Evo da napisem nesto o ovom autu, jer me Milan sad posjeti na nju a i bijase odusevljen s njom.Skoda Rapid je kupe koji je skoda proizvodila od 1983 godine. To je ujedno bio i poslednji skodin kupe, a po mnogima i jedna od najljepsih skoda ikada proizvedenih. Ovaj model kod nas nije bio posebno zastupljen niti sam do sada vidio ijednu "rapidku" kod nas, mada je ranije bilo dosta njenih baza skoda 120/130,medjutim one nazalost polako nestaju sa nasih puteva. Po Ceskoj ih ima dosta i dan danas ali sve stroziji EU propisi cine da se i tamo polako "gube". Medjutim primjerci koji se voze su vecinom u dosta dobrom stanju i svaki put se iznenadim kako idu. konkretno "rapidke" su imale motore od 1,3 litra i postojale su dvije verzije tog motora 135 i 136. Menjaci su im bili 5-brzinski, maximalna verzija je imala oko 65ks, maximalna brzina je bila do 150km/h a ubrzanje do 100 oko 14s. Mnogi su ovaj model sigurno vidjeli u "Rajaninom" spotu i smijem se kladiti da niko nije prepoznao (sto nije lako) niti mogao pretpostaviti da je u pitanju SKODA! Lik je ovaj model komplet sam prepravio, znaci spustio joj je krov, rasirio A,B,C stubove, sto e najzanimljivije skratio je zadnji prevjes. Naprijed je ugradio svijetla iz nove Octavije A5 koja je smjestio vertikalno, rasirio je blatobrane, karoserija je komplet ojacana posebno krov i stubovi. Inace sve je izradjeno od pleha i nista nije radeno od plastike. pozadi je ugradio komponentne farove od Helle. Sto se tice podvozija uradjeno je vise nego mnogo, namontiran je podesivi (visina i tvrdoca) set amortizera i opruga od HR-a, komplet prepravka prednjeg trapa i muldi sa djelovima od felicije i VW Venta radi ugradnje podesavajucih amortizera, naprijed ugradjeni samoventilirajuci diskovi promjera 330mm, pozadi 300mm, komplet zadnji trap sa motorom i menjacem je presadjen iz VW Venta VR6, sve to je montirano na rucno radjenim novim drzacima motora i smjesteno umjesto zadnjih sjedista. Inace motor je 2,8 VR6, sa odradjenim chiptuningom, otvorenim usisom i K&N filterom, rucno radjenim izduvnim sistemom i zadnjim loncem iz motocikla. Felge su 18-ice sa gumama dimenzija 215/35 napriejd i 225/35 pozadi. Felge su Mak-ove. Najzanimljivije je sto su sva stakla na autu original fabricka samo skracivana znaci nikakva plastika, plexiglas i sl. Glavo sto upada u oci u interieru je rucno radjena instrument tabla i karbon i kevlar umjesto obloga vrata i djelimicno na insrument tabli. Sjedista iz Impreze, momo volan, sparco pedale i pojasevi u 4 tacke. Putnicki dio kabine je odvojen od motornog prostora plexiglasom i karbonom, takodje sve rucne izrade. Ma ima dosta zanimljivosti o ovoj skodi al bilo bi masu pisanja tako da sam Vam dao neke najosnovnije podatke i evo nesto malo preformansi:2792cm3; cca 147kw/200ks/5800 o/min; 235Nm/4200 o/min; 0-100km/h cca 6s;maximalna brzina nije mjerena al s obzirom da trojka/vento s ovim motorom idu do 215km/h gruba procjena je 240km/h;