Mislio sam o ovoj prici o turbinama da otvorim poseban topic u "MR servis" al mi nesto muka pisat. Evo jedan malecki savjet za sve koji imaju auta sa turbinama. Posle brze voznje tj.voznje u visokim obrtajima ne gasite motor odmah, vec ga ostavite da radi u leru jedno minut dva ili vozite lagano maximalno 2000 o/min jedno vrije prije no sto planirate da ugasite auto, da se turbina ohladi. Primjetio sam onaj dan na okupljanje da ste Ti s lancom i onaj lik sa passat-om TDI odmah gasili motor posle turiranja i ostalih zajebancija. Naime turbina se podmazuje i hladi uljem iz motora, e sad kad ugasis motor odmah prekine se dotok ulja kako u motor tako i u turbinu a ona nastavi onako zagrijana i zadihana na suvo da se okrece pa se pokrive lopatice turbine i to ako radis cesto ode turbina brzo u p...m...! Ja skodilaka ostavljam u ler oko minut dva posle svake voznje uz brdo, ili posle voznje preko 2.500-3.000 o/min. Eto cisto da znate, to savjetuju i sve ozbiljnije firme koje se bave ciptuningom a preporucuju da se ovakav nacin hladjenja turbine praktikuje i kod serijskih motora. P.S. Ako nadjem dje dobar clanak o tome rado cu ga postavit da svi procitate!