ubija u pojam sa sci-fi prichama a tek zapocheo zivot (pubertet)Vuki, wulfy, sfu  respect
slam.poke.drop.tuck.dope

Offline SFU

• View Profile
kolko upiranje steti??\'
« Reply #23 on: May 29, 2008, 02:39:15 PM »
WTF!?e ali josh sam ostao zachudjen kako na tako kratak prenos clio nema dobar drag race? (mozda gubi na diff ka moj is :P )edit: moram nedje to testirat

PS: Qrtza ti ovo ne valja

Offline aCid_cOokiE

• View Profile
kolko upiranje steti??\'
« Reply #24 on: May 29, 2008, 02:45:28 PM »
slavko rekoh da je lijepo PONEKAD kad padnu jedan za drugim par postova dje nema nikakvih gluposti i dje se fino nashalimo i mozda cak nauchimo nesto ohohohoa da u pricu ne upanu - pojedini sa teorijama koje nisu probali u praksi nego im je neko nekad rekao !A clio i nema neko strashno ubrzanje a samim tim nije nesto jak na drag.1300 kg prazan  ::bash::Dodji na kombinat u nedjelju pa cemo u klia probat sve teorije + da vidish kako ide sad ( a kako je nekad ishao )
slam.poke.drop.tuck.dope

Offline vuki

• View Profile
kolko upiranje steti??\'
« Reply #25 on: May 29, 2008, 02:57:44 PM »
devile opominjan si vec zbog offa  ::offtopic::uostalim ko kaze da je tebe pominjo, a ako imas nekih problema rijesi to na PM, a ne po temama

Offline Wulfy

• Samo ÄŒlan
    • View Profile
kolko upiranje steti??\'
« Reply #26 on: May 29, 2008, 03:13:06 PM »
dobro to je ipak wankel  heh a vtec je opet drugo nije tacno da nema smisla ici preko maximalne snage u obrtajima. zavisi od motora do motora, istina. ali nekom logikom ako se vodis... lupam brojke... ako je max HP na 6000, a saltas na 6000, mjenjac te vraca na 4000, ako saltas na 6500 vraca te na 4500. pitanje je: jeli veca snaga na opadajucih 6500 ili na rastucih 4000?  na 6500 naravno! ali opet kazem zavisi od motora!pusa
Pogledaj dijagrame razvijanja snage i obrtnog momenta na bilo koji automobil. Skoro uvjek poslije maksimalne tacke opada i snaga i obrtni moment i to podosta. Dakle, forsiranje preko nema smisla, ako se salta u brzinu vise, pa iako ima mjenjac duze prenosne odnose pa ,,baci'' obrtaje ispod maksimalnog obrtnog momenta opet ce lakse (i mnogo zdravije po sam motor) da uhvati prikljucak daljem ubrzavanju. No, opet ako imas mjenjac sa duzim prenosnim odnosima i agregat koji ne voli obrtaje ne vidim neko zadovoljsvo u tome (sa takvim autom sam presao tridesetak hiljada km i ne znam da li sam dva-tri puta pozeleo da ga ,,vrtim'').Honda, Alfa i donekle BMW znaju da naprave takav paket koji te ,,tjera'' da vrtis do blokade (mislim u seriji, bez prerada).Ovo sam na mojojim Alfama (bokser agregat) probao u praksi i zaista nije bilo smisla da se vrte iznad 6.000 o/min. ali jbg, zvuk je takav da je redovno islo u crveno, pogotovo 33-ka koja je bila sa karburatorima (i bez katalizatora)

Offline vuki

• View Profile
kolko upiranje steti??\'
« Reply #27 on: May 29, 2008, 05:09:44 PM »
ok wulfy tvoje misljenjeja znam da snaga opada, ali ne i da je nema, tj. i taj pad se iskoristava, opet kazem na neki motor da , na neki malo, na neki ni malo!  ::msn-wink:: vec tamo iza blokade nema smisla vrtiti pa sve da moze i preko 8000.a to da li je zdravi po motor, u to ne ulazim  heh

Offline Nemanja

• View Profile
kolko upiranje steti??\'
« Reply #28 on: May 29, 2008, 05:39:12 PM »
Kad sam vozio ujakov 325 ::wub::, kad krene upiranje,od nekih 3.500rpm auto se potpuno promijeni,pocinje da ide kao ludo sve do blokade ghostface....oce li mi objasnit ko,zasto tako? happydanceja mislim da ovome ne skodi... ::yes::

Offline tuningmaniak

• View Profile
kolko upiranje steti??\'
« Reply #29 on: May 29, 2008, 05:56:10 PM »
Ja se u potpunosti slazem sa vukijem, zanci kad auto ceras skroz u crveno ne izvlacis nista iz njega(mozda nesto malo), znaci bezpotrebno.Samo se cuje svuk i vidis kazaljku brzine nemice se nidje.
TDI nije trkacki motor, al umije bit djavolje brz!

Offline SFU

• View Profile
kolko upiranje steti??\'
« Reply #30 on: May 29, 2008, 05:56:46 PM »
@nemanjaobrtni moment! kako bi se tek iznenadio da si vozio turbo benzinca!vjerovatno si se pitao "koga briga za obrtni moment?" e pa sad znash!"neko pravilo" je da auto sa vishe "kubika" ima vishe obrtnog momenta shto ne znachi i snage!
« Last Edit: May 29, 2008, 06:04:34 PM by SFU »

Offline Nemanja

• View Profile
kolko upiranje steti??\'
« Reply #31 on: May 29, 2008, 05:59:22 PM »
oke oke clap2

Offline aCid_cOokiE

• View Profile
kolko upiranje steti??\'
« Reply #32 on: May 29, 2008, 06:07:19 PM »
eee turbo turbo moja tiha patnjo!nemanja sjedi u mijovu alfu ...mada njemu dosta linearno ubrzava i iz niskih obrtaja pa nemas onaj "udarac u ledja" al ces vidjet o cemu prica SFU!Al zato megane rs -  jao
slam.poke.drop.tuck.dope

Offline SFU

• View Profile
kolko upiranje steti??\'
« Reply #33 on: May 29, 2008, 06:20:36 PM »
pa nije miju linearno - nimalo, nego "solidno linearno" do 4000 (chu do 4000, ne no su trebali stavit na 6000) i onda zvijuuuuuuuuuuuu (i pazi vrat)

Offline Domo_TS

• View Profile
kolko upiranje steti??\'
« Reply #34 on: May 29, 2008, 06:40:37 PM »
ja ne volim upiranje, ja mislim da to shteti motoru...jugo na ler radi na 1600 obrtaja a ne shalta se ispod 3000. ja ga nekad kad mi dune ceram i preko 7000 jer ja volim da preteram ne zameri, ja radim to iskljuchivo iz ljubavi ;)a shto se menjacha tj. mjenjacha tiche lakshe mu je preshaltat na visoke nego na niske obrtaje (samo ne previsoke).

Offline tiCo

• Global Moderator
    • View Profile
kolko upiranje steti??\'
« Reply #35 on: May 29, 2008, 08:39:01 PM »
trile..mislim na voznju na vise obrtaja..nesto mi nije merak pritiskat gas u mjesto..npr kad ocu da ga upirem krenem sa 3000 a saltam na 5500 jer mu je na 3 max torque a na 5.5 max power...radim li dobro???e da...od kad je kod nas jos crvenog nije gledao..a niti ce dok ga ja budem vozio bas zbog toga sto sam gledao kako idu krive od torqua i power-a...rekoste nm zavisi od zapremine..audi ima 186 NM i 98 kw iz 2309 ccm^3 sto ce reci da je dosta rasterecen motor...a cuh nedje da ne valja upirat male motore???male u smislu zapremine...
Cuvaj auto i ono ce cuvati tebe!

Offline 2fast4you

• Global Moderator
    • View Profile
kolko upiranje steti??\'
« Reply #36 on: May 29, 2008, 08:48:11 PM »
Rijetko kad skodu ceram do maksimuma, ali Seatu sam dusu vadio. Svaka brzina do blokade jer sam htio da vidim koliko izvlacim kojom brzinom a skodu mi zao necu da unistim jos jedno auto...  happy2 happy2

Offline tiCo

• Global Moderator
    • View Profile
kolko upiranje steti??\'
« Reply #37 on: May 29, 2008, 08:52:57 PM »
pa ako to oces onda se ide na max power rpm i saltas vecu...
Cuvaj auto i ono ce cuvati tebe!

Offline 2fast4you

• Global Moderator
    • View Profile
kolko upiranje steti??\'
« Reply #38 on: May 29, 2008, 09:05:30 PM »
Skodi je max 5500 i nikad je nisam do tu popeo obicno idem do 3500-4000 max

Offline vuki

• View Profile
kolko upiranje steti??\'
« Reply #39 on: May 29, 2008, 09:09:59 PM »
a cuh nedje da ne valja upirat male motore???
opet sve zavisi. honda recimo ima jako "male motore" vti 1.6, integra 1.8... a "puno" snage, pa se rado vrte... e sad ipak je to vtec